3 °C Budapest

Felmérés az ideális köztársasági elnökről (Szonda Ipsos)

Pénzcentrum
2005. március 11. 11:33

A Szonda Ipsos 2005. március 5-én telefonos megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében az ideális köztársasági elnökről és arról, hogy a felmerült köztársaságielnök-jelöltek mennyire felelnek meg a lakossági kívánalmaknak.

A megkérdezettek döntő többsége szociálisan érzékeny köztársasági elnököt szeretne: 77%-uk szerint az lenne jobb, ha a köztársasági elnök az esélyegyenlőséget, a szolidaritást tartaná fontosabbnak.

A modernitás-tradíció választóvonal egyrészt kevesebb válaszadó számára releváns, mint a versengés-szolidaritás kettősség alkotta dimenzió, másrészt lényegesen jobban megosztja a lakosságot. A megkérdezettek 37%-a szerint a köztársasági elnök személyének a modern, liberális értékeket kell képviselnie, míg 31%-uk szerint a hagyományokat, tradíciókat.

Az összesített értékelések alapján a legfontosabbnak azt tartják a megkérdezettek, hogy a köztársasági elnök jó kommunikációs képességekkel rendelkezzen (96 pont). Kicsivel lemaradva három olyan tulajdonság következik, amelyeket ugyanannyira tartanak fontosnak a megkérdezettek (88-89 pont). Ezek közé tartozik a nemzeti egység megtestesítése, a törvények, jogszabályok magas szintű ismerete, valamint az európai ügyekben való jártasság.

Lévai Katalin értékelésére a megkérdezett 82%-a vállalkozott. Nála csak Szili Katalin ismertsége nagyobb, akiről több, mint kilenctizednyien tudtak véleményt mondani.

A válaszadók 42%-os arányban Szili Katalint tartják alkalmasnak köztársasági elnöknek. Elutasítóinak aránya lényegesen alacsonyabb, 24%.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A második legnagyobb lakossági támogatottságért Lévai Katalin és Sólyom László verseng, mindkettőjüket a megkérdezettek 32%-a tartja alkalmasnak a poszt betöltésére. Igaz, Lévai Katalin jobban megosztja a válaszadókat: hiszen 22%-nyian alkalmatlannak tartják a posztra, míg Sólyom László esetében csak 7% a személyét elutasítók aránya.

A felmérés időpontja: 2005. március 2. kora esti órák
A megkérdezettek száma: 500.
A felmérés módszere: telefonos megkérdezés.
A megkérdezettek Magyarország 18 év feletti lakosságát reprezentálják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem