7 éves csúcssebesség: 5.4%-kal nőtt tavaly a lengyel gazdaság

Pénzcentrum
2005. február 1. 08:40

A 2003-as 3.8% után 2004-ben 5.4%-kal nőtt a lengyel GDP a statisztikai hivatal tegnap délután közzétett adatai alapján, mely megfelel az elemzői várakozásoknak. Az 5.4%-os növekedés 1997 óta a legmagasabb értéknek felel meg. A negyedik negyedévben 4.1%-os volt a növekedés üteme. Fontos kiemelni, hogy 2004-ben negyedévről-negyedévre mérséklődött a GDP-bővülés üteme, ami egyértelműen a lengyel gazdaág lassulását mutatja. 2004. I. negyedévében még 6.9%-kal "száguldott" a lengyel gazdaság.

A kormány és a szakértők év közbeni prognózisa 5.5-5.6%-os növekedést várt, de a most ismertté vált tényadata érdemben magasabb a költségvetési törvényben megfogalmazott 5%-os küszöbértéknél.

Az ipari termelés a 2003-as 6.3%-ról tavaly 9.7%-ra, a szolgáltató szektor növekedése 3.6%-ról 5%-ra gyorsult, az állóeszköz-beruházások a 0.5%-os csökkenést követően 2004-ben 4.1%-kal emelkedtek. Az utóbbi idők elemzései felhívják a figyelmet arra, hogy a lengyel gazdaságot az export jó teljesítménye mellett a belső kereslet is húzza. Ez tavaly a 2003-as 2.5%-ról 4.9%-ra, a lakossági fogyasztás 3.1%-ról 3.2%-ra emelkedett.


Tavaly decemberben komoly meglepetést jelentett, hogy a várt 12% körüli beruházás-bővülésnek mindössze a fele valósult meg, mely az első szakértői várakozások szerint még nem ad okot aggodalomra, mind a kormány, mind a jegybank illetékesei figyelmeztettek, hogy még meg kel várni további adatok megjelenését, hogy objektív következtetést lehessen levonni.

A lengyel gazdaság tavaly éven belüli lassulásában szerepet játszhatott a jegybank összességében 125 bp-os kamatemelése az infláció emelkedésére adott válaszként. A 6.5%-os álló irányadó ráta különösen az év második felében - természetesen egyéb tényezők hatására is - jelentős zloty-erősödéshez vezetett, mely az export fékezését, illetve az import olcsóbbá válását eredményezi. Ezek a hatások a külső egyensúly további romlásához vezetnek. A lengyel külkereskedelmi mérleg hiánya tavaly 4.5 milliárd dollár körül volt, mely az elemzői várakozások szerint idén bőven 6 milliárd dollár fölé emelkedhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az infláció kordában tartására meg van minden esély, a jegybank illetékesei is jelezték, hogy várhatóan bázishatások következtében az év közepétől érdemi inflációcsökkenés mutatkozhat, mely szakértők szerint a jegybanki kamatcsökkentés esélyét is növeli.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?