-3 °C Budapest

Lassuló ipari dinamika

Pénzcentrum
2005. március 17. 09:09

Az ipari termelés 2005 januárjában 2.8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző hónaphoz képest az ipari termelési index 0.7%-kal emelkedett. A növekedési ütem mérséklődése elsősorban az export alacsony dinamikájával (részben magas bázis) magyarázható, ugyanakkor a belföldi értékesítés is visszaesett.

2005 első hónapjában az ipari export 6.8%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, de a növekedési ütem mértéke elmaradt a 2004. egész évitől (15.7%). A januári exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 43%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az ipari átlagnál nagyobb mértékben, 13.3%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 22%-kal részesülő járműgyártás 3.2%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 1.7%-kal csökkent, nagyobb mértékben, mint az elmúlt év egészében.


Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 14.5%-kal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése járult hozzá. A feldolgozóipari termelés egyhetedét adó járműgyártás volumene mérsékelten, 4%-kal nőtt. A növekedési ütem visszaesését az ágazat új rendelés mutatói is alátámasztják.

2005 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése kismértékben, 2.8%-kal nőtt. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4.5%-kal emelkedtek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 5%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 3%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában (1.7%-os létszámcsökkenés mellett) 4.6%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem