15 °C Budapest

"Hisztéria" a forintpiacon: tényleg védtelen maradna a piac jövő hétfőn és kedden?

Pénzcentrum
2005. március 9. 14:00

Egyfajta hisztéria kezd kialakulni a forintpiacon az arra való spekuláció okán, hogy a 4 napos ünnepben (pontosabban hétfőn és kedden) a befektetők az MNB szünnapokat kihasználva a sávszélen túlra erősítik a forintot. Mivel ebben az időszakban az MNB hivatalosan nem áll a piaci szereplők rendelkezésére (nem vásárol eurót), ugyanakkor Londonban és New York-ban kereskedhetnek a két devizával, emiatt lehet valami alapja az ilyen típusú elgondolásoknak. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a hazai banki szünnap miatt az MNB definitíve nem hagyja el a piacot, a Nemzetközi Fizetések Bankján (BIS), piaci tradereken keresztül (megbízásokat hagyva náluk vagy esetleg megbízásokat adva) mégis képes hatni az árfolyamra.


Számos piaci szereplő tart attól, hogy jövő hét hétfőn vagy kedden spekulánsok a sávszélen túlra erősítik a forintot. Az akció értelme ezen szereplők számára az lehet, hogy olyan opciós pozícióval (pontosabban kötelezettséggel) bírnak, mely a sávszélen túli mozgás esetén "ütődik ki", emiatt megszűnnek azok a kötelezettségek, ami a kiírok számára egyfajta veszteséget jelent. Ahogy az árfolyam erősödik, ezek a kiírók a fedezési startégiájuk következtében egyre több forintot vásárolnak a spot piacon, innen az öngerejesztőként is értelmezhető folyamat.

2005.03.08 16:42
Egyre erősebb a forint - 100 bp-os kamatcsökkentés beárazva - milyen pletykák keringenek a piacon?

A sávszélen túli állapot - ha egyáltalán bekövetkezik - csak átmeneti lehet, valószínűsíthető, hogy egy ilyen "kiütődést" erős "visszapattanás" követhet. Ha az MNB-nek szándékában áll a kilépést megakadályozni, akkor erre feltehetően a szünnapok alatt is képes lesz. Ha ez mégis megtörténne (aminek csak kis valószínűséget adnánk), akkor elképzelhető, hogy majd a visszapattanáskor kell az árfolyamingadozást csillapítania. Kérdés, hogy kinek milyen haszna/kára származik abból, ha a piac megtisztul ezektől a derivatív ügyletektől? Az értékelés pontosan már csak a hatások után lenne elvégezhető.


Szerdán a Monetáris Tanács nem kamatmeghatározó ülést tart. Egyes elemzők nem zárják ki, hogy egy rendkívüli kamatcsökkentés történjen az erős forint miatt, ugyanakkor egyéb forgatókönyvek lehetősége mellett ezt sem lehet biztosra venni.

eurhufcomp
eurhufcomp
Amit szinte biztosan állíthatunk, hogy a mostani helyzet alapvetően más jellegű, mint a 2003 januári. A piaci szereplők nem sáveltolásra spekulálnak, a jegybanki deklaráció ezt a mai napon is kizárta. Missura Gábor, az MNB szóvivője hangsúlyozta, hogy a jegybank a sávszélig nem kíván interveniálni, explicit árfolyamcél a jegybank számára továbbra sem létezik.

Az intervenciós sáv erős széle 240.01 HUF/EUR, jelenleg 241.2 HUF/EUR körül folyik a kereskedés.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20