6 °C Budapest

Draskovics a folyó mérleg adatokról - új idegenforgalmi statisztika jön

Pénzcentrum
2005. január 3. 08:38

A pénzügyminiszter szerint a Magyar Nemzeti Bank által az óév utolsó napján közzétett első három negyedévi fizetési mérleg adatok igazolják, hogy a reálgazdaság jól teljesít és tükrözik azt is hogy a kormány szándékainak megfelelő fordulat megy végbe a gazdaságban - tudósított az MTI.


Draskovics Tibor nyilatkozatában kiemelte, hogy az év első háromnegyedében az áruforgalmi hiány 860 millió euróval csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, mely 15%-kal emelkedő export, illetve 11%-kal bővülő import mellett következett be.

2004.12.31 08:31
Vártnál 160 millió euróval magasabb: 1.73 milliárd euró lett a III. negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

A pénzügyminiszter kiemelte a hiány finanszírozásának szerkezetében mutatkozó kedvező változást: azaz a nem adósság-generáló tőkebeáramlás (2.46 milliárd euró) a folyó mérleg deficitjének (5.3 milliárd euró) csaknem a felét fedezi. Ebben nagyobb szerepe a növekvő működőtőke-beáramlásnak van. A tárcavezető szerint ebben tükröződik a kormány szándéka is, nevezetesen az, hogy a befektetők kedvezőbben ítéljék meg a magyarországi befektetési lehetőségeket.

2004.12.31 10:58
Elemzői vélemény a folyó mérleg adatra

"Még kedvezőbb a finanszírozás alakulása, ha figyelembe vesszük, hogy végrehajtottunk egy jelentős, 650 millió euró értékű tranzakciót a Richter állami tulajdonú részvényeinek átváltható kötvények formájában történt értékesítésével" - emlékeztetett a pénzügyminiszter, rámutatva, hogy a statisztikai szabályok szerint ez adósság növelő tőkeimportként jelenik meg, holott valójában privatizációs bevételről van szó.

A pénzügyminiszter szerint a magas kamatszint és az erős forint hatása megmutatkozik a fizetési mérleg befektetéseken realizált jövedelemkiáramlásában, illetve az import dinamikájában is.

Draskovics Tibor szerint a kedvezőtlen idegenforgalmi egyenleg - legalábbis részben - számbavételi okokkal magyarázható, mert a beutazó vendégek és az eltöltött vendégéjszakák számának alakulása nem támasztja alá a turizmusból származó bevételek csökkenését, amit a háromnegyedévi fizetési mérleg mutat. Éppen ezen megfontolásból Draskovics elmondta, hogy a KSH, az MNB és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakértői új módszertan kimunkálásán dolgoznak, amely várhatóan jövő év tavaszától reálisabban tükrözi majd az idegenforgalom egyenlegének alakulását a fizetési mérlegben.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem