1 °C Budapest

S&P: a jelenlegi minősítésünk már tartalmazza az euró-csatlakozás esetleges csúszását

Pénzcentrum
2005. február 4. 08:30

Magyarország hitelminősítői besorolására nem gyakorol nyomást az euróövezeti csatlakozás csúszása, mert azt az osztályzat már teljes mértékben tartalmazza - mondták csütörtökön a Standard and Poor's szakértői az MTI-nek, miután a nemzetközi hitelminősítő közzétette idei globális szuverén adósságkibocsátási előrejelzését.

David Beers, a cég globális szuverén adósminősítésekért felelős vezérigazgatója - az MTI kérdésére, hogy az S&P számít-e a magyar eurócsatlakozás csúszására, és ha igen, ez jelent-e nyomást a magyar adósi besorolásokra - azt mondta: az ismert költségvetési problémák miatt a magyar valutauniós csatlakozás menetrendje a korábbi "igen ambiciózus" célkitűzésekhez képest már régen elcsúszott, csakúgy, mint a környező országoké, a térség egészét nézve a 2008-2010 közötti időszakra.

Beers szerint a hosszú futamidejű magyar devizaadósság "A mínusz" szintű, stabil kilátású besorolásában már "teljes mértékben benne vannak ezek a csúszások", és a Standard and Poor's nem számol azzal, hogy a következő években jelentős lefelé irányuló nyomás nehezedne a magyar adósosztályzatra.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Amint arról beszámoltunk, a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szerint Magyarország csak a legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulása esetén csatlakozhat 2010-ben a valutaunióhoz, de a belépés jó eséllyel egy-két évvel csúszhat, és az évtized vége előtt csak Szlovákia lehet képes csatlakozni az euró-övezethez a négy legnagyobb közép-európai EU-gazdaságból. Érdemes megjegyezni, hogy a nagy hitelminősítők közül egyedül a Fitch tart érvényben a magyar devizaadósi besorolásra negatív, azaz leminősítést valószínűsítő kilátást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Fitch idén január 12-én "A+"-ról "A"-ra módosította a magyar hosszú lejáratú forintadósság besorolását. Ezzel párhuzamosan a kilátások negatívról stabilra változtak. A devizaadósság besorolása "A-" maradt, de negatív kilátással. A leértékelés mögött költségvetési problémák álltak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem