27 °C Budapest

Ma is zöld utat kaptak az új Monetáris Tanács tagok - növekvő esély egy 50 bp-os következő vágásra

Pénzcentrum
2005. február 9. 14:30

A várakozásoknak megfelelően a mai meghallgatáson is támogatásáról biztosította a kormánytöbbség a négy új Monetáris Tanács tagot. A jelölteket ma az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága hallgatta meg. Neményi Judit Monetáris Tanács-tagjelölt szerint van tere a kamatcsökkentésnek Magyarországon, hogy mennyi, az a jövő titka. Bihari Péter szerint egy esetleges kisebb forintgyengülés kedvezhet az exportnak, a tényleges exportteljesítményt az árfolyam helyett inkább a piac határozza meg. Csáki Csaba az MTI beszámolója szerint reményének adott hangot, hogy a magyar gazdasági növekedés a 3-4 százalék közötti sávban tartósan fennmarad, és fontosnak tartja, hogy a vállalati szektor beruházásai tovább nőjenek.

eurhufcomp
eurhufcomp
A mindkét bizottság által megkapott támogatás azt jelenti, hogy elhárult az utolsó akadály is a 4 új tag Monetáris Tanács taggá való kinevezése elől. Számos elemző szerint valamennyi új tagjelölt a kamatcsökkentési sorozat folyatása mellett van, és a piacon az árazások alapján úgy tűnik, hogy újabb 50 bp-os vágásra készülnek/készültek fel a szereplők.

2005.02.09 09:31
Összefoglaló az új Monetáris Tanács tagok tegnapi parlamenti meghallgatásáról

Török Zoltán a Raiffeisen Bank elemzője szerint a február 21-i ülésen 50 bp-os kamatcsökkentés következhet (8.5%-ra mérséklődhet az irányadó ráta) - számolt be a Reuters. Elmondása szerint "a Monetáris Tanács kibővítésével egyre több tag gondolhatja azt, hogy reális lépés egy újabb 50 bp-os vágás, mint ha nem bővülne ki a Tanács."

Neményi Judit a mai meghallgatása után a Reutersnek elmondta: "a piacok úgy vélik, a hozamok csökkenése elfogadható, és az elmúlt egy-két hét során jelentős tőkebeáramlás következett be a régióban". Neményi azt is megjegyezte, hogy "ha inflációs előrejelzést kellene adnom, akkor nem kérdőjelezném meg az inflációs célok (2005. és 2006. december) elérhetőségét".

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Járai Zsigmond a legutóbbi kamatmeghatározó ülés sajtótájékoztatóján nyomatékosan utalt rá: egyáltalán nem biztos, hogy az addigra "megszokottá vált" 50 bp-os nagyságrendben folytatódhatnak a kamatcsökkentések a következő hónapokba is. A piacon ezt követően többen egy kisebb, 25 bp-os vágás mellett tették le voksukat. Az elmúlt napokban ismét felerősödtek az 50 bp-os vágással összefüggő várakozások, mely az állampapírok másodpiacán lendületes hozamcsökkenésben jól megfigyelhető. A 3 hónapos DKJ hozamszintje már közel 75 bp-os beárazott vágásra való felkészültséget mutat.


Véleményünk szerint az MNB óvatosságot előre vetítő korábbi közleményei, illetve vezetőinek nyilatkozatai alapján nem várható 50 bp-osnál nagyobb vágás. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 1990 óta 75 bp-os vágás még nem is következett be.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?