21 °C Budapest

Gyurcsány a kamatszintről: a hitelezők "érjék be kevesebb hozammal"

Pénzcentrum
2005. január 25. 09:07

A miniszterelnök szokásos, a Magyar Rádióban elhangzó kedd reggeli interjújában üdvözölte, hogy a Monetáris Tanács tegnap újabb 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az adóreformmal kapcsolatban elmondta, hogy a változtatásoknak főként olyan hatással kell járniuk, hogy többen, de kevesebb adót fizessenek. Gyurcsány a szlovák példa "árnyoldalára" is felhívta a figyelmet.
Az interjút készítő riporter a kamatcsökkentési téma felvezetéseként elmondta, hogy külföldi elemzői véleményekben azt olvasta: márciusig még 50-50 bp-os léptékekben fog csökkeni a jegybanki alapkamat (azaz 8%-ig), de azt követően "már nem nagyon valószínű, hogy lesz drasztikus csökkentés, mert annak a forint látná kárát". Gyurcsány válaszában kifejtette, hogy "én örülök ennek a döntésnek (50 bp-os csökkentés). Egy négy és fél százalék körüli infláció mellett egy nyolc százalékos alapkamat még egy nagyon tisztességes jövedelmet hoz a pénzügyi befektetőknek. A pénzügyi befektetők döntően külföldi befektetők. Természetesen mindegyikünknek az az érdeke, önnek is, nekem is, az adófizetőknek, hogy azok, akik Magyarországot hitelezik, a magyar államkötvényeket megveszik, azok érjék be kevesebb hozammal, mert ha kevesebbet kell fizetnünk a közösből, több marad nekünk."

2005.01.24 14:00
Nincs meglepetés: ismét 50 bp-tal vágott az MNB

A miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi év második felében megindult kamatcsökkentési sorozat nyomán most már itt tartunk )9%-os kamatszint), majd hozzátette "azt kell, hogy gondoljuk, ha stabil az árfolyam és meg sem mozdul, akkor még minden itt lévő befektetőnek jó ez a hozam, én meg azt mondom, hogy lehet, hogy akkor adjunk kevesebbet, ha ilyen nagy a kereslet a forintért". Gyurcsány ezt követően sietve hozzátette, hogy "a miniszterelnöknek sohasem szabad megjelölnie a kamat- és árfolyamcélt. Ez komoly hiba lenne."A miniszterelnök szerint "akkor lehet jelentősen adókulcsot csökkenteni, ha ez az adózói magatartás megváltozásával is együtt fog járni. Olyan célokat és a szándékokat fogalmaztunk meg, hogy kevesebb adó fizetésével ösztönözzünk többeket, hogy ne titkolják el a jövedelmüket, ösztönözzünk többeket, hogy ne külföldön vásároljanak, hanem itthon, és próbáljuk meg élénkíteni a gazdaságot, hogy több munkahely legyen."

Gyurcsány a szlovák egykulcsos adórendszer sikerének "árnyoldalára" is felhívta a figyelmet, amikor arra utalt, hogy a magyar médiában csak "éhséglázadásnak" hívták azokat a megmozdulásokat, melyek amiatt bontakoztak ki, hogy az egykulcsos adórendszerrel együtt Szlovákiában lényegében minden, az szja-hoz kötődő adókedvezményt megszüntettek, illetve a szociális ellátások körét jelentősen leszűkítették. Gyurcsány kijelentette, hogy "én nem gondolnám, hogy a következő évben hozzá szabad nyúlni a szociális ellátórendszerben kialakult viszonyokhoz olyan módon, hogy jelentős társadalmi csoportok vesztesei legyenek ennek a folyamatnak. Én ilyen igényeket, azt gondolom, el kell, hogy utasítsak.

Az egykulcsos adórendszerrel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy "nekem a társadalmi igazságérzetemmel kapcsolatos dilemmákat még meg kell oldani (...), hogy tudjak válaszolni, hogy szabad-e ilyent csinálni, vagy sem." (Az interjúban korábban utalt rá, "igazságos-e, ha ugyanannyit fizet a takarítónő, mint a bank vezérigazgatója, százalékban"?)
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?