A lengyel 12.3 milliárd eurós adósságtörlesztés néhány fontos momentuma

Pénzcentrum
2005. január 6. 10:14

Lengyelország még az idén vissza kívánja fizetni a kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klubnak a még fennálló - a rendszerváltás előtti időkből származó - a 2005-2009 közötti időszakban lejáró 12.3 milliárd eurónyi adósságot - jelentette be a lengyel pénzügyminisztérium. A törlesztés az elkövetkezendő 12-18 hónap során megvalósuló kötvénykibocsátásokkal történhet meg. Időközben a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet jelezte, hogy a kötvénykibocsátás illetve adósságkonverzió miatt nem kell leminősítéssel számolni, sőt a hitelezőkkel lefolytatandó tárgyalások kimenetelétől függően még pozitív is lehet a törlesztés/konverzió hitelbesorolásra való hatása. Az AMB Amro ma reggeli feltörekvő piaci jelentésében arról ír, hogy a kötvénykibocsátások várhatóan nem járnak zlotykonverzióval, így a devizapiaci hatással emiatt nem kell számolni.
A lengyel pénzügyminisztérium a kiadott közleményben utalt rá, hogy a törlesztésre már 6 milliárd eurónyi összeg a rendelkezésére áll, és jelezte, hogy amennyiben szükséges, további forrásokat tud bevonni az ügylet lebonyolítására. A 16 hitelező országgal szembeni adósságról szóló visszafizetés tárgyalásai előtt a lengyel kormány még nem tudja pontosan meghatározni a visszafizetés összegét és időzítését (ez a másik oldaltól, a kialkudott kosntrukcióktól is függ).

A 2005-2009 közötti időszakra fennálló adósságból eredetileg erre az évre 2.1 milliárd euró lett volna a törlesztendő összeg. A minisztérium jelezte, hogy az előrehozott törlesztéssel középtávon javítani kívánja a lengyel adósbesorolást, és a kötvénykibocsátásokkal hosszabbítani kívánja a külső adósságállomány duration-jét, csökkenteni fogja a nominális külső adósságállományt, mely az adósságállomány/GDP ráta mérséklődését is eredményezi.

Az elmúlt mintegy másfél év során mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő intézet leminősítéssel, illetve a kilátás rontásával büntette Lengyelországot, amiért halogatja a kulcsfontosságú reformok véghezvitelét, melyek az államadósság alakulásában is megmutatkoztak. A minisztériumi közlemény hangsúlyozza, hogy a most előre hozott visszafizetéssel Lengyelország egy szintre kerül a többi EU és OECD országgal, amelyek közül egyiknek sincs adóssága a Párizsi Klubbal szemben.

Az S&P hitelminősítő a lengyel törekvést követően jelezte, hogy az adósságcsere kedvező hatásokkal is járhat, ugyanakkor ez várhatóan kevés lesz ahhoz, hogy felminősítés következzen be. Az S&P októberben stabilról negatívra módosította a lengyel adóskilátásokat arra hivatkozva, hogy csak visszafogott a javulás a költségvetési fegyelem terén. A lengyel külső adósságállomány jelenleg az S&P-nél BBB+/A-2, a belső adósságállomány A-/A-2 minősítésű.

Elemzők szerint a lengyel előrehozott törlesztés logikus lépésnek mondható, tavaly Oroszország sikeres hasonló lépést hajtott végre. Lengyelország többek között előtörlesztést hajtott már végre a Londoni Klubbal, Brazíliával és a Világbankkal szemben.A lengyel pénzügyminiszter tegnap arról nyilatkozott, hogy a lengyel bruttó adósságállomány/GDP hányados 2004 végén várhatóan 50.4/50.6% között alakult, illetve a lengyel államháztartás 2004-es hiánya a tervezett 45.3 milliárd zlotyval szemben 40 milliárd zlotynál maradt. Miroslaw Gronicki elmondta, hogy a kedvező adósságrátában szerepet játszott az erős zloty, a privatizációs bevételek, illetve a kordában tartott államháztartási hiány is. Amint látható, a lengyel bruttó adósságállomány az 1990-es évek közepe óta jelentősen csökkent, az elmúlt három évben azonban megtört az adósságcsökkenési trend, és ismét a GDP 50%-a fölé emelkedett az adósság/GDP ráta.


Lengyelország adósságállományának alakulása kapcsán mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a lengyel állam jelentős adósságelengedésekben, illetve könnyítésekben részesült a Párizsi Klubnál az 1991. áprilisában, illetve a Londoni Klubnál az 1994. októberében megkötött megállapodások nyomán. Ezek a megállapodások bizonyára nagymértékben hozzájárulhattak ahhoz, hogy az adósráta az imént bemutatott ütemben tudott csökkenni egész 2000-ig.

1991. áprilisában Lengyelország a Párizsi Klubbal szemben fennálló 33 mrd USD adósságának csökkentéséről írt alá megállapodást, melynek lényege az volt, hogy Lengyelország kamatkötelezettségeinek csak 20%-át fizette 1994 áprilisáig. Emellett 50%-os adósságcsökkentésről és az adósság 2009-ig való átütemezéséről született megállapodás. A hitelező országok eldönthették, hogy a kölcsöntőkét vagy a kamatot akarják csökkenteni. A csökkentett adósság visszafizetésének határideje 2014.

A kormányhitelezőkkel létrejött megegyezéssel egyidejűleg a lengyel kormány hasonló adósságelengedésről állapodott meg a kereskedelmi bankokkal szembeni 13.2 mrd USD adósságra vonatkozóan. A kb. 500 bankot tömörítő csoporttal szembeni adósság elengedéséról és átütemezéséről 1994. október 24-én született meg a megállapodás. A Londoni Klubbal szembeni 14.39 milliárd USD adósság egy részét (10.27 mrd USD) az amerikai állam 30 éves lejáratú kincstárjegyére cserélték, másik részét pedig (3.25 mrd USD) megvásárolták készpénzért. Ezenkívül a 87 millió USD késedelmi kamat részleges elengedésére is sor került.

A Londoni Klubbal szembeni lengyel adósság ennek köszönhetően 6.4 milliárd USD-vel csökkent és 1996 év végén 7.7 milliárd USD-t tett ki. A megállapodás eredményeként Lengyelország kereskedelmi bankokkal szembeni adóssága összességében 49.2%-kal mérséklődött. A csökkentett adósság visszafizetése 2024-ig esedékes.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.02 02:59
WORKFLUENCER Influencers who share work-related content on social media platforms. Since more peopl...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem