26 °C Budapest

FVM-gazdák: újabb egy év türelmi idő a hitelekre - látszatmegoldás?

Pénzcentrum
2005. március 2. 08:30

Újabb egy év türlemi időt kapnak a mezőgazdasági gazdálkodók az uniós hitelek visszafizetésére jelentette be Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tegnap. Az MTI tudósítása szerint a bejelentésre azután került sor, hogy Németh módosította az Európa Terv agrárhitel program bevezetéséről szóló rendeletét.

A múlt évben az uniós csatlakozáshoz kapcsolódóan 230 milliárd forint fejlesztési hitelt vettek igénybe a gazdák. A hitelek törlesztését egy rövid türelmi idő után ez év márciusában kellett volna megkezdeni. A törlesztések, melyek az idei évben kb. 30 mrd Ft-ot tennének ki sokaknak okoznának problémát, ezért rendeletmódosítás nyomán ezt csak a jövő évben kell megtenniük a gazdálkodóknak.

A szakminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a részletekről a hitelező bankokkal kell egyeztetni, és a türelmi idő meghosszabbítása nem jelenti a futamidő változását.

Az idáig kifizetett terület alapú támogatások 31 mrd Ft-ra rúgnak.160 ezer gazdálkodó kapott valamilyen összeget, a támogatott terület 2 millió 650 ezer hektár volt.

Németh Imre szólt a gabona intervenció kérdéséről is. Eddig 2.2 millió tonna gabonára kötöttek tárolási szerződést, a felvásárlás nagysága pedig elérte a 760-770 ezer tonnát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lengyel Zoltán a Fidesz részéről az MTI-nek kritizálta Németh bejelentését, mivel szerinte az Európa Hitel lehetőségével a gazdák többsége nem tudott élni, mert a bankok őket már korábban hitelképtelennek nyilvánították és nem férhettek hozzá a kölcsönhöz. Véleménye szerint a moratórium meghosszabbítása csak látszatmegoldás, a támogatások kifizetését kellene felgyorsítani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem