Lassuló ipari dinamika

Pénzcentrum
2005. március 17. 09:09

Az ipari termelés 2005 januárjában 2.8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző hónaphoz képest az ipari termelési index 0.7%-kal emelkedett. A növekedési ütem mérséklődése elsősorban az export alacsony dinamikájával (részben magas bázis) magyarázható, ugyanakkor a belföldi értékesítés is visszaesett.

2005 első hónapjában az ipari export 6.8%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, de a növekedési ütem mértéke elmaradt a 2004. egész évitől (15.7%). A januári exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 43%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az ipari átlagnál nagyobb mértékben, 13.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 22%-kal részesülő járműgyártás 3.2%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 1.7%-kal csökkent, nagyobb mértékben, mint az elmúlt év egészében.


Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 14.5%-kal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése járult hozzá. A feldolgozóipari termelés egyhetedét adó járműgyártás volumene mérsékelten, 4%-kal nőtt. A növekedési ütem visszaesését az ágazat új rendelés mutatói is alátámasztják.

2005 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése kismértékben, 2.8%-kal nőtt. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4.5%-kal emelkedtek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 5%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 3%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában (1.7%-os létszámcsökkenés mellett) 4.6%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08