SZDSZ-javaslatok az SZJA-ra: 3 millió forintig 18%, fölötte 34%

Pénzcentrum
2005. január 28. 16:22

A Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke, Kuncze Gábor egy mai sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a párt elkészített adójavaslatai szerint az személyi jövedelemadó (SZJA) kulcsa 3 millió forintos jövedelemhatárig 18%, e fölött pedig, 34% lenne, miközben például az egyéni vállalkozókkal bővülne az alanyi kör. Ezzel együtt természetesen sor kerülne az SZJA szabályok egyszerűsítésére is: a szociálpolitikai elemeket kivennék az adótörvényekből. A jelenlegi szabályok szerint 1 millió 500 ezer forintig 18%, afölött 38%-os az SZJA-kulcs, azaz az alsó kulccsal való adózás jövedelmhatára a duplájára emelkedne.

A párt közleménye szerint a korábbi javaslatnak megfelelően választható lenne az egyszerűsített személyi jövedelemadó (ESZA) is, ami az összes jövedelmet 29% -os kulccsal, a mainál lényegesen egyszerűbb bevallás mellett adóztatná, egyúttal azonban kizárná a kedvezmények igénybe vételét. Az adórendszeren keresztül igénybe vett kedvezmények körének szűkítése igazságosabb közteherviselést eredményez, azonban mindenképpen tekintettel kell lenni a hátrányos helyzetű rétegekre.

2004.07.22 13:33
A PM vizsgálja az egyszerűsített SZJA bevezetésének lehetőségét (2.)

A 18%-os kulcs bevezetésével egyébként, éppen 3 milliós jövedelemhatár alatti jövedelemmel rendelkezők, a munkavállalók 90%-a, járna jól. A vállalkozások adóterheinek csökkentését szolgálná az iparűzési adó, néhány éven belül történő, fokozatos kiváltása a nyereségadóval. Ezzel együtt az önkormányzatok bevételkiesésének pótlását szolgálná a nyereségadó teljes mértékű átengedése. A közterhek csökkentése egyúttal a járulékok mérséklését is jelenti, ez azonban nem képzelhető el az ugyancsak régóta szorgalmazott egészségügyi finanszírozás reformja nélkül.

2005.01.21 12:17
Mi változhat az ÁFA és az SZJA-rendszerben, a társasági, és az iparűzési adózásban? (4.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az SZDSZ szerint a mostani politikai környezetben, - amikor mind a kormánypárt, mind a legnagobb ellenzéki párt a az adóreformot igyekszik középpontba helyezni - végre elérhető közelségbe került az SZDSZ által évek óta képviselt adócsökkentés megvalósítása

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?