Decemberi termelői árindex: 0.5%-os havi árcsökenés, 1.6%-os dec/dec emelkedés (korr.)

Pénzcentrum
2005. január 31. 09:00

Az ipari belföldi értékesítési árak decemberben 0.4%-kal csökkentek novemberhez mérten. A 2004. év egészét tekintve a belföldi árszínvonal 8.4%-kal haladja meg a 2003. évit. Az exportértékesítés termelői árai decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.6, az év egészére nézve 0.4%-kal mérséklődtek. A belföldi- és exportárváltozást is magába foglaló termelőiár-index decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.5%-kal csökkent, 2004-ben éves szinten pedig 3.5%-kal nőtt a 2003-as átlagos 2.4%-os emelkedést követően. 2004. decemberében az előző év azonos hónapjához mérten 1.6%-os volt az áremelkedés üteme - közölte a KSH.


Az ipar belföldi értékesítésének árszínvonala november után tovább csökkent. Az átlagosan 0.4%-os decemberi áresés - a többi ágazat plusz, mínusz néhány tizedszázalékos ármozgása mellett - egyértelműen a kőolaj-feldolgozási termékek árának 8%-os mérséklődéséből ered.


Az ipari termékek éves átlagos alakulását 2004-ben a kőolaj és az acél világpiaci ármozgása, a hatósági szabályozás alá eső energia drágulása és - elsősorban az élelmiszerek területén - a májusi EU-csatlakozás befolyásolta meghatározó módon.

A kőolaj világpiacán az év folyamán bekövetkezett hektikus ármozgások hatására 2004. évben a belföldi értékesítések közel egyötödét képviselő vegyipari ágazatokban jelentősen megemelkedtek az árak: a kőolaj-feldolgozásban 18.1, míg a vegyi anyagok, termékek gyártásában 9.2%-kal. A kohászati termékek, elsősorban az acél piacán 17.7%-os éves árnövekedést indukált a termelési és szállítási költségek emelkedése, valamint a nyersanyaghiány és a megnövekedett kereslet.

A hatósági energiaárak év eleji központi emelését a már említett világpiaci árnövekedés (kőolaj, föld-gáz) miatt az önkormányzati hatáskörbe tartozó termékeknél további évközi áremelések követték, éves szinten átlagosan 11,8%-kal emelkedve a belföldi értékesítés közel 22%-át képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás ágazat árait. Ezen belül a gázgyártás, -elosztás árszintje 24.1, a gőz-, melegvízellátásé 12.1, a villamos energiáé 3.1, míg a vízellátásé 3.4%-kal nőtt az előző év egészéhez viszonyítva.

A KSH adatai szerint a májusi EU-csatlakozás - összességében árcsökkentő és -emelő hatásának eredője az átlagos feldolgozóipari dinamikától elmaradó ütemű, 6.8%-os árnövekedést eredményezett az élelmiszer-ipari termékek körében.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak áralakulásában a fenti folyamatok tükröződtek. Az árdinamika az egyes csoportok között eltérően alakult: az energiatermelő és intermedier ágazatok éves 10.9%-os árnövekedésével szemben a beruházási javak esetében 4.5%, míg a fogyasztási cik-keknél átlagosan 5.1%-os árnövekedést figyelhettünk meg.

A forintban mért exportértékesítési árak éves összehasonlításban 0.4%-kal csökkentek, alakulásukat továbbra is a forintárfolyam mozgása határozta meg. A forint 2004. évi árfolyama a 2003. évihez mérten az euró esetében 0.7 , a dollár esetében 9.7%-kal erősödött. Az export 70%-át kitevő gépipari ágazatok 2004. évi átlagos kiviteli árai forintban kifejezve az előző évihez mérten 2.2%-kal estek. A kivitel szempontjából meghatározóbb euró esetében májusig a forintárfolyam gyengülése, majd ezt követően erősödése ment végbe; a dollár esetében az erősödés az időszak alatt folyamatos volt.
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08