3 °C Budapest

Szűkszavú pénzügyminisztériumi közelmény az Ecofin döntésről

Pénzcentrum
2005. január 18. 15:21

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN értékelte azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett annak érdekében, hogy a konvergencia programban megfogalmazottakat teljesítse - értékelte a Pénzügyminisztérium az Ecofin döntését. A pénzügyminiszterek tanácsa arról döntött, hogy a Bizottság december 22-i ajánlása alapján hazánk ellen nem függeszti fel a túlzott deficit eljárást, és megfontolja, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzon ki hazánk számára.

A Pénzügyminisztérium igen szűkszavúan és minősítés nélkül vett tudomást az Ecofin döntésről. A december 22-i intés, a Fitch leminősítés és a mostani döntés egyértelműen jelzi, hogy az eddig folytatott fiskális politikában fordulatra van szükség.

A konvergencia program új változata 2004-re 5.3%-os, 2005-re 4.7%-os, 2006-ra 4.1%-os, 2007-re 3.2%-os, 2008-ra 2.8%-os GDP arányosa deficitet irányoz elő ESA-95 módszer szerint.

A közlemény magyar nyelvű változata a következő:

Túlzott deficiteljárás - Magyarország

A Tanács (ECOFIN) áttekintette azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a tavaly július 5-én a túlzott deficiteljárás alapján kiadott tanácsi ajánlást követően.

Az ajánlásban a Tanács arra kérte a magyar hatóságokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül vessenek véget a deficittúllépésnek és középtávú stratégiai keretben tegyenek lépéseket a 2004. májusi magyar konvergencia-programban előirányzottaknak megfelelően. Az ajánlásban a Tanács 2004. november 5-ével határidőt állapított meg Magyarország számára, hogy tegyen intézkedéseket a 2005. évi hiány (a GDP 4,1%-a) elérésére, valamint álljon készen további intézkedésekre, a GDP 4,6%-ának megfelelő 2004-es deficitcél teljesítésére.

A Tanács elismerte, hogy a Magyar Kormány számos új intézkedést hozott. Az intézkedések elsősorban a kiadásokat érintették, és hozzájárultak ahhoz, hogy a múlt évi hiány 2003-hoz képest jelentősen csökkenjen, valamint a gazdasági növekedés szerkezete kedvezőbbé és fenntarthatóvá váljon.

A Tanács kedvezően fogadta, hogy a kormány számos további olyan intézkedést is bejelentett, amelyek célja az ez évi államháztartási hiány további csökkentése.

A Tanács úgy ítélte meg, hogy ennek ellenére az ajánlás teljesítésére megtett lépések nem elégségesek az eredeti 2004-es és 2005-ös hiánycélok eléréséhez. Ezért a 104. cikk (8) bekezdése alapján határozatot fogadott el a Bizottság december 22-i ajánlása alapján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Tanács megelégedéssel vette tudomásul a kormány folyamatos elkötelezettségét arra, hogy a deficitet 2008-ra a tervezett szintre mérsékelje, és kiemelte a további költségvetési konszolidáció szükségességét.

A Tanács várakozással tekint Magyarország új konvergencia-programjának rövidesen sorra kerülő áttekintésére. Ez alapján a Bizottság a 104. cikk (7) bekezdése szerint új ajánlást dolgoz ki.

A 104. cikk 6., 7. és 8. pontját a pontosság kedvéért angolul hivatkozzuk be:

6. The Council shall, acting by a qualified majority on a recommendation from the Commission, and having considered any observations which the Member State concerned may wish to make, decide after an overall assessment whether an excessive deficit exists.

7. Where the existence of an excessive deficit is decided according to paragraph 6, the Council shall make recommendations to the Member State concerned with a view to bringing that situation to an end within a given period. Subject to the provisions of paragraph 8, these recommendations shall not be made public.

8. Where it establishes that there has been no effective action in response to its recommendations within the period laid down, the Council may make its recommendations public.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem