3.2%-os infláció februárban (jóval várt alatt) (2.)

Pénzcentrum
2005. március 11. 09:00

2005. februárban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0.4% volt, 2004. februárhoz viszonyítva pedig 3.2%-kal növekedtek az árak - közölte a KSH. Az elemzők 3.6% körüli inflációt vártak a portfolio.hu felmérése szerint. 2005. februárban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2004. februárhoz viszonyítva 3.1% volt. Az adat meglepetésszerűen kedvezőnek számít. Az infláció még a rendszerváltás előtt, 1981-ben volt ilyen alacsony.

1 hónap alatt - 2005. januárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 0.2%-kal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (2.1%) valamint a munkahelyi és az óvodai, bölcsődei étkezés (1.1%) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (1.7%), a tojás és tej (1.0-1.0%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai nem változtak az előző hónaphoz képest. A háztartási energia átlag feletti, 1.5%-os áremelkedésén belül, a vezetékes gáz díja 5.3%-kal emelkedett. Az egyéb cikkek, üzemanyagok (1.1%) és a szolgáltatások (0.8%) áremelkedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A gyógyszer, gyógyáru 3.9%-kal drágult, míg a szolgáltatásokon belül a csatornadíj 6.0%-kal, a szemétszállítás díja 4.0%-kal, a vízdíj pedig 3.1%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk főcsoportban (-0.2%), valamint a ruházkodási (-2%) és a tartós fogyasztási cikkeknél (-0.5%) árcsökkenés volt megfigyelhető.

Az élelmiszereknél az áremelkedés a várakozásoktól elmaradt, melyben az importverseny fokozódása is szerepet játszhat. A ruházkodási cikkek árcsökkenése a kifutó modellek miatti leárazásoknak köszönhető. A tartós fogyasztási cikkeknél az erős forintárfolyam tartogatott még tartalékot a verseny árleszorító hatásával együtt. Az emelkedő olajárak miatt az üzemynegok drágultak, a háztartási energiánál nem követekezett be a tavalyihoz (7.3%) hasonló drágulás. A szolgáltatásoknál az átlag feletti értékek jeleznek egy mérsékelt keresleti nyomást.

Az adóváltozások hatását kiszűrő változatlan adótartalmú árindex az előző hónaphoz 0.4%, az előző év februárhoz viszonyítva pedig 2.6% volt. Ha feltételezzük, hogy az adóemelések csak minimális része épült be tartósan az inflációs várakozásokba, akkor innen még némi tartalékra számíthatunk. 2005. februárban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 0.7%, az előző év februárhoz viszonyítva pedig 2.7% volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vártnál jobb adatok hatására feltehetően az egész éves prognózisok is lefelé mozdulnak. Az idei inflációs pályát tekintve az elemzők azt várják, hogy az év eleji "bezuhanás" után a tartalékok (bázishatás) részben kimerülnek, és a második félévben már egy emelkedő pálya mentén haladunk. A mélypont április-május környékén várható akár 3% alatti indexszel. A dezinfláció a második félévi emelkedés után 2006-ban térhet vissza. A jegybank idei inflációs célja 4% +/1%-os toleranciasávval. A mostani érték már a cél alatt van. Az adatok tükrében a jegybank további kamatcsökkentéseket eszközölhet az erős forinttal támogatva az egyensúlyi problémák mellett is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24