29 °C Budapest

Decemberi termelői árindex: 0.5%-os havi árcsökenés, 1.6%-os dec/dec emelkedés (korr.)

Pénzcentrum
2005. január 31. 09:00

Az ipari belföldi értékesítési árak decemberben 0.4%-kal csökkentek novemberhez mérten. A 2004. év egészét tekintve a belföldi árszínvonal 8.4%-kal haladja meg a 2003. évit. Az exportértékesítés termelői árai decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.6, az év egészére nézve 0.4%-kal mérséklődtek. A belföldi- és exportárváltozást is magába foglaló termelőiár-index decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.5%-kal csökkent, 2004-ben éves szinten pedig 3.5%-kal nőtt a 2003-as átlagos 2.4%-os emelkedést követően. 2004. decemberében az előző év azonos hónapjához mérten 1.6%-os volt az áremelkedés üteme - közölte a KSH.


Az ipar belföldi értékesítésének árszínvonala november után tovább csökkent. Az átlagosan 0.4%-os decemberi áresés - a többi ágazat plusz, mínusz néhány tizedszázalékos ármozgása mellett - egyértelműen a kőolaj-feldolgozási termékek árának 8%-os mérséklődéséből ered.


Az ipari termékek éves átlagos alakulását 2004-ben a kőolaj és az acél világpiaci ármozgása, a hatósági szabályozás alá eső energia drágulása és - elsősorban az élelmiszerek területén - a májusi EU-csatlakozás befolyásolta meghatározó módon.

A kőolaj világpiacán az év folyamán bekövetkezett hektikus ármozgások hatására 2004. évben a belföldi értékesítések közel egyötödét képviselő vegyipari ágazatokban jelentősen megemelkedtek az árak: a kőolaj-feldolgozásban 18.1, míg a vegyi anyagok, termékek gyártásában 9.2%-kal. A kohászati termékek, elsősorban az acél piacán 17.7%-os éves árnövekedést indukált a termelési és szállítási költségek emelkedése, valamint a nyersanyaghiány és a megnövekedett kereslet.

A hatósági energiaárak év eleji központi emelését a már említett világpiaci árnövekedés (kőolaj, föld-gáz) miatt az önkormányzati hatáskörbe tartozó termékeknél további évközi áremelések követték, éves szinten átlagosan 11,8%-kal emelkedve a belföldi értékesítés közel 22%-át képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás ágazat árait. Ezen belül a gázgyártás, -elosztás árszintje 24.1, a gőz-, melegvízellátásé 12.1, a villamos energiáé 3.1, míg a vízellátásé 3.4%-kal nőtt az előző év egészéhez viszonyítva.

A KSH adatai szerint a májusi EU-csatlakozás - összességében árcsökkentő és -emelő hatásának eredője az átlagos feldolgozóipari dinamikától elmaradó ütemű, 6.8%-os árnövekedést eredményezett az élelmiszer-ipari termékek körében.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak áralakulásában a fenti folyamatok tükröződtek. Az árdinamika az egyes csoportok között eltérően alakult: az energiatermelő és intermedier ágazatok éves 10.9%-os árnövekedésével szemben a beruházási javak esetében 4.5%, míg a fogyasztási cik-keknél átlagosan 5.1%-os árnövekedést figyelhettünk meg.

A forintban mért exportértékesítési árak éves összehasonlításban 0.4%-kal csökkentek, alakulásukat továbbra is a forintárfolyam mozgása határozta meg. A forint 2004. évi árfolyama a 2003. évihez mérten az euró esetében 0.7 , a dollár esetében 9.7%-kal erősödött. Az export 70%-át kitevő gépipari ágazatok 2004. évi átlagos kiviteli árai forintban kifejezve az előző évihez mérten 2.2%-kal estek. A kivitel szempontjából meghatározóbb euró esetében májusig a forintárfolyam gyengülése, majd ezt követően erősödése ment végbe; a dollár esetében az erősödés az időszak alatt folyamatos volt.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem