3.2%-os infláció februárban (jóval várt alatt) (2.)

Pénzcentrum
2005. március 11. 09:00

2005. februárban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0.4% volt, 2004. februárhoz viszonyítva pedig 3.2%-kal növekedtek az árak - közölte a KSH. Az elemzők 3.6% körüli inflációt vártak a portfolio.hu felmérése szerint. 2005. februárban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2004. februárhoz viszonyítva 3.1% volt. Az adat meglepetésszerűen kedvezőnek számít. Az infláció még a rendszerváltás előtt, 1981-ben volt ilyen alacsony.

1 hónap alatt - 2005. januárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 0.2%-kal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (2.1%) valamint a munkahelyi és az óvodai, bölcsődei étkezés (1.1%) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (1.7%), a tojás és tej (1.0-1.0%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai nem változtak az előző hónaphoz képest. A háztartási energia átlag feletti, 1.5%-os áremelkedésén belül, a vezetékes gáz díja 5.3%-kal emelkedett. Az egyéb cikkek, üzemanyagok (1.1%) és a szolgáltatások (0.8%) áremelkedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A gyógyszer, gyógyáru 3.9%-kal drágult, míg a szolgáltatásokon belül a csatornadíj 6.0%-kal, a szemétszállítás díja 4.0%-kal, a vízdíj pedig 3.1%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk főcsoportban (-0.2%), valamint a ruházkodási (-2%) és a tartós fogyasztási cikkeknél (-0.5%) árcsökkenés volt megfigyelhető.

Az élelmiszereknél az áremelkedés a várakozásoktól elmaradt, melyben az importverseny fokozódása is szerepet játszhat. A ruházkodási cikkek árcsökkenése a kifutó modellek miatti leárazásoknak köszönhető. A tartós fogyasztási cikkeknél az erős forintárfolyam tartogatott még tartalékot a verseny árleszorító hatásával együtt. Az emelkedő olajárak miatt az üzemynegok drágultak, a háztartási energiánál nem követekezett be a tavalyihoz (7.3%) hasonló drágulás. A szolgáltatásoknál az átlag feletti értékek jeleznek egy mérsékelt keresleti nyomást.

Az adóváltozások hatását kiszűrő változatlan adótartalmú árindex az előző hónaphoz 0.4%, az előző év februárhoz viszonyítva pedig 2.6% volt. Ha feltételezzük, hogy az adóemelések csak minimális része épült be tartósan az inflációs várakozásokba, akkor innen még némi tartalékra számíthatunk. 2005. februárban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 0.7%, az előző év februárhoz viszonyítva pedig 2.7% volt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A vártnál jobb adatok hatására feltehetően az egész éves prognózisok is lefelé mozdulnak. Az idei inflációs pályát tekintve az elemzők azt várják, hogy az év eleji "bezuhanás" után a tartalékok (bázishatás) részben kimerülnek, és a második félévben már egy emelkedő pálya mentén haladunk. A mélypont április-május környékén várható akár 3% alatti indexszel. A dezinfláció a második félévi emelkedés után 2006-ban térhet vissza. A jegybank idei inflációs célja 4% +/1%-os toleranciasávval. A mostani érték már a cél alatt van. Az adatok tükrében a jegybank további kamatcsökkentéseket eszközölhet az erős forinttal támogatva az egyensúlyi problémák mellett is.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?