Felmérés az ideális köztársasági elnökről (Szonda Ipsos)

Pénzcentrum
2005. március 11. 11:33

A Szonda Ipsos 2005. március 5-én telefonos megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében az ideális köztársasági elnökről és arról, hogy a felmerült köztársaságielnök-jelöltek mennyire felelnek meg a lakossági kívánalmaknak.

A megkérdezettek döntő többsége szociálisan érzékeny köztársasági elnököt szeretne: 77%-uk szerint az lenne jobb, ha a köztársasági elnök az esélyegyenlőséget, a szolidaritást tartaná fontosabbnak.

A modernitás-tradíció választóvonal egyrészt kevesebb válaszadó számára releváns, mint a versengés-szolidaritás kettősség alkotta dimenzió, másrészt lényegesen jobban megosztja a lakosságot. A megkérdezettek 37%-a szerint a köztársasági elnök személyének a modern, liberális értékeket kell képviselnie, míg 31%-uk szerint a hagyományokat, tradíciókat.

Az összesített értékelések alapján a legfontosabbnak azt tartják a megkérdezettek, hogy a köztársasági elnök jó kommunikációs képességekkel rendelkezzen (96 pont). Kicsivel lemaradva három olyan tulajdonság következik, amelyeket ugyanannyira tartanak fontosnak a megkérdezettek (88-89 pont). Ezek közé tartozik a nemzeti egység megtestesítése, a törvények, jogszabályok magas szintű ismerete, valamint az európai ügyekben való jártasság.

Lévai Katalin értékelésére a megkérdezett 82%-a vállalkozott. Nála csak Szili Katalin ismertsége nagyobb, akiről több, mint kilenctizednyien tudtak véleményt mondani.

A válaszadók 42%-os arányban Szili Katalint tartják alkalmasnak köztársasági elnöknek. Elutasítóinak aránya lényegesen alacsonyabb, 24%.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A második legnagyobb lakossági támogatottságért Lévai Katalin és Sólyom László verseng, mindkettőjüket a megkérdezettek 32%-a tartja alkalmasnak a poszt betöltésére. Igaz, Lévai Katalin jobban megosztja a válaszadókat: hiszen 22%-nyian alkalmatlannak tartják a posztra, míg Sólyom László esetében csak 7% a személyét elutasítók aránya.

A felmérés időpontja: 2005. március 2. kora esti órák
A megkérdezettek száma: 500.
A felmérés módszere: telefonos megkérdezés.
A megkérdezettek Magyarország 18 év feletti lakosságát reprezentálják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?