12 °C Budapest

Gyurcsány a kamatszintről: a hitelezők "érjék be kevesebb hozammal"

Pénzcentrum
2005. január 25. 09:07

A miniszterelnök szokásos, a Magyar Rádióban elhangzó kedd reggeli interjújában üdvözölte, hogy a Monetáris Tanács tegnap újabb 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az adóreformmal kapcsolatban elmondta, hogy a változtatásoknak főként olyan hatással kell járniuk, hogy többen, de kevesebb adót fizessenek. Gyurcsány a szlovák példa "árnyoldalára" is felhívta a figyelmet.




Az interjút készítő riporter a kamatcsökkentési téma felvezetéseként elmondta, hogy külföldi elemzői véleményekben azt olvasta: márciusig még 50-50 bp-os léptékekben fog csökkeni a jegybanki alapkamat (azaz 8%-ig), de azt követően "már nem nagyon valószínű, hogy lesz drasztikus csökkentés, mert annak a forint látná kárát". Gyurcsány válaszában kifejtette, hogy "én örülök ennek a döntésnek (50 bp-os csökkentés). Egy négy és fél százalék körüli infláció mellett egy nyolc százalékos alapkamat még egy nagyon tisztességes jövedelmet hoz a pénzügyi befektetőknek. A pénzügyi befektetők döntően külföldi befektetők. Természetesen mindegyikünknek az az érdeke, önnek is, nekem is, az adófizetőknek, hogy azok, akik Magyarországot hitelezik, a magyar államkötvényeket megveszik, azok érjék be kevesebb hozammal, mert ha kevesebbet kell fizetnünk a közösből, több marad nekünk."

2005.01.24 14:00
Nincs meglepetés: ismét 50 bp-tal vágott az MNB

A miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tavalyi év második felében megindult kamatcsökkentési sorozat nyomán most már itt tartunk )9%-os kamatszint), majd hozzátette "azt kell, hogy gondoljuk, ha stabil az árfolyam és meg sem mozdul, akkor még minden itt lévő befektetőnek jó ez a hozam, én meg azt mondom, hogy lehet, hogy akkor adjunk kevesebbet, ha ilyen nagy a kereslet a forintért". Gyurcsány ezt követően sietve hozzátette, hogy "a miniszterelnöknek sohasem szabad megjelölnie a kamat- és árfolyamcélt. Ez komoly hiba lenne."



A miniszterelnök szerint "akkor lehet jelentősen adókulcsot csökkenteni, ha ez az adózói magatartás megváltozásával is együtt fog járni. Olyan célokat és a szándékokat fogalmaztunk meg, hogy kevesebb adó fizetésével ösztönözzünk többeket, hogy ne titkolják el a jövedelmüket, ösztönözzünk többeket, hogy ne külföldön vásároljanak, hanem itthon, és próbáljuk meg élénkíteni a gazdaságot, hogy több munkahely legyen."

Gyurcsány a szlovák egykulcsos adórendszer sikerének "árnyoldalára" is felhívta a figyelmet, amikor arra utalt, hogy a magyar médiában csak "éhséglázadásnak" hívták azokat a megmozdulásokat, melyek amiatt bontakoztak ki, hogy az egykulcsos adórendszerrel együtt Szlovákiában lényegében minden, az szja-hoz kötődő adókedvezményt megszüntettek, illetve a szociális ellátások körét jelentősen leszűkítették. Gyurcsány kijelentette, hogy "én nem gondolnám, hogy a következő évben hozzá szabad nyúlni a szociális ellátórendszerben kialakult viszonyokhoz olyan módon, hogy jelentős társadalmi csoportok vesztesei legyenek ennek a folyamatnak. Én ilyen igényeket, azt gondolom, el kell, hogy utasítsak.

Az egykulcsos adórendszerrel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy "nekem a társadalmi igazságérzetemmel kapcsolatos dilemmákat még meg kell oldani (...), hogy tudjak válaszolni, hogy szabad-e ilyent csinálni, vagy sem." (Az interjúban korábban utalt rá, "igazságos-e, ha ugyanannyit fizet a takarítónő, mint a bank vezérigazgatója, százalékban"?)
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem