Gyurcsány a kamatszintről: a hitelezők "érjék be kevesebb hozammal"

Pénzcentrum
2005. január 25. 09:07

A miniszterelnök szokásos, a Magyar Rádióban elhangzó kedd reggeli interjújában üdvözölte, hogy a Monetáris Tanács tegnap újabb 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az adóreformmal kapcsolatban elmondta, hogy a változtatásoknak főként olyan hatással kell járniuk, hogy többen, de kevesebb adót fizessenek. Gyurcsány a szlovák példa "árnyoldalára" is felhívta a figyelmet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Az interjút készítő riporter a kamatcsökkentési téma felvezetéseként elmondta, hogy külföldi elemzői véleményekben azt olvasta: márciusig még 50-50 bp-os léptékekben fog csökkeni a jegybanki alapkamat (azaz 8%-ig), de azt követően "már nem nagyon valószínű, hogy lesz drasztikus csökkentés, mert annak a forint látná kárát". Gyurcsány válaszában kifejtette, hogy "én örülök ennek a döntésnek (50 bp-os csökkentés). Egy négy és fél százalék körüli infláció mellett egy nyolc százalékos alapkamat még egy nagyon tisztességes jövedelmet hoz a pénzügyi befektetőknek. A pénzügyi befektetők döntően külföldi befektetők. Természetesen mindegyikünknek az az érdeke, önnek is, nekem is, az adófizetőknek, hogy azok, akik Magyarországot hitelezik, a magyar államkötvényeket megveszik, azok érjék be kevesebb hozammal, mert ha kevesebbet kell fizetnünk a közösből, több marad nekünk."

2005.01.24 14:00
Nincs meglepetés: ismét 50 bp-tal vágott az MNB

A miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi év második felében megindult kamatcsökkentési sorozat nyomán most már itt tartunk )9%-os kamatszint), majd hozzátette "azt kell, hogy gondoljuk, ha stabil az árfolyam és meg sem mozdul, akkor még minden itt lévő befektetőnek jó ez a hozam, én meg azt mondom, hogy lehet, hogy akkor adjunk kevesebbet, ha ilyen nagy a kereslet a forintért". Gyurcsány ezt követően sietve hozzátette, hogy "a miniszterelnöknek sohasem szabad megjelölnie a kamat- és árfolyamcélt. Ez komoly hiba lenne."A miniszterelnök szerint "akkor lehet jelentősen adókulcsot csökkenteni, ha ez az adózói magatartás megváltozásával is együtt fog járni. Olyan célokat és a szándékokat fogalmaztunk meg, hogy kevesebb adó fizetésével ösztönözzünk többeket, hogy ne titkolják el a jövedelmüket, ösztönözzünk többeket, hogy ne külföldön vásároljanak, hanem itthon, és próbáljuk meg élénkíteni a gazdaságot, hogy több munkahely legyen."

Gyurcsány a szlovák egykulcsos adórendszer sikerének "árnyoldalára" is felhívta a figyelmet, amikor arra utalt, hogy a magyar médiában csak "éhséglázadásnak" hívták azokat a megmozdulásokat, melyek amiatt bontakoztak ki, hogy az egykulcsos adórendszerrel együtt Szlovákiában lényegében minden, az szja-hoz kötődő adókedvezményt megszüntettek, illetve a szociális ellátások körét jelentősen leszűkítették. Gyurcsány kijelentette, hogy "én nem gondolnám, hogy a következő évben hozzá szabad nyúlni a szociális ellátórendszerben kialakult viszonyokhoz olyan módon, hogy jelentős társadalmi csoportok vesztesei legyenek ennek a folyamatnak. Én ilyen igényeket, azt gondolom, el kell, hogy utasítsak.

Az egykulcsos adórendszerrel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy "nekem a társadalmi igazságérzetemmel kapcsolatos dilemmákat még meg kell oldani (...), hogy tudjak válaszolni, hogy szabad-e ilyent csinálni, vagy sem." (Az interjúban korábban utalt rá, "igazságos-e, ha ugyanannyit fizet a takarítónő, mint a bank vezérigazgatója, százalékban"?)
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07