3.2%-os infláció februárban (jóval várt alatt) (2.)

Pénzcentrum
2005. március 11. 09:00

2005. februárban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0.4% volt, 2004. februárhoz viszonyítva pedig 3.2%-kal növekedtek az árak - közölte a KSH. Az elemzők 3.6% körüli inflációt vártak a portfolio.hu felmérése szerint. 2005. februárban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2004. februárhoz viszonyítva 3.1% volt. Az adat meglepetésszerűen kedvezőnek számít. Az infláció még a rendszerváltás előtt, 1981-ben volt ilyen alacsony.

1 hónap alatt - 2005. januárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 0.2%-kal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (2.1%) valamint a munkahelyi és az óvodai, bölcsődei étkezés (1.1%) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (1.7%), a tojás és tej (1.0-1.0%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai nem változtak az előző hónaphoz képest. A háztartási energia átlag feletti, 1.5%-os áremelkedésén belül, a vezetékes gáz díja 5.3%-kal emelkedett. Az egyéb cikkek, üzemanyagok (1.1%) és a szolgáltatások (0.8%) áremelkedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A gyógyszer, gyógyáru 3.9%-kal drágult, míg a szolgáltatásokon belül a csatornadíj 6.0%-kal, a szemétszállítás díja 4.0%-kal, a vízdíj pedig 3.1%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk főcsoportban (-0.2%), valamint a ruházkodási (-2%) és a tartós fogyasztási cikkeknél (-0.5%) árcsökkenés volt megfigyelhető.

Az élelmiszereknél az áremelkedés a várakozásoktól elmaradt, melyben az importverseny fokozódása is szerepet játszhat. A ruházkodási cikkek árcsökkenése a kifutó modellek miatti leárazásoknak köszönhető. A tartós fogyasztási cikkeknél az erős forintárfolyam tartogatott még tartalékot a verseny árleszorító hatásával együtt. Az emelkedő olajárak miatt az üzemynegok drágultak, a háztartási energiánál nem követekezett be a tavalyihoz (7.3%) hasonló drágulás. A szolgáltatásoknál az átlag feletti értékek jeleznek egy mérsékelt keresleti nyomást.

Az adóváltozások hatását kiszűrő változatlan adótartalmú árindex az előző hónaphoz 0.4%, az előző év februárhoz viszonyítva pedig 2.6% volt. Ha feltételezzük, hogy az adóemelések csak minimális része épült be tartósan az inflációs várakozásokba, akkor innen még némi tartalékra számíthatunk. 2005. februárban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 0.7%, az előző év februárhoz viszonyítva pedig 2.7% volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vártnál jobb adatok hatására feltehetően az egész éves prognózisok is lefelé mozdulnak. Az idei inflációs pályát tekintve az elemzők azt várják, hogy az év eleji "bezuhanás" után a tartalékok (bázishatás) részben kimerülnek, és a második félévben már egy emelkedő pálya mentén haladunk. A mélypont április-május környékén várható akár 3% alatti indexszel. A dezinfláció a második félévi emelkedés után 2006-ban térhet vissza. A jegybank idei inflációs célja 4% +/1%-os toleranciasávval. A mostani érték már a cél alatt van. Az adatok tükrében a jegybank további kamatcsökkentéseket eszközölhet az erős forinttal támogatva az egyensúlyi problémák mellett is.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17