1 °C Budapest

SZDSZ-javaslatok az SZJA-ra: 3 millió forintig 18%, fölötte 34%

Pénzcentrum
2005. január 28. 16:22

A Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke, Kuncze Gábor egy mai sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a párt elkészített adójavaslatai szerint az személyi jövedelemadó (SZJA) kulcsa 3 millió forintos jövedelemhatárig 18%, e fölött pedig, 34% lenne, miközben például az egyéni vállalkozókkal bővülne az alanyi kör. Ezzel együtt természetesen sor kerülne az SZJA szabályok egyszerűsítésére is: a szociálpolitikai elemeket kivennék az adótörvényekből. A jelenlegi szabályok szerint 1 millió 500 ezer forintig 18%, afölött 38%-os az SZJA-kulcs, azaz az alsó kulccsal való adózás jövedelmhatára a duplájára emelkedne.

A párt közleménye szerint a korábbi javaslatnak megfelelően választható lenne az egyszerűsített személyi jövedelemadó (ESZA) is, ami az összes jövedelmet 29% -os kulccsal, a mainál lényegesen egyszerűbb bevallás mellett adóztatná, egyúttal azonban kizárná a kedvezmények igénybe vételét. Az adórendszeren keresztül igénybe vett kedvezmények körének szűkítése igazságosabb közteherviselést eredményez, azonban mindenképpen tekintettel kell lenni a hátrányos helyzetű rétegekre.

2004.07.22 13:33
A PM vizsgálja az egyszerűsített SZJA bevezetésének lehetőségét (2.)

A 18%-os kulcs bevezetésével egyébként, éppen 3 milliós jövedelemhatár alatti jövedelemmel rendelkezők, a munkavállalók 90%-a, járna jól. A vállalkozások adóterheinek csökkentését szolgálná az iparűzési adó, néhány éven belül történő, fokozatos kiváltása a nyereségadóval. Ezzel együtt az önkormányzatok bevételkiesésének pótlását szolgálná a nyereségadó teljes mértékű átengedése. A közterhek csökkentése egyúttal a járulékok mérséklését is jelenti, ez azonban nem képzelhető el az ugyancsak régóta szorgalmazott egészségügyi finanszírozás reformja nélkül.

2005.01.21 12:17
Mi változhat az ÁFA és az SZJA-rendszerben, a társasági, és az iparűzési adózásban? (4.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az SZDSZ szerint a mostani politikai környezetben, - amikor mind a kormánypárt, mind a legnagobb ellenzéki párt a az adóreformot igyekszik középpontba helyezni - végre elérhető közelségbe került az SZDSZ által évek óta képviselt adócsökkentés megvalósítása

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem