9 °C Budapest

Decemberi termelői árindex: 0.5%-os havi árcsökenés, 1.6%-os dec/dec emelkedés (korr.)

Pénzcentrum
2005. január 31. 09:00

Az ipari belföldi értékesítési árak decemberben 0.4%-kal csökkentek novemberhez mérten. A 2004. év egészét tekintve a belföldi árszínvonal 8.4%-kal haladja meg a 2003. évit. Az exportértékesítés termelői árai decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.6, az év egészére nézve 0.4%-kal mérséklődtek. A belföldi- és exportárváltozást is magába foglaló termelőiár-index decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0.5%-kal csökkent, 2004-ben éves szinten pedig 3.5%-kal nőtt a 2003-as átlagos 2.4%-os emelkedést követően. 2004. decemberében az előző év azonos hónapjához mérten 1.6%-os volt az áremelkedés üteme - közölte a KSH.


Az ipar belföldi értékesítésének árszínvonala november után tovább csökkent. Az átlagosan 0.4%-os decemberi áresés - a többi ágazat plusz, mínusz néhány tizedszázalékos ármozgása mellett - egyértelműen a kőolaj-feldolgozási termékek árának 8%-os mérséklődéséből ered.


Az ipari termékek éves átlagos alakulását 2004-ben a kőolaj és az acél világpiaci ármozgása, a hatósági szabályozás alá eső energia drágulása és - elsősorban az élelmiszerek területén - a májusi EU-csatlakozás befolyásolta meghatározó módon.

A kőolaj világpiacán az év folyamán bekövetkezett hektikus ármozgások hatására 2004. évben a belföldi értékesítések közel egyötödét képviselő vegyipari ágazatokban jelentősen megemelkedtek az árak: a kőolaj-feldolgozásban 18.1, míg a vegyi anyagok, termékek gyártásában 9.2%-kal. A kohászati termékek, elsősorban az acél piacán 17.7%-os éves árnövekedést indukált a termelési és szállítási költségek emelkedése, valamint a nyersanyaghiány és a megnövekedett kereslet.

A hatósági energiaárak év eleji központi emelését a már említett világpiaci árnövekedés (kőolaj, föld-gáz) miatt az önkormányzati hatáskörbe tartozó termékeknél további évközi áremelések követték, éves szinten átlagosan 11,8%-kal emelkedve a belföldi értékesítés közel 22%-át képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás ágazat árait. Ezen belül a gázgyártás, -elosztás árszintje 24.1, a gőz-, melegvízellátásé 12.1, a villamos energiáé 3.1, míg a vízellátásé 3.4%-kal nőtt az előző év egészéhez viszonyítva.

A KSH adatai szerint a májusi EU-csatlakozás - összességében árcsökkentő és -emelő hatásának eredője az átlagos feldolgozóipari dinamikától elmaradó ütemű, 6.8%-os árnövekedést eredményezett az élelmiszer-ipari termékek körében.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak áralakulásában a fenti folyamatok tükröződtek. Az árdinamika az egyes csoportok között eltérően alakult: az energiatermelő és intermedier ágazatok éves 10.9%-os árnövekedésével szemben a beruházási javak esetében 4.5%, míg a fogyasztási cik-keknél átlagosan 5.1%-os árnövekedést figyelhettünk meg.

A forintban mért exportértékesítési árak éves összehasonlításban 0.4%-kal csökkentek, alakulásukat továbbra is a forintárfolyam mozgása határozta meg. A forint 2004. évi árfolyama a 2003. évihez mérten az euró esetében 0.7 , a dollár esetében 9.7%-kal erősödött. Az export 70%-át kitevő gépipari ágazatok 2004. évi átlagos kiviteli árai forintban kifejezve az előző évihez mérten 2.2%-kal estek. A kivitel szempontjából meghatározóbb euró esetében májusig a forintárfolyam gyengülése, majd ezt követően erősödése ment végbe; a dollár esetében az erősödés az időszak alatt folyamatos volt.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm