FVM-gazdák: újabb egy év türelmi idő a hitelekre - látszatmegoldás?

Pénzcentrum
2005. március 2. 08:30

Újabb egy év türlemi időt kapnak a mezőgazdasági gazdálkodók az uniós hitelek visszafizetésére jelentette be Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tegnap. Az MTI tudósítása szerint a bejelentésre azután került sor, hogy Németh módosította az Európa Terv agrárhitel program bevezetéséről szóló rendeletét.

A múlt évben az uniós csatlakozáshoz kapcsolódóan 230 milliárd forint fejlesztési hitelt vettek igénybe a gazdák. A hitelek törlesztését egy rövid türelmi idő után ez év márciusában kellett volna megkezdeni. A törlesztések, melyek az idei évben kb. 30 mrd Ft-ot tennének ki sokaknak okoznának problémát, ezért rendeletmódosítás nyomán ezt csak a jövő évben kell megtenniük a gazdálkodóknak.

A szakminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a részletekről a hitelező bankokkal kell egyeztetni, és a türelmi idő meghosszabbítása nem jelenti a futamidő változását.

Az idáig kifizetett terület alapú támogatások 31 mrd Ft-ra rúgnak.160 ezer gazdálkodó kapott valamilyen összeget, a támogatott terület 2 millió 650 ezer hektár volt.

Németh Imre szólt a gabona intervenció kérdéséről is. Eddig 2.2 millió tonna gabonára kötöttek tárolási szerződést, a felvásárlás nagysága pedig elérte a 760-770 ezer tonnát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lengyel Zoltán a Fidesz részéről az MTI-nek kritizálta Németh bejelentését, mivel szerinte az Európa Hitel lehetőségével a gazdák többsége nem tudott élni, mert a bankok őket már korábban hitelképtelennek nyilvánították és nem férhettek hozzá a kölcsönhöz. Véleménye szerint a moratórium meghosszabbítása csak látszatmegoldás, a támogatások kifizetését kellene felgyorsítani.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?