Gyurcsány a kamatszintről: a hitelezők "érjék be kevesebb hozammal"

Pénzcentrum
2005. január 25. 09:07

A miniszterelnök szokásos, a Magyar Rádióban elhangzó kedd reggeli interjújában üdvözölte, hogy a Monetáris Tanács tegnap újabb 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az adóreformmal kapcsolatban elmondta, hogy a változtatásoknak főként olyan hatással kell járniuk, hogy többen, de kevesebb adót fizessenek. Gyurcsány a szlovák példa "árnyoldalára" is felhívta a figyelmet.
Az interjút készítő riporter a kamatcsökkentési téma felvezetéseként elmondta, hogy külföldi elemzői véleményekben azt olvasta: márciusig még 50-50 bp-os léptékekben fog csökkeni a jegybanki alapkamat (azaz 8%-ig), de azt követően "már nem nagyon valószínű, hogy lesz drasztikus csökkentés, mert annak a forint látná kárát". Gyurcsány válaszában kifejtette, hogy "én örülök ennek a döntésnek (50 bp-os csökkentés). Egy négy és fél százalék körüli infláció mellett egy nyolc százalékos alapkamat még egy nagyon tisztességes jövedelmet hoz a pénzügyi befektetőknek. A pénzügyi befektetők döntően külföldi befektetők. Természetesen mindegyikünknek az az érdeke, önnek is, nekem is, az adófizetőknek, hogy azok, akik Magyarországot hitelezik, a magyar államkötvényeket megveszik, azok érjék be kevesebb hozammal, mert ha kevesebbet kell fizetnünk a közösből, több marad nekünk."

2005.01.24 14:00
Nincs meglepetés: ismét 50 bp-tal vágott az MNB

A miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi év második felében megindult kamatcsökkentési sorozat nyomán most már itt tartunk )9%-os kamatszint), majd hozzátette "azt kell, hogy gondoljuk, ha stabil az árfolyam és meg sem mozdul, akkor még minden itt lévő befektetőnek jó ez a hozam, én meg azt mondom, hogy lehet, hogy akkor adjunk kevesebbet, ha ilyen nagy a kereslet a forintért". Gyurcsány ezt követően sietve hozzátette, hogy "a miniszterelnöknek sohasem szabad megjelölnie a kamat- és árfolyamcélt. Ez komoly hiba lenne."A miniszterelnök szerint "akkor lehet jelentősen adókulcsot csökkenteni, ha ez az adózói magatartás megváltozásával is együtt fog járni. Olyan célokat és a szándékokat fogalmaztunk meg, hogy kevesebb adó fizetésével ösztönözzünk többeket, hogy ne titkolják el a jövedelmüket, ösztönözzünk többeket, hogy ne külföldön vásároljanak, hanem itthon, és próbáljuk meg élénkíteni a gazdaságot, hogy több munkahely legyen."

Gyurcsány a szlovák egykulcsos adórendszer sikerének "árnyoldalára" is felhívta a figyelmet, amikor arra utalt, hogy a magyar médiában csak "éhséglázadásnak" hívták azokat a megmozdulásokat, melyek amiatt bontakoztak ki, hogy az egykulcsos adórendszerrel együtt Szlovákiában lényegében minden, az szja-hoz kötődő adókedvezményt megszüntettek, illetve a szociális ellátások körét jelentősen leszűkítették. Gyurcsány kijelentette, hogy "én nem gondolnám, hogy a következő évben hozzá szabad nyúlni a szociális ellátórendszerben kialakult viszonyokhoz olyan módon, hogy jelentős társadalmi csoportok vesztesei legyenek ennek a folyamatnak. Én ilyen igényeket, azt gondolom, el kell, hogy utasítsak.

Az egykulcsos adórendszerrel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy "nekem a társadalmi igazságérzetemmel kapcsolatos dilemmákat még meg kell oldani (...), hogy tudjak válaszolni, hogy szabad-e ilyent csinálni, vagy sem." (Az interjúban korábban utalt rá, "igazságos-e, ha ugyanannyit fizet a takarítónő, mint a bank vezérigazgatója, százalékban"?)
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?