22 °C Budapest

"Hisztéria" a forintpiacon: tényleg védtelen maradna a piac jövő hétfőn és kedden?

Pénzcentrum
2005. március 9. 14:00

Egyfajta hisztéria kezd kialakulni a forintpiacon az arra való spekuláció okán, hogy a 4 napos ünnepben (pontosabban hétfőn és kedden) a befektetők az MNB szünnapokat kihasználva a sávszélen túlra erősítik a forintot. Mivel ebben az időszakban az MNB hivatalosan nem áll a piaci szereplők rendelkezésére (nem vásárol eurót), ugyanakkor Londonban és New York-ban kereskedhetnek a két devizával, emiatt lehet valami alapja az ilyen típusú elgondolásoknak. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a hazai banki szünnap miatt az MNB definitíve nem hagyja el a piacot, a Nemzetközi Fizetések Bankján (BIS), piaci tradereken keresztül (megbízásokat hagyva náluk vagy esetleg megbízásokat adva) mégis képes hatni az árfolyamra.


Számos piaci szereplő tart attól, hogy jövő hét hétfőn vagy kedden spekulánsok a sávszélen túlra erősítik a forintot. Az akció értelme ezen szereplők számára az lehet, hogy olyan opciós pozícióval (pontosabban kötelezettséggel) bírnak, mely a sávszélen túli mozgás esetén "ütődik ki", emiatt megszűnnek azok a kötelezettségek, ami a kiírok számára egyfajta veszteséget jelent. Ahogy az árfolyam erősödik, ezek a kiírók a fedezési startégiájuk következtében egyre több forintot vásárolnak a spot piacon, innen az öngerejesztőként is értelmezhető folyamat.

2005.03.08 16:42
Egyre erősebb a forint - 100 bp-os kamatcsökkentés beárazva - milyen pletykák keringenek a piacon?

A sávszélen túli állapot - ha egyáltalán bekövetkezik - csak átmeneti lehet, valószínűsíthető, hogy egy ilyen "kiütődést" erős "visszapattanás" követhet. Ha az MNB-nek szándékában áll a kilépést megakadályozni, akkor erre feltehetően a szünnapok alatt is képes lesz. Ha ez mégis megtörténne (aminek csak kis valószínűséget adnánk), akkor elképzelhető, hogy majd a visszapattanáskor kell az árfolyamingadozást csillapítania. Kérdés, hogy kinek milyen haszna/kára származik abból, ha a piac megtisztul ezektől a derivatív ügyletektől? Az értékelés pontosan már csak a hatások után lenne elvégezhető.


Szerdán a Monetáris Tanács nem kamatmeghatározó ülést tart. Egyes elemzők nem zárják ki, hogy egy rendkívüli kamatcsökkentés történjen az erős forint miatt, ugyanakkor egyéb forgatókönyvek lehetősége mellett ezt sem lehet biztosra venni.

eurhufcomp
eurhufcomp
Amit szinte biztosan állíthatunk, hogy a mostani helyzet alapvetően más jellegű, mint a 2003 januári. A piaci szereplők nem sáveltolásra spekulálnak, a jegybanki deklaráció ezt a mai napon is kizárta. Missura Gábor, az MNB szóvivője hangsúlyozta, hogy a jegybank a sávszélig nem kíván interveniálni, explicit árfolyamcél a jegybank számára továbbra sem létezik.

Az intervenciós sáv erős széle 240.01 HUF/EUR, jelenleg 241.2 HUF/EUR körül folyik a kereskedés.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?