3 °C Budapest

Moody's felminősítés Romániának - már csak egy lépésre a befektetői kategóriától

Pénzcentrum
2005. március 3. 09:12

A Moody's Investestor Service tegnap délután az eddigi Ba3-ról két fokozattal Ba1-re felminősítette a román hosszúlejáratú devizaadósságot, ami így már csak egyetlen fokozatnyira van a befektetésre ajánlott kategóriától. A minősítés pozitív kilátást kapott, azaz középtávon a hitelminősítő várhatóan újabb felminősítésről dönthet. A döntést a Moody's Románia Európai Uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásával indokolta. A Standard and Poors február elsején pozitív kilátásra javította a korábban kiadott BB+ semleges besorolást. A Fitch Ratings már tavaly év végén megadta Romániának a BBB-, azaz befektetési kategóriát jelentő besorolást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Moody's az eddigi B1-ről Ba2-re emelte a deviza bankbetétek szuverén adóbesorolási plafonját, illetve a kormány által kibocsátott lej, illetve devizakötvények besorolása is Ba1-re emelkedett. A román hazai valutára szóló hosszúlejáratú besorolás Ba3 a Moody's-nél.

2004.11.18 10:13
Befektetési kategóriába sorolta a Fitch Romániát - közeleg a "nehéz" lej


Románia még tavaly októberben megkapta az Európai Uniótól a működő piacgazdasági státuszt, ami fontos lépcsőfokot jelent az EU-tagság elnyeréséhez vezető úton. Az unió decemberi csúcstalálkozóján arról is döntöttek az unió illetékesei, hogy a két ország 2007. január 1-től az unió tagjává válhat (a felkészülésbeli csúszás esetén egy évvel később a biztonsági záradéknak megfelelően). A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy Bulgáriával együtt a két ország, illetve az unió vezetői áprilisban aláírhatják az EU-csatlakozási szerződést.

A Moody's felminősítést követő indoklása szerint az ország EU-tagsága mind a kereteket, mind az ösztönző erőt megadja ahhoz, hogy a román kormány folytassa a szükséges reformokat, és csökkenjen a politikai "változékonyság" lehetősége. Az EU-tagság további esélyt ad ara, hogy a román gazdasági növekedés folytatódjon, illetve fokozódjon.

A hitelminősítő szerint aggodalomra adhat okot a román lakossági hitelfelvételi növekedési ütem, különösen a devizahitelek terjedése, kockázatok mutatkoznak a magasa folyó fizetési mérleg miatt is. Amint arról már beszámoltunk, a román lejből július 1-én négy nullát levágnak a fizetési forgalom kényelmesebbé tétele, az euróbevezetésre való felkészülés (euróbankjegyekkel azonos méretű román bankók), illetve az infláció elleni küzdelem jegyében. A liberalizációs folyamatban az év során a külföldiek számára is megengedik a lejben történő valutaműveleteket (pl. betétképzés, illetve állampapírok vásárlása).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?