FVM-gazdák: újabb egy év türelmi idő a hitelekre - látszatmegoldás?

Pénzcentrum
2005. március 2. 08:30

Újabb egy év türlemi időt kapnak a mezőgazdasági gazdálkodók az uniós hitelek visszafizetésére jelentette be Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tegnap. Az MTI tudósítása szerint a bejelentésre azután került sor, hogy Németh módosította az Európa Terv agrárhitel program bevezetéséről szóló rendeletét.

A múlt évben az uniós csatlakozáshoz kapcsolódóan 230 milliárd forint fejlesztési hitelt vettek igénybe a gazdák. A hitelek törlesztését egy rövid türelmi idő után ez év márciusában kellett volna megkezdeni. A törlesztések, melyek az idei évben kb. 30 mrd Ft-ot tennének ki sokaknak okoznának problémát, ezért rendeletmódosítás nyomán ezt csak a jövő évben kell megtenniük a gazdálkodóknak.

A szakminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a részletekről a hitelező bankokkal kell egyeztetni, és a türelmi idő meghosszabbítása nem jelenti a futamidő változását.

Az idáig kifizetett terület alapú támogatások 31 mrd Ft-ra rúgnak.160 ezer gazdálkodó kapott valamilyen összeget, a támogatott terület 2 millió 650 ezer hektár volt.

Németh Imre szólt a gabona intervenció kérdéséről is. Eddig 2.2 millió tonna gabonára kötöttek tárolási szerződést, a felvásárlás nagysága pedig elérte a 760-770 ezer tonnát.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Lengyel Zoltán a Fidesz részéről az MTI-nek kritizálta Németh bejelentését, mivel szerinte az Európa Hitel lehetőségével a gazdák többsége nem tudott élni, mert a bankok őket már korábban hitelképtelennek nyilvánították és nem férhettek hozzá a kölcsönhöz. Véleménye szerint a moratórium meghosszabbítása csak látszatmegoldás, a támogatások kifizetését kellene felgyorsítani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16