14 °C Budapest

Felmérés az ideális köztársasági elnökről (Szonda Ipsos)

Pénzcentrum
2005. március 11. 11:33

A Szonda Ipsos 2005. március 5-én telefonos megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében az ideális köztársasági elnökről és arról, hogy a felmerült köztársaságielnök-jelöltek mennyire felelnek meg a lakossági kívánalmaknak.

A megkérdezettek döntő többsége szociálisan érzékeny köztársasági elnököt szeretne: 77%-uk szerint az lenne jobb, ha a köztársasági elnök az esélyegyenlőséget, a szolidaritást tartaná fontosabbnak.

A modernitás-tradíció választóvonal egyrészt kevesebb válaszadó számára releváns, mint a versengés-szolidaritás kettősség alkotta dimenzió, másrészt lényegesen jobban megosztja a lakosságot. A megkérdezettek 37%-a szerint a köztársasági elnök személyének a modern, liberális értékeket kell képviselnie, míg 31%-uk szerint a hagyományokat, tradíciókat.

Az összesített értékelések alapján a legfontosabbnak azt tartják a megkérdezettek, hogy a köztársasági elnök jó kommunikációs képességekkel rendelkezzen (96 pont). Kicsivel lemaradva három olyan tulajdonság következik, amelyeket ugyanannyira tartanak fontosnak a megkérdezettek (88-89 pont). Ezek közé tartozik a nemzeti egység megtestesítése, a törvények, jogszabályok magas szintű ismerete, valamint az európai ügyekben való jártasság.

Lévai Katalin értékelésére a megkérdezett 82%-a vállalkozott. Nála csak Szili Katalin ismertsége nagyobb, akiről több, mint kilenctizednyien tudtak véleményt mondani.

A válaszadók 42%-os arányban Szili Katalint tartják alkalmasnak köztársasági elnöknek. Elutasítóinak aránya lényegesen alacsonyabb, 24%.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A második legnagyobb lakossági támogatottságért Lévai Katalin és Sólyom László verseng, mindkettőjüket a megkérdezettek 32%-a tartja alkalmasnak a poszt betöltésére. Igaz, Lévai Katalin jobban megosztja a válaszadókat: hiszen 22%-nyian alkalmatlannak tartják a posztra, míg Sólyom László esetében csak 7% a személyét elutasítók aránya.

A felmérés időpontja: 2005. március 2. kora esti órák
A megkérdezettek száma: 500.
A felmérés módszere: telefonos megkérdezés.
A megkérdezettek Magyarország 18 év feletti lakosságát reprezentálják.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem