2.2%-ra lassult a kiskereskedelem bővülése

Pénzcentrum
2005. február 24. 09:00

5.7%-kal bővült a tavalyi évben a kiskereskedelmi forgalom volumene a KSH adatai szerint. Decemberben a forgalom mindössze 2.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, a növekedés az év második felében érezhetően lassult. A lassuló bővülés összefüggésben állhat a reálbérnövekedés megakadásával, illetve bázishatások is jelentkeznek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2004-ben 5,309 milliárd forint, ezen belül decemberben 612 milliárd forint értéket forgalmaztak.

2004 decemberében 2.2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene (munkanaphatással korrigálva). A korábbihoz képest mérséklődő növekedésben szerepet játszott a 2003. decemberi kiemelkedő (12.1%-os) bővülés is.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene decemberben 2.3%-kal, az év egészében 2.8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras értékesítése decemberben 1.8%-kal, 2004. év egészében 8.5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A karácsonyi vásárlások hatására decemberben a leggyorsabban a csomagküldő (39.6%), az illatszer- (22.8%) és a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem (13.5%) eladásainak volumene nőtt. Az átlagot meghaladóan emelkedett a használtcikk-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint a bútor-, háztartási cikk, építőanyag-kiskereskedelem forgalma is. Elmaradt az egy évvel korábbitól a textil-, ruházati- és lábbeli-kiskereskedelem forgalma.

Az Európai Unióban decemberben a hazainál mérsékeltebben nőttek a kiskereskedelmi eladások. A 25 ország átlagában 1.8%-kal, a 15 régebbi tagországban 1.7%-kal bővült az eladások volumene az egy évvel korábbihoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-forgalom decemberben kissé megélénkülve, 6.0%-kal nőtt. A gépjárműüzemanyag-töltő állomások forgalma 6.1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag eladásokkal együtt számított volumene 2004 decemberében 3.9%-kal, 2004 egészében 5.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem