A lengyel 12.3 milliárd eurós adósságtörlesztés néhány fontos momentuma

Pénzcentrum
2005. január 6. 10:14

Lengyelország még az idén vissza kívánja fizetni a kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klubnak a még fennálló - a rendszerváltás előtti időkből származó - a 2005-2009 közötti időszakban lejáró 12.3 milliárd eurónyi adósságot - jelentette be a lengyel pénzügyminisztérium. A törlesztés az elkövetkezendő 12-18 hónap során megvalósuló kötvénykibocsátásokkal történhet meg. Időközben a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet jelezte, hogy a kötvénykibocsátás illetve adósságkonverzió miatt nem kell leminősítéssel számolni, sőt a hitelezőkkel lefolytatandó tárgyalások kimenetelétől függően még pozitív is lehet a törlesztés/konverzió hitelbesorolásra való hatása. Az AMB Amro ma reggeli feltörekvő piaci jelentésében arról ír, hogy a kötvénykibocsátások várhatóan nem járnak zlotykonverzióval, így a devizapiaci hatással emiatt nem kell számolni.
A lengyel pénzügyminisztérium a kiadott közleményben utalt rá, hogy a törlesztésre már 6 milliárd eurónyi összeg a rendelkezésére áll, és jelezte, hogy amennyiben szükséges, további forrásokat tud bevonni az ügylet lebonyolítására. A 16 hitelező országgal szembeni adósságról szóló visszafizetés tárgyalásai előtt a lengyel kormány még nem tudja pontosan meghatározni a visszafizetés összegét és időzítését (ez a másik oldaltól, a kialkudott kosntrukcióktól is függ).

A 2005-2009 közötti időszakra fennálló adósságból eredetileg erre az évre 2.1 milliárd euró lett volna a törlesztendő összeg. A minisztérium jelezte, hogy az előrehozott törlesztéssel középtávon javítani kívánja a lengyel adósbesorolást, és a kötvénykibocsátásokkal hosszabbítani kívánja a külső adósságállomány duration-jét, csökkenteni fogja a nominális külső adósságállományt, mely az adósságállomány/GDP ráta mérséklődését is eredményezi.

Az elmúlt mintegy másfél év során mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő intézet leminősítéssel, illetve a kilátás rontásával büntette Lengyelországot, amiért halogatja a kulcsfontosságú reformok véghezvitelét, melyek az államadósság alakulásában is megmutatkoztak. A minisztériumi közlemény hangsúlyozza, hogy a most előre hozott visszafizetéssel Lengyelország egy szintre kerül a többi EU és OECD országgal, amelyek közül egyiknek sincs adóssága a Párizsi Klubbal szemben.

Az S&P hitelminősítő a lengyel törekvést követően jelezte, hogy az adósságcsere kedvező hatásokkal is járhat, ugyanakkor ez várhatóan kevés lesz ahhoz, hogy felminősítés következzen be. Az S&P októberben stabilról negatívra módosította a lengyel adóskilátásokat arra hivatkozva, hogy csak visszafogott a javulás a költségvetési fegyelem terén. A lengyel külső adósságállomány jelenleg az S&P-nél BBB+/A-2, a belső adósságállomány A-/A-2 minősítésű.

Elemzők szerint a lengyel előrehozott törlesztés logikus lépésnek mondható, tavaly Oroszország sikeres hasonló lépést hajtott végre. Lengyelország többek között előtörlesztést hajtott már végre a Londoni Klubbal, Brazíliával és a Világbankkal szemben.A lengyel pénzügyminiszter tegnap arról nyilatkozott, hogy a lengyel bruttó adósságállomány/GDP hányados 2004 végén várhatóan 50.4/50.6% között alakult, illetve a lengyel államháztartás 2004-es hiánya a tervezett 45.3 milliárd zlotyval szemben 40 milliárd zlotynál maradt. Miroslaw Gronicki elmondta, hogy a kedvező adósságrátában szerepet játszott az erős zloty, a privatizációs bevételek, illetve a kordában tartott államháztartási hiány is. Amint látható, a lengyel bruttó adósságállomány az 1990-es évek közepe óta jelentősen csökkent, az elmúlt három évben azonban megtört az adósságcsökkenési trend, és ismét a GDP 50%-a fölé emelkedett az adósság/GDP ráta.


Lengyelország adósságállományának alakulása kapcsán mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a lengyel állam jelentős adósságelengedésekben, illetve könnyítésekben részesült a Párizsi Klubnál az 1991. áprilisában, illetve a Londoni Klubnál az 1994. októberében megkötött megállapodások nyomán. Ezek a megállapodások bizonyára nagymértékben hozzájárulhattak ahhoz, hogy az adósráta az imént bemutatott ütemben tudott csökkenni egész 2000-ig.

1991. áprilisában Lengyelország a Párizsi Klubbal szemben fennálló 33 mrd USD adósságának csökkentéséről írt alá megállapodást, melynek lényege az volt, hogy Lengyelország kamatkötelezettségeinek csak 20%-át fizette 1994 áprilisáig. Emellett 50%-os adósságcsökkentésről és az adósság 2009-ig való átütemezéséről született megállapodás. A hitelező országok eldönthették, hogy a kölcsöntőkét vagy a kamatot akarják csökkenteni. A csökkentett adósság visszafizetésének határideje 2014.

A kormányhitelezőkkel létrejött megegyezéssel egyidejűleg a lengyel kormány hasonló adósságelengedésről állapodott meg a kereskedelmi bankokkal szembeni 13.2 mrd USD adósságra vonatkozóan. A kb. 500 bankot tömörítő csoporttal szembeni adósság elengedéséról és átütemezéséről 1994. október 24-én született meg a megállapodás. A Londoni Klubbal szembeni 14.39 milliárd USD adósság egy részét (10.27 mrd USD) az amerikai állam 30 éves lejáratú kincstárjegyére cserélték, másik részét pedig (3.25 mrd USD) megvásárolták készpénzért. Ezenkívül a 87 millió USD késedelmi kamat részleges elengedésére is sor került.

A Londoni Klubbal szembeni lengyel adósság ennek köszönhetően 6.4 milliárd USD-vel csökkent és 1996 év végén 7.7 milliárd USD-t tett ki. A megállapodás eredményeként Lengyelország kereskedelmi bankokkal szembeni adóssága összességében 49.2%-kal mérséklődött. A csökkentett adósság visszafizetése 2024-ig esedékes.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?