35 °C Budapest

Merril Lynch: Lengyelország az EU-csatlakozás legnagyobb nyertese

Pénzcentrum
2005. február 2. 15:51

Egyik másik új EU-tagállam sem tudott olyan mértékben profitálni a tavalyi EU-csatlakozásból, mint Lengyelország. Az igazán kedvező első évi tapasztalatokat követően a legnagyobb új tagállam hosszú távon is komoly beruházásokra számíthat a szolgáltató szektorban, ami új munkahelyek ezreit teremtheti - szögezi le a Merril Lnych befektetési bank tegnap megjelent elemzése a Warsaw Business Journal beszámolója szerint.

Az anyag szerint a régi EU-tagok igencsak meglepődnek az EU-csatlakozás fejleményein: arra számítottak ugyanis, hogy a bővítéssel új piacokat hódíthatnak meg, a valóság azonban épp az ellentettje, mivel a korábbi EU-15-ök olyan piaccá alakultak át, amely hatalmas keresletet támaszt olyan termékek iránt, amelyeket az újonnan csatlakozott kelet-közép-európai országokban gyártanak.

Aki mer, az...

A Merril Lynch szerint azok a nyugati cégek, melyek "vették a bátorságot", és befektettek Lengyelországban élelmiszer és italtermelési ágazatokba, sokkal nagyobb profitra tettek szert azon versenytársaiknál, melyek a kockázatok miatt inkább nem mertek beruházni egy számukra addig ismeretlen piacon.

Az elemzés szerint a kelet-közép-európai régió országai a következő időszakban is dinamikus gazdasági növekedéssel számolhatnak, melynek mértéke 3.5% lehet az elkövetkezendő öt év átlagában, míg a nyugat-európai államok ezen GDP-növekedési dinamika felét tudják majd csak produkálni.

A lengyel mellett valamennyi fontosabb kelet-közép-európai ország makrogazdasági kilátásait részletesen bemutattuk tegnap és ma megjelent összefoglalóinkban, mely a DrkW, illetve az Erste elemzésein alapszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005.02.01 13:57
Regionális makrokitekintő 2005-re: mire számít a Dresdner Kleinwort Wasserstein? (1. rész)

2005.02.02 12:00
Regionális makrokitekintő - 2005: Szlovákia 2 szemszögből is - DrKW és Erste Bank (2. rész)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50