3 °C Budapest

Draskovics a folyó mérleg adatokról - új idegenforgalmi statisztika jön

Pénzcentrum
2005. január 3. 08:38

A pénzügyminiszter szerint a Magyar Nemzeti Bank által az óév utolsó napján közzétett első három negyedévi fizetési mérleg adatok igazolják, hogy a reálgazdaság jól teljesít és tükrözik azt is hogy a kormány szándékainak megfelelő fordulat megy végbe a gazdaságban - tudósított az MTI.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Draskovics Tibor nyilatkozatában kiemelte, hogy az év első háromnegyedében az áruforgalmi hiány 860 millió euróval csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, mely 15%-kal emelkedő export, illetve 11%-kal bővülő import mellett következett be.

2004.12.31 08:31
Vártnál 160 millió euróval magasabb: 1.73 milliárd euró lett a III. negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

A pénzügyminiszter kiemelte a hiány finanszírozásának szerkezetében mutatkozó kedvező változást: azaz a nem adósság-generáló tőkebeáramlás (2.46 milliárd euró) a folyó mérleg deficitjének (5.3 milliárd euró) csaknem a felét fedezi. Ebben nagyobb szerepe a növekvő működőtőke-beáramlásnak van. A tárcavezető szerint ebben tükröződik a kormány szándéka is, nevezetesen az, hogy a befektetők kedvezőbben ítéljék meg a magyarországi befektetési lehetőségeket.

2004.12.31 10:58
Elemzői vélemény a folyó mérleg adatra

"Még kedvezőbb a finanszírozás alakulása, ha figyelembe vesszük, hogy végrehajtottunk egy jelentős, 650 millió euró értékű tranzakciót a Richter állami tulajdonú részvényeinek átváltható kötvények formájában történt értékesítésével" - emlékeztetett a pénzügyminiszter, rámutatva, hogy a statisztikai szabályok szerint ez adósság növelő tőkeimportként jelenik meg, holott valójában privatizációs bevételről van szó.

A pénzügyminiszter szerint a magas kamatszint és az erős forint hatása megmutatkozik a fizetési mérleg befektetéseken realizált jövedelemkiáramlásában, illetve az import dinamikájában is.

Draskovics Tibor szerint a kedvezőtlen idegenforgalmi egyenleg - legalábbis részben - számbavételi okokkal magyarázható, mert a beutazó vendégek és az eltöltött vendégéjszakák számának alakulása nem támasztja alá a turizmusból származó bevételek csökkenését, amit a háromnegyedévi fizetési mérleg mutat. Éppen ezen megfontolásból Draskovics elmondta, hogy a KSH, az MNB és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakértői új módszertan kimunkálásán dolgoznak, amely várhatóan jövő év tavaszától reálisabban tükrözi majd az idegenforgalom egyenlegének alakulását a fizetési mérlegben.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?