9 °C Budapest

Ma is zöld utat kaptak az új Monetáris Tanács tagok - növekvő esély egy 50 bp-os következő vágásra

Pénzcentrum
2005. február 9. 14:30

A várakozásoknak megfelelően a mai meghallgatáson is támogatásáról biztosította a kormánytöbbség a négy új Monetáris Tanács tagot. A jelölteket ma az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága hallgatta meg. Neményi Judit Monetáris Tanács-tagjelölt szerint van tere a kamatcsökkentésnek Magyarországon, hogy mennyi, az a jövő titka. Bihari Péter szerint egy esetleges kisebb forintgyengülés kedvezhet az exportnak, a tényleges exportteljesítményt az árfolyam helyett inkább a piac határozza meg. Csáki Csaba az MTI beszámolója szerint reményének adott hangot, hogy a magyar gazdasági növekedés a 3-4 százalék közötti sávban tartósan fennmarad, és fontosnak tartja, hogy a vállalati szektor beruházásai tovább nőjenek.

eurhufcomp
eurhufcomp
A mindkét bizottság által megkapott támogatás azt jelenti, hogy elhárult az utolsó akadály is a 4 új tag Monetáris Tanács taggá való kinevezése elől. Számos elemző szerint valamennyi új tagjelölt a kamatcsökkentési sorozat folyatása mellett van, és a piacon az árazások alapján úgy tűnik, hogy újabb 50 bp-os vágásra készülnek/készültek fel a szereplők.

2005.02.09 09:31
Összefoglaló az új Monetáris Tanács tagok tegnapi parlamenti meghallgatásáról

Török Zoltán a Raiffeisen Bank elemzője szerint a február 21-i ülésen 50 bp-os kamatcsökkentés következhet (8.5%-ra mérséklődhet az irányadó ráta) - számolt be a Reuters. Elmondása szerint "a Monetáris Tanács kibővítésével egyre több tag gondolhatja azt, hogy reális lépés egy újabb 50 bp-os vágás, mint ha nem bővülne ki a Tanács."

Neményi Judit a mai meghallgatása után a Reutersnek elmondta: "a piacok úgy vélik, a hozamok csökkenése elfogadható, és az elmúlt egy-két hét során jelentős tőkebeáramlás következett be a régióban". Neményi azt is megjegyezte, hogy "ha inflációs előrejelzést kellene adnom, akkor nem kérdőjelezném meg az inflációs célok (2005. és 2006. december) elérhetőségét".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Járai Zsigmond a legutóbbi kamatmeghatározó ülés sajtótájékoztatóján nyomatékosan utalt rá: egyáltalán nem biztos, hogy az addigra "megszokottá vált" 50 bp-os nagyságrendben folytatódhatnak a kamatcsökkentések a következő hónapokba is. A piacon ezt követően többen egy kisebb, 25 bp-os vágás mellett tették le voksukat. Az elmúlt napokban ismét felerősödtek az 50 bp-os vágással összefüggő várakozások, mely az állampapírok másodpiacán lendületes hozamcsökkenésben jól megfigyelhető. A 3 hónapos DKJ hozamszintje már közel 75 bp-os beárazott vágásra való felkészültséget mutat.


Véleményünk szerint az MNB óvatosságot előre vetítő korábbi közleményei, illetve vezetőinek nyilatkozatai alapján nem várható 50 bp-osnál nagyobb vágás. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 1990 óta 75 bp-os vágás még nem is következett be.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm