25 °C Budapest

Szűkszavú pénzügyminisztériumi közelmény az Ecofin döntésről

Pénzcentrum
2005. január 18. 15:21

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN értékelte azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett annak érdekében, hogy a konvergencia programban megfogalmazottakat teljesítse - értékelte a Pénzügyminisztérium az Ecofin döntését. A pénzügyminiszterek tanácsa arról döntött, hogy a Bizottság december 22-i ajánlása alapján hazánk ellen nem függeszti fel a túlzott deficit eljárást, és megfontolja, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzon ki hazánk számára.

A Pénzügyminisztérium igen szűkszavúan és minősítés nélkül vett tudomást az Ecofin döntésről. A december 22-i intés, a Fitch leminősítés és a mostani döntés egyértelműen jelzi, hogy az eddig folytatott fiskális politikában fordulatra van szükség.

A konvergencia program új változata 2004-re 5.3%-os, 2005-re 4.7%-os, 2006-ra 4.1%-os, 2007-re 3.2%-os, 2008-ra 2.8%-os GDP arányosa deficitet irányoz elő ESA-95 módszer szerint.

A közlemény magyar nyelvű változata a következő:

Túlzott deficiteljárás - Magyarország

A Tanács (ECOFIN) áttekintette azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a tavaly július 5-én a túlzott deficiteljárás alapján kiadott tanácsi ajánlást követően.

Az ajánlásban a Tanács arra kérte a magyar hatóságokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül vessenek véget a deficittúllépésnek és középtávú stratégiai keretben tegyenek lépéseket a 2004. májusi magyar konvergencia-programban előirányzottaknak megfelelően. Az ajánlásban a Tanács 2004. november 5-ével határidőt állapított meg Magyarország számára, hogy tegyen intézkedéseket a 2005. évi hiány (a GDP 4,1%-a) elérésére, valamint álljon készen további intézkedésekre, a GDP 4,6%-ának megfelelő 2004-es deficitcél teljesítésére.

A Tanács elismerte, hogy a Magyar Kormány számos új intézkedést hozott. Az intézkedések elsősorban a kiadásokat érintették, és hozzájárultak ahhoz, hogy a múlt évi hiány 2003-hoz képest jelentősen csökkenjen, valamint a gazdasági növekedés szerkezete kedvezőbbé és fenntarthatóvá váljon.

A Tanács kedvezően fogadta, hogy a kormány számos további olyan intézkedést is bejelentett, amelyek célja az ez évi államháztartási hiány további csökkentése.

A Tanács úgy ítélte meg, hogy ennek ellenére az ajánlás teljesítésére megtett lépések nem elégségesek az eredeti 2004-es és 2005-ös hiánycélok eléréséhez. Ezért a 104. cikk (8) bekezdése alapján határozatot fogadott el a Bizottság december 22-i ajánlása alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tanács megelégedéssel vette tudomásul a kormány folyamatos elkötelezettségét arra, hogy a deficitet 2008-ra a tervezett szintre mérsékelje, és kiemelte a további költségvetési konszolidáció szükségességét.

A Tanács várakozással tekint Magyarország új konvergencia-programjának rövidesen sorra kerülő áttekintésére. Ez alapján a Bizottság a 104. cikk (7) bekezdése szerint új ajánlást dolgoz ki.

A 104. cikk 6., 7. és 8. pontját a pontosság kedvéért angolul hivatkozzuk be:

6. The Council shall, acting by a qualified majority on a recommendation from the Commission, and having considered any observations which the Member State concerned may wish to make, decide after an overall assessment whether an excessive deficit exists.

7. Where the existence of an excessive deficit is decided according to paragraph 6, the Council shall make recommendations to the Member State concerned with a view to bringing that situation to an end within a given period. Subject to the provisions of paragraph 8, these recommendations shall not be made public.

8. Where it establishes that there has been no effective action in response to its recommendations within the period laid down, the Council may make its recommendations public.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30