Ma is zöld utat kaptak az új Monetáris Tanács tagok - növekvő esély egy 50 bp-os következő vágásra

Pénzcentrum
2005. február 9. 14:30

A várakozásoknak megfelelően a mai meghallgatáson is támogatásáról biztosította a kormánytöbbség a négy új Monetáris Tanács tagot. A jelölteket ma az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága hallgatta meg. Neményi Judit Monetáris Tanács-tagjelölt szerint van tere a kamatcsökkentésnek Magyarországon, hogy mennyi, az a jövő titka. Bihari Péter szerint egy esetleges kisebb forintgyengülés kedvezhet az exportnak, a tényleges exportteljesítményt az árfolyam helyett inkább a piac határozza meg. Csáki Csaba az MTI beszámolója szerint reményének adott hangot, hogy a magyar gazdasági növekedés a 3-4 százalék közötti sávban tartósan fennmarad, és fontosnak tartja, hogy a vállalati szektor beruházásai tovább nőjenek.

eurhufcomp
eurhufcomp
A mindkét bizottság által megkapott támogatás azt jelenti, hogy elhárult az utolsó akadály is a 4 új tag Monetáris Tanács taggá való kinevezése elől. Számos elemző szerint valamennyi új tagjelölt a kamatcsökkentési sorozat folyatása mellett van, és a piacon az árazások alapján úgy tűnik, hogy újabb 50 bp-os vágásra készülnek/készültek fel a szereplők.

2005.02.09 09:31
Összefoglaló az új Monetáris Tanács tagok tegnapi parlamenti meghallgatásáról

Török Zoltán a Raiffeisen Bank elemzője szerint a február 21-i ülésen 50 bp-os kamatcsökkentés következhet (8.5%-ra mérséklődhet az irányadó ráta) - számolt be a Reuters. Elmondása szerint "a Monetáris Tanács kibővítésével egyre több tag gondolhatja azt, hogy reális lépés egy újabb 50 bp-os vágás, mint ha nem bővülne ki a Tanács."

Neményi Judit a mai meghallgatása után a Reutersnek elmondta: "a piacok úgy vélik, a hozamok csökkenése elfogadható, és az elmúlt egy-két hét során jelentős tőkebeáramlás következett be a régióban". Neményi azt is megjegyezte, hogy "ha inflációs előrejelzést kellene adnom, akkor nem kérdőjelezném meg az inflációs célok (2005. és 2006. december) elérhetőségét".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Járai Zsigmond a legutóbbi kamatmeghatározó ülés sajtótájékoztatóján nyomatékosan utalt rá: egyáltalán nem biztos, hogy az addigra "megszokottá vált" 50 bp-os nagyságrendben folytatódhatnak a kamatcsökkentések a következő hónapokba is. A piacon ezt követően többen egy kisebb, 25 bp-os vágás mellett tették le voksukat. Az elmúlt napokban ismét felerősödtek az 50 bp-os vágással összefüggő várakozások, mely az állampapírok másodpiacán lendületes hozamcsökkenésben jól megfigyelhető. A 3 hónapos DKJ hozamszintje már közel 75 bp-os beárazott vágásra való felkészültséget mutat.


Véleményünk szerint az MNB óvatosságot előre vetítő korábbi közleményei, illetve vezetőinek nyilatkozatai alapján nem várható 50 bp-osnál nagyobb vágás. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 1990 óta 75 bp-os vágás még nem is következett be.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?