33 °C Budapest

S&P: a jelenlegi minősítésünk már tartalmazza az euró-csatlakozás esetleges csúszását

Pénzcentrum
2005. február 4. 08:30

Magyarország hitelminősítői besorolására nem gyakorol nyomást az euróövezeti csatlakozás csúszása, mert azt az osztályzat már teljes mértékben tartalmazza - mondták csütörtökön a Standard and Poor's szakértői az MTI-nek, miután a nemzetközi hitelminősítő közzétette idei globális szuverén adósságkibocsátási előrejelzését.

David Beers, a cég globális szuverén adósminősítésekért felelős vezérigazgatója - az MTI kérdésére, hogy az S&P számít-e a magyar eurócsatlakozás csúszására, és ha igen, ez jelent-e nyomást a magyar adósi besorolásokra - azt mondta: az ismert költségvetési problémák miatt a magyar valutauniós csatlakozás menetrendje a korábbi "igen ambiciózus" célkitűzésekhez képest már régen elcsúszott, csakúgy, mint a környező országoké, a térség egészét nézve a 2008-2010 közötti időszakra.

Beers szerint a hosszú futamidejű magyar devizaadósság "A mínusz" szintű, stabil kilátású besorolásában már "teljes mértékben benne vannak ezek a csúszások", és a Standard and Poor's nem számol azzal, hogy a következő években jelentős lefelé irányuló nyomás nehezedne a magyar adósosztályzatra.

2005.02.01 17:04
Fitch: euró Magyarországon leghamarabb csak 2012-ben?

Amint arról beszámoltunk, a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szerint Magyarország csak a legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulása esetén csatlakozhat 2010-ben a valutaunióhoz, de a belépés jó eséllyel egy-két évvel csúszhat, és az évtized vége előtt csak Szlovákia lehet képes csatlakozni az euró-övezethez a négy legnagyobb közép-európai EU-gazdaságból. Érdemes megjegyezni, hogy a nagy hitelminősítők közül egyedül a Fitch tart érvényben a magyar devizaadósi besorolásra negatív, azaz leminősítést valószínűsítő kilátást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Fitch idén január 12-én "A+"-ról "A"-ra módosította a magyar hosszú lejáratú forintadósság besorolását. Ezzel párhuzamosan a kilátások negatívról stabilra változtak. A devizaadósság besorolása "A-" maradt, de negatív kilátással. A leértékelés mögött költségvetési problémák álltak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
EZT OLVASTAD MÁR?