24 °C Budapest

"Hisztéria" a forintpiacon: tényleg védtelen maradna a piac jövő hétfőn és kedden?

Pénzcentrum
2005. március 9. 14:00

Egyfajta hisztéria kezd kialakulni a forintpiacon az arra való spekuláció okán, hogy a 4 napos ünnepben (pontosabban hétfőn és kedden) a befektetők az MNB szünnapokat kihasználva a sávszélen túlra erősítik a forintot. Mivel ebben az időszakban az MNB hivatalosan nem áll a piaci szereplők rendelkezésére (nem vásárol eurót), ugyanakkor Londonban és New York-ban kereskedhetnek a két devizával, emiatt lehet valami alapja az ilyen típusú elgondolásoknak. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a hazai banki szünnap miatt az MNB definitíve nem hagyja el a piacot, a Nemzetközi Fizetések Bankján (BIS), piaci tradereken keresztül (megbízásokat hagyva náluk vagy esetleg megbízásokat adva) mégis képes hatni az árfolyamra.


Számos piaci szereplő tart attól, hogy jövő hét hétfőn vagy kedden spekulánsok a sávszélen túlra erősítik a forintot. Az akció értelme ezen szereplők számára az lehet, hogy olyan opciós pozícióval (pontosabban kötelezettséggel) bírnak, mely a sávszélen túli mozgás esetén "ütődik ki", emiatt megszűnnek azok a kötelezettségek, ami a kiírok számára egyfajta veszteséget jelent. Ahogy az árfolyam erősödik, ezek a kiírók a fedezési startégiájuk következtében egyre több forintot vásárolnak a spot piacon, innen az öngerejesztőként is értelmezhető folyamat.

2005.03.08 16:42
Egyre erősebb a forint - 100 bp-os kamatcsökkentés beárazva - milyen pletykák keringenek a piacon?

A sávszélen túli állapot - ha egyáltalán bekövetkezik - csak átmeneti lehet, valószínűsíthető, hogy egy ilyen "kiütődést" erős "visszapattanás" követhet. Ha az MNB-nek szándékában áll a kilépést megakadályozni, akkor erre feltehetően a szünnapok alatt is képes lesz. Ha ez mégis megtörténne (aminek csak kis valószínűséget adnánk), akkor elképzelhető, hogy majd a visszapattanáskor kell az árfolyamingadozást csillapítania. Kérdés, hogy kinek milyen haszna/kára származik abból, ha a piac megtisztul ezektől a derivatív ügyletektől? Az értékelés pontosan már csak a hatások után lenne elvégezhető.


Szerdán a Monetáris Tanács nem kamatmeghatározó ülést tart. Egyes elemzők nem zárják ki, hogy egy rendkívüli kamatcsökkentés történjen az erős forint miatt, ugyanakkor egyéb forgatókönyvek lehetősége mellett ezt sem lehet biztosra venni.

eurhufcomp
eurhufcomp
Amit szinte biztosan állíthatunk, hogy a mostani helyzet alapvetően más jellegű, mint a 2003 januári. A piaci szereplők nem sáveltolásra spekulálnak, a jegybanki deklaráció ezt a mai napon is kizárta. Missura Gábor, az MNB szóvivője hangsúlyozta, hogy a jegybank a sávszélig nem kíván interveniálni, explicit árfolyamcél a jegybank számára továbbra sem létezik.

Az intervenciós sáv erős széle 240.01 HUF/EUR, jelenleg 241.2 HUF/EUR körül folyik a kereskedés.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?