24 °C Budapest

A lengyel 12.3 milliárd eurós adósságtörlesztés néhány fontos momentuma

Pénzcentrum
2005. január 6. 10:14

Lengyelország még az idén vissza kívánja fizetni a kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klubnak a még fennálló - a rendszerváltás előtti időkből származó - a 2005-2009 közötti időszakban lejáró 12.3 milliárd eurónyi adósságot - jelentette be a lengyel pénzügyminisztérium. A törlesztés az elkövetkezendő 12-18 hónap során megvalósuló kötvénykibocsátásokkal történhet meg. Időközben a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet jelezte, hogy a kötvénykibocsátás illetve adósságkonverzió miatt nem kell leminősítéssel számolni, sőt a hitelezőkkel lefolytatandó tárgyalások kimenetelétől függően még pozitív is lehet a törlesztés/konverzió hitelbesorolásra való hatása. Az AMB Amro ma reggeli feltörekvő piaci jelentésében arról ír, hogy a kötvénykibocsátások várhatóan nem járnak zlotykonverzióval, így a devizapiaci hatással emiatt nem kell számolni.
A lengyel pénzügyminisztérium a kiadott közleményben utalt rá, hogy a törlesztésre már 6 milliárd eurónyi összeg a rendelkezésére áll, és jelezte, hogy amennyiben szükséges, további forrásokat tud bevonni az ügylet lebonyolítására. A 16 hitelező országgal szembeni adósságról szóló visszafizetés tárgyalásai előtt a lengyel kormány még nem tudja pontosan meghatározni a visszafizetés összegét és időzítését (ez a másik oldaltól, a kialkudott kosntrukcióktól is függ).

A 2005-2009 közötti időszakra fennálló adósságból eredetileg erre az évre 2.1 milliárd euró lett volna a törlesztendő összeg. A minisztérium jelezte, hogy az előrehozott törlesztéssel középtávon javítani kívánja a lengyel adósbesorolást, és a kötvénykibocsátásokkal hosszabbítani kívánja a külső adósságállomány duration-jét, csökkenteni fogja a nominális külső adósságállományt, mely az adósságállomány/GDP ráta mérséklődését is eredményezi.

Az elmúlt mintegy másfél év során mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő intézet leminősítéssel, illetve a kilátás rontásával büntette Lengyelországot, amiért halogatja a kulcsfontosságú reformok véghezvitelét, melyek az államadósság alakulásában is megmutatkoztak. A minisztériumi közlemény hangsúlyozza, hogy a most előre hozott visszafizetéssel Lengyelország egy szintre kerül a többi EU és OECD országgal, amelyek közül egyiknek sincs adóssága a Párizsi Klubbal szemben.

Az S&P hitelminősítő a lengyel törekvést követően jelezte, hogy az adósságcsere kedvező hatásokkal is járhat, ugyanakkor ez várhatóan kevés lesz ahhoz, hogy felminősítés következzen be. Az S&P októberben stabilról negatívra módosította a lengyel adóskilátásokat arra hivatkozva, hogy csak visszafogott a javulás a költségvetési fegyelem terén. A lengyel külső adósságállomány jelenleg az S&P-nél BBB+/A-2, a belső adósságállomány A-/A-2 minősítésű.

Elemzők szerint a lengyel előrehozott törlesztés logikus lépésnek mondható, tavaly Oroszország sikeres hasonló lépést hajtott végre. Lengyelország többek között előtörlesztést hajtott már végre a Londoni Klubbal, Brazíliával és a Világbankkal szemben.A lengyel pénzügyminiszter tegnap arról nyilatkozott, hogy a lengyel bruttó adósságállomány/GDP hányados 2004 végén várhatóan 50.4/50.6% között alakult, illetve a lengyel államháztartás 2004-es hiánya a tervezett 45.3 milliárd zlotyval szemben 40 milliárd zlotynál maradt. Miroslaw Gronicki elmondta, hogy a kedvező adósságrátában szerepet játszott az erős zloty, a privatizációs bevételek, illetve a kordában tartott államháztartási hiány is. Amint látható, a lengyel bruttó adósságállomány az 1990-es évek közepe óta jelentősen csökkent, az elmúlt három évben azonban megtört az adósságcsökkenési trend, és ismét a GDP 50%-a fölé emelkedett az adósság/GDP ráta.


Lengyelország adósságállományának alakulása kapcsán mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a lengyel állam jelentős adósságelengedésekben, illetve könnyítésekben részesült a Párizsi Klubnál az 1991. áprilisában, illetve a Londoni Klubnál az 1994. októberében megkötött megállapodások nyomán. Ezek a megállapodások bizonyára nagymértékben hozzájárulhattak ahhoz, hogy az adósráta az imént bemutatott ütemben tudott csökkenni egész 2000-ig.

1991. áprilisában Lengyelország a Párizsi Klubbal szemben fennálló 33 mrd USD adósságának csökkentéséről írt alá megállapodást, melynek lényege az volt, hogy Lengyelország kamatkötelezettségeinek csak 20%-át fizette 1994 áprilisáig. Emellett 50%-os adósságcsökkentésről és az adósság 2009-ig való átütemezéséről született megállapodás. A hitelező országok eldönthették, hogy a kölcsöntőkét vagy a kamatot akarják csökkenteni. A csökkentett adósság visszafizetésének határideje 2014.

A kormányhitelezőkkel létrejött megegyezéssel egyidejűleg a lengyel kormány hasonló adósságelengedésről állapodott meg a kereskedelmi bankokkal szembeni 13.2 mrd USD adósságra vonatkozóan. A kb. 500 bankot tömörítő csoporttal szembeni adósság elengedéséról és átütemezéséről 1994. október 24-én született meg a megállapodás. A Londoni Klubbal szembeni 14.39 milliárd USD adósság egy részét (10.27 mrd USD) az amerikai állam 30 éves lejáratú kincstárjegyére cserélték, másik részét pedig (3.25 mrd USD) megvásárolták készpénzért. Ezenkívül a 87 millió USD késedelmi kamat részleges elengedésére is sor került.

A Londoni Klubbal szembeni lengyel adósság ennek köszönhetően 6.4 milliárd USD-vel csökkent és 1996 év végén 7.7 milliárd USD-t tett ki. A megállapodás eredményeként Lengyelország kereskedelmi bankokkal szembeni adóssága összességében 49.2%-kal mérséklődött. A csökkentett adósság visszafizetése 2024-ig esedékes.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?