35 °C Budapest

Szűkszavú pénzügyminisztériumi közelmény az Ecofin döntésről

Pénzcentrum
2005. január 18. 15:21

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN értékelte azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett annak érdekében, hogy a konvergencia programban megfogalmazottakat teljesítse - értékelte a Pénzügyminisztérium az Ecofin döntését. A pénzügyminiszterek tanácsa arról döntött, hogy a Bizottság december 22-i ajánlása alapján hazánk ellen nem függeszti fel a túlzott deficit eljárást, és megfontolja, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzon ki hazánk számára.

A Pénzügyminisztérium igen szűkszavúan és minősítés nélkül vett tudomást az Ecofin döntésről. A december 22-i intés, a Fitch leminősítés és a mostani döntés egyértelműen jelzi, hogy az eddig folytatott fiskális politikában fordulatra van szükség.

A konvergencia program új változata 2004-re 5.3%-os, 2005-re 4.7%-os, 2006-ra 4.1%-os, 2007-re 3.2%-os, 2008-ra 2.8%-os GDP arányosa deficitet irányoz elő ESA-95 módszer szerint.

A közlemény magyar nyelvű változata a következő:

Túlzott deficiteljárás - Magyarország

A Tanács (ECOFIN) áttekintette azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a tavaly július 5-én a túlzott deficiteljárás alapján kiadott tanácsi ajánlást követően.

Az ajánlásban a Tanács arra kérte a magyar hatóságokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül vessenek véget a deficittúllépésnek és középtávú stratégiai keretben tegyenek lépéseket a 2004. májusi magyar konvergencia-programban előirányzottaknak megfelelően. Az ajánlásban a Tanács 2004. november 5-ével határidőt állapított meg Magyarország számára, hogy tegyen intézkedéseket a 2005. évi hiány (a GDP 4,1%-a) elérésére, valamint álljon készen további intézkedésekre, a GDP 4,6%-ának megfelelő 2004-es deficitcél teljesítésére.

A Tanács elismerte, hogy a Magyar Kormány számos új intézkedést hozott. Az intézkedések elsősorban a kiadásokat érintették, és hozzájárultak ahhoz, hogy a múlt évi hiány 2003-hoz képest jelentősen csökkenjen, valamint a gazdasági növekedés szerkezete kedvezőbbé és fenntarthatóvá váljon.

A Tanács kedvezően fogadta, hogy a kormány számos további olyan intézkedést is bejelentett, amelyek célja az ez évi államháztartási hiány további csökkentése.

A Tanács úgy ítélte meg, hogy ennek ellenére az ajánlás teljesítésére megtett lépések nem elégségesek az eredeti 2004-es és 2005-ös hiánycélok eléréséhez. Ezért a 104. cikk (8) bekezdése alapján határozatot fogadott el a Bizottság december 22-i ajánlása alapján.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tanács megelégedéssel vette tudomásul a kormány folyamatos elkötelezettségét arra, hogy a deficitet 2008-ra a tervezett szintre mérsékelje, és kiemelte a további költségvetési konszolidáció szükségességét.

A Tanács várakozással tekint Magyarország új konvergencia-programjának rövidesen sorra kerülő áttekintésére. Ez alapján a Bizottság a 104. cikk (7) bekezdése szerint új ajánlást dolgoz ki.

A 104. cikk 6., 7. és 8. pontját a pontosság kedvéért angolul hivatkozzuk be:

6. The Council shall, acting by a qualified majority on a recommendation from the Commission, and having considered any observations which the Member State concerned may wish to make, decide after an overall assessment whether an excessive deficit exists.

7. Where the existence of an excessive deficit is decided according to paragraph 6, the Council shall make recommendations to the Member State concerned with a view to bringing that situation to an end within a given period. Subject to the provisions of paragraph 8, these recommendations shall not be made public.

8. Where it establishes that there has been no effective action in response to its recommendations within the period laid down, the Council may make its recommendations public.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50