6 °C Budapest

Moody's felminősítés Romániának - már csak egy lépésre a befektetői kategóriától

Pénzcentrum
2005. március 3. 09:12

A Moody's Investestor Service tegnap délután az eddigi Ba3-ról két fokozattal Ba1-re felminősítette a román hosszúlejáratú devizaadósságot, ami így már csak egyetlen fokozatnyira van a befektetésre ajánlott kategóriától. A minősítés pozitív kilátást kapott, azaz középtávon a hitelminősítő várhatóan újabb felminősítésről dönthet. A döntést a Moody's Románia Európai Uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásával indokolta. A Standard and Poors február elsején pozitív kilátásra javította a korábban kiadott BB+ semleges besorolást. A Fitch Ratings már tavaly év végén megadta Romániának a BBB-, azaz befektetési kategóriát jelentő besorolást.

A Moody's az eddigi B1-ről Ba2-re emelte a deviza bankbetétek szuverén adóbesorolási plafonját, illetve a kormány által kibocsátott lej, illetve devizakötvények besorolása is Ba1-re emelkedett. A román hazai valutára szóló hosszúlejáratú besorolás Ba3 a Moody's-nél.

2004.11.18 10:13
Befektetési kategóriába sorolta a Fitch Romániát - közeleg a "nehéz" lej


Románia még tavaly októberben megkapta az Európai Uniótól a működő piacgazdasági státuszt, ami fontos lépcsőfokot jelent az EU-tagság elnyeréséhez vezető úton. Az unió decemberi csúcstalálkozóján arról is döntöttek az unió illetékesei, hogy a két ország 2007. január 1-től az unió tagjává válhat (a felkészülésbeli csúszás esetén egy évvel később a biztonsági záradéknak megfelelően). A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy Bulgáriával együtt a két ország, illetve az unió vezetői áprilisban aláírhatják az EU-csatlakozási szerződést.

A Moody's felminősítést követő indoklása szerint az ország EU-tagsága mind a kereteket, mind az ösztönző erőt megadja ahhoz, hogy a román kormány folytassa a szükséges reformokat, és csökkenjen a politikai "változékonyság" lehetősége. Az EU-tagság további esélyt ad ara, hogy a román gazdasági növekedés folytatódjon, illetve fokozódjon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelminősítő szerint aggodalomra adhat okot a román lakossági hitelfelvételi növekedési ütem, különösen a devizahitelek terjedése, kockázatok mutatkoznak a magasa folyó fizetési mérleg miatt is. Amint arról már beszámoltunk, a román lejből július 1-én négy nullát levágnak a fizetési forgalom kényelmesebbé tétele, az euróbevezetésre való felkészülés (euróbankjegyekkel azonos méretű román bankók), illetve az infláció elleni küzdelem jegyében. A liberalizációs folyamatban az év során a külföldiek számára is megengedik a lejben történő valutaműveleteket (pl. betétképzés, illetve állampapírok vásárlása).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?