-2 °C Budapest

7 éves csúcssebesség: 5.4%-kal nőtt tavaly a lengyel gazdaság

Pénzcentrum
2005. február 1. 08:40

A 2003-as 3.8% után 2004-ben 5.4%-kal nőtt a lengyel GDP a statisztikai hivatal tegnap délután közzétett adatai alapján, mely megfelel az elemzői várakozásoknak. Az 5.4%-os növekedés 1997 óta a legmagasabb értéknek felel meg. A negyedik negyedévben 4.1%-os volt a növekedés üteme. Fontos kiemelni, hogy 2004-ben negyedévről-negyedévre mérséklődött a GDP-bővülés üteme, ami egyértelműen a lengyel gazdaág lassulását mutatja. 2004. I. negyedévében még 6.9%-kal "száguldott" a lengyel gazdaság.

A kormány és a szakértők év közbeni prognózisa 5.5-5.6%-os növekedést várt, de a most ismertté vált tényadata érdemben magasabb a költségvetési törvényben megfogalmazott 5%-os küszöbértéknél.

Az ipari termelés a 2003-as 6.3%-ról tavaly 9.7%-ra, a szolgáltató szektor növekedése 3.6%-ról 5%-ra gyorsult, az állóeszköz-beruházások a 0.5%-os csökkenést követően 2004-ben 4.1%-kal emelkedtek. Az utóbbi idők elemzései felhívják a figyelmet arra, hogy a lengyel gazdaságot az export jó teljesítménye mellett a belső kereslet is húzza. Ez tavaly a 2003-as 2.5%-ról 4.9%-ra, a lakossági fogyasztás 3.1%-ról 3.2%-ra emelkedett.


Tavaly decemberben komoly meglepetést jelentett, hogy a várt 12% körüli beruházás-bővülésnek mindössze a fele valósult meg, mely az első szakértői várakozások szerint még nem ad okot aggodalomra, mind a kormány, mind a jegybank illetékesei figyelmeztettek, hogy még meg kel várni további adatok megjelenését, hogy objektív következtetést lehessen levonni.

A lengyel gazdaság tavaly éven belüli lassulásában szerepet játszhatott a jegybank összességében 125 bp-os kamatemelése az infláció emelkedésére adott válaszként. A 6.5%-os álló irányadó ráta különösen az év második felében - természetesen egyéb tényezők hatására is - jelentős zloty-erősödéshez vezetett, mely az export fékezését, illetve az import olcsóbbá válását eredményezi. Ezek a hatások a külső egyensúly további romlásához vezetnek. A lengyel külkereskedelmi mérleg hiánya tavaly 4.5 milliárd dollár körül volt, mely az elemzői várakozások szerint idén bőven 6 milliárd dollár fölé emelkedhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az infláció kordában tartására meg van minden esély, a jegybank illetékesei is jelezték, hogy várhatóan bázishatások következtében az év közepétől érdemi inflációcsökkenés mutatkozhat, mely szakértők szerint a jegybanki kamatcsökkentés esélyét is növeli.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm