3.2%-os infláció februárban (jóval várt alatt) (2.)

Pénzcentrum
2005. március 11. 09:00

2005. februárban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0.4% volt, 2004. februárhoz viszonyítva pedig 3.2%-kal növekedtek az árak - közölte a KSH. Az elemzők 3.6% körüli inflációt vártak a portfolio.hu felmérése szerint. 2005. februárban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2004. februárhoz viszonyítva 3.1% volt. Az adat meglepetésszerűen kedvezőnek számít. Az infláció még a rendszerváltás előtt, 1981-ben volt ilyen alacsony.

1 hónap alatt - 2005. januárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 0.2%-kal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (2.1%) valamint a munkahelyi és az óvodai, bölcsődei étkezés (1.1%) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (1.7%), a tojás és tej (1.0-1.0%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai nem változtak az előző hónaphoz képest. A háztartási energia átlag feletti, 1.5%-os áremelkedésén belül, a vezetékes gáz díja 5.3%-kal emelkedett. Az egyéb cikkek, üzemanyagok (1.1%) és a szolgáltatások (0.8%) áremelkedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A gyógyszer, gyógyáru 3.9%-kal drágult, míg a szolgáltatásokon belül a csatornadíj 6.0%-kal, a szemétszállítás díja 4.0%-kal, a vízdíj pedig 3.1%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk főcsoportban (-0.2%), valamint a ruházkodási (-2%) és a tartós fogyasztási cikkeknél (-0.5%) árcsökkenés volt megfigyelhető.

Az élelmiszereknél az áremelkedés a várakozásoktól elmaradt, melyben az importverseny fokozódása is szerepet játszhat. A ruházkodási cikkek árcsökkenése a kifutó modellek miatti leárazásoknak köszönhető. A tartós fogyasztási cikkeknél az erős forintárfolyam tartogatott még tartalékot a verseny árleszorító hatásával együtt. Az emelkedő olajárak miatt az üzemynegok drágultak, a háztartási energiánál nem követekezett be a tavalyihoz (7.3%) hasonló drágulás. A szolgáltatásoknál az átlag feletti értékek jeleznek egy mérsékelt keresleti nyomást.

Az adóváltozások hatását kiszűrő változatlan adótartalmú árindex az előző hónaphoz 0.4%, az előző év februárhoz viszonyítva pedig 2.6% volt. Ha feltételezzük, hogy az adóemelések csak minimális része épült be tartósan az inflációs várakozásokba, akkor innen még némi tartalékra számíthatunk. 2005. februárban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 0.7%, az előző év februárhoz viszonyítva pedig 2.7% volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vártnál jobb adatok hatására feltehetően az egész éves prognózisok is lefelé mozdulnak. Az idei inflációs pályát tekintve az elemzők azt várják, hogy az év eleji "bezuhanás" után a tartalékok (bázishatás) részben kimerülnek, és a második félévben már egy emelkedő pálya mentén haladunk. A mélypont április-május környékén várható akár 3% alatti indexszel. A dezinfláció a második félévi emelkedés után 2006-ban térhet vissza. A jegybank idei inflációs célja 4% +/1%-os toleranciasávval. A mostani érték már a cél alatt van. Az adatok tükrében a jegybank további kamatcsökkentéseket eszközölhet az erős forinttal támogatva az egyensúlyi problémák mellett is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem