21 °C Budapest

Szűkszavú pénzügyminisztériumi közelmény az Ecofin döntésről

Pénzcentrum
2005. január 18. 15:21

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az ECOFIN értékelte azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett annak érdekében, hogy a konvergencia programban megfogalmazottakat teljesítse - értékelte a Pénzügyminisztérium az Ecofin döntését. A pénzügyminiszterek tanácsa arról döntött, hogy a Bizottság december 22-i ajánlása alapján hazánk ellen nem függeszti fel a túlzott deficit eljárást, és megfontolja, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzon ki hazánk számára.

A Pénzügyminisztérium igen szűkszavúan és minősítés nélkül vett tudomást az Ecofin döntésről. A december 22-i intés, a Fitch leminősítés és a mostani döntés egyértelműen jelzi, hogy az eddig folytatott fiskális politikában fordulatra van szükség.

A konvergencia program új változata 2004-re 5.3%-os, 2005-re 4.7%-os, 2006-ra 4.1%-os, 2007-re 3.2%-os, 2008-ra 2.8%-os GDP arányosa deficitet irányoz elő ESA-95 módszer szerint.

A közlemény magyar nyelvű változata a következő:

Túlzott deficiteljárás - Magyarország

A Tanács (ECOFIN) áttekintette azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a tavaly július 5-én a túlzott deficiteljárás alapján kiadott tanácsi ajánlást követően.

Az ajánlásban a Tanács arra kérte a magyar hatóságokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül vessenek véget a deficittúllépésnek és középtávú stratégiai keretben tegyenek lépéseket a 2004. májusi magyar konvergencia-programban előirányzottaknak megfelelően. Az ajánlásban a Tanács 2004. november 5-ével határidőt állapított meg Magyarország számára, hogy tegyen intézkedéseket a 2005. évi hiány (a GDP 4,1%-a) elérésére, valamint álljon készen további intézkedésekre, a GDP 4,6%-ának megfelelő 2004-es deficitcél teljesítésére.

A Tanács elismerte, hogy a Magyar Kormány számos új intézkedést hozott. Az intézkedések elsősorban a kiadásokat érintették, és hozzájárultak ahhoz, hogy a múlt évi hiány 2003-hoz képest jelentősen csökkenjen, valamint a gazdasági növekedés szerkezete kedvezőbbé és fenntarthatóvá váljon.

A Tanács kedvezően fogadta, hogy a kormány számos további olyan intézkedést is bejelentett, amelyek célja az ez évi államháztartási hiány további csökkentése.

A Tanács úgy ítélte meg, hogy ennek ellenére az ajánlás teljesítésére megtett lépések nem elégségesek az eredeti 2004-es és 2005-ös hiánycélok eléréséhez. Ezért a 104. cikk (8) bekezdése alapján határozatot fogadott el a Bizottság december 22-i ajánlása alapján.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Tanács megelégedéssel vette tudomásul a kormány folyamatos elkötelezettségét arra, hogy a deficitet 2008-ra a tervezett szintre mérsékelje, és kiemelte a további költségvetési konszolidáció szükségességét.

A Tanács várakozással tekint Magyarország új konvergencia-programjának rövidesen sorra kerülő áttekintésére. Ez alapján a Bizottság a 104. cikk (7) bekezdése szerint új ajánlást dolgoz ki.

A 104. cikk 6., 7. és 8. pontját a pontosság kedvéért angolul hivatkozzuk be:

6. The Council shall, acting by a qualified majority on a recommendation from the Commission, and having considered any observations which the Member State concerned may wish to make, decide after an overall assessment whether an excessive deficit exists.

7. Where the existence of an excessive deficit is decided according to paragraph 6, the Council shall make recommendations to the Member State concerned with a view to bringing that situation to an end within a given period. Subject to the provisions of paragraph 8, these recommendations shall not be made public.

8. Where it establishes that there has been no effective action in response to its recommendations within the period laid down, the Council may make its recommendations public.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm