Moody's felminősítés Romániának - már csak egy lépésre a befektetői kategóriától

Pénzcentrum
2005. március 3. 09:12

A Moody's Investestor Service tegnap délután az eddigi Ba3-ról két fokozattal Ba1-re felminősítette a román hosszúlejáratú devizaadósságot, ami így már csak egyetlen fokozatnyira van a befektetésre ajánlott kategóriától. A minősítés pozitív kilátást kapott, azaz középtávon a hitelminősítő várhatóan újabb felminősítésről dönthet. A döntést a Moody's Románia Európai Uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásával indokolta. A Standard and Poors február elsején pozitív kilátásra javította a korábban kiadott BB+ semleges besorolást. A Fitch Ratings már tavaly év végén megadta Romániának a BBB-, azaz befektetési kategóriát jelentő besorolást.

A Moody's az eddigi B1-ről Ba2-re emelte a deviza bankbetétek szuverén adóbesorolási plafonját, illetve a kormány által kibocsátott lej, illetve devizakötvények besorolása is Ba1-re emelkedett. A román hazai valutára szóló hosszúlejáratú besorolás Ba3 a Moody's-nél.

2004.11.18 10:13
Befektetési kategóriába sorolta a Fitch Romániát - közeleg a "nehéz" lej


Románia még tavaly októberben megkapta az Európai Uniótól a működő piacgazdasági státuszt, ami fontos lépcsőfokot jelent az EU-tagság elnyeréséhez vezető úton. Az unió decemberi csúcstalálkozóján arról is döntöttek az unió illetékesei, hogy a két ország 2007. január 1-től az unió tagjává válhat (a felkészülésbeli csúszás esetén egy évvel később a biztonsági záradéknak megfelelően). A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy Bulgáriával együtt a két ország, illetve az unió vezetői áprilisban aláírhatják az EU-csatlakozási szerződést.

A Moody's felminősítést követő indoklása szerint az ország EU-tagsága mind a kereteket, mind az ösztönző erőt megadja ahhoz, hogy a román kormány folytassa a szükséges reformokat, és csökkenjen a politikai "változékonyság" lehetősége. Az EU-tagság további esélyt ad ara, hogy a román gazdasági növekedés folytatódjon, illetve fokozódjon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelminősítő szerint aggodalomra adhat okot a román lakossági hitelfelvételi növekedési ütem, különösen a devizahitelek terjedése, kockázatok mutatkoznak a magasa folyó fizetési mérleg miatt is. Amint arról már beszámoltunk, a román lejből július 1-én négy nullát levágnak a fizetési forgalom kényelmesebbé tétele, az euróbevezetésre való felkészülés (euróbankjegyekkel azonos méretű román bankók), illetve az infláció elleni küzdelem jegyében. A liberalizációs folyamatban az év során a külföldiek számára is megengedik a lejben történő valutaműveleteket (pl. betétképzés, illetve állampapírok vásárlása).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm