26 °C Budapest

Újabb 25 bp-tal emelt a FED

Pénzcentrum
2004. december 14. 20:44

A várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázispponttal 2.25%-ra emelte az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága az irányadó O/N ráta célértékét. A döntést követő közleményben megismételte, hogy a kamatemelések a következő hónapokban is folytatódhatnak. A bizottság tagjai a jegybanki transzparencia fokozásáról is döntöttek. A dollár kissé gyengült a kamatdöntés megjelenését követő percekben az euróval szemben, az árfolyam jelenleg az 1.33-as szint közelében mozog.

eurusdcomp
eurusdcomp
A FED mai kamatemelése már az ötödik volt az idei évben, és az elmúlt 6 hónapban összesen 1.25%-ponttal szigorított a monetáris politika irányultságán. A FED közleményének tartalma közel megegyezett a legutóbbi, november 10-i kamatdöntés után kiadott közleménnyel.


A mai közlemény szerint az elmúlt hónapok kamatemelési sorozatára az amerikai gazdaság alkalmazkodóan reagált, és hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is folytatódhat a monetáris szigorítási sorozat. Ennek mértéke az eddigiekhez hasonlóan mérsékelt maradhat.

A kamatemelési sorozat még június 30-án kezdődött, amikor a történelmi mélyponton álló 1%-os irányadó Fed funds reate célértéke 1.25%-ra emelkedett.

A kamatdöntésekben illetékes Nyíltpiaci Bizottság közleménye szerint az amerikai gazdaság mérsékelt ütemben bővül, emellett a munkaerőpiacon a fokozatos javulás jelei továbbra is megfigyelhetők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nyíltpiaci Bizottság tagjai a jegybanki transzparencia fokozásának céljával arról is döntött, hogy ezentúl a kamatdöntésekről készített rövidített jegyzőkönyvet (minutes) a döntést követő 3 héten belül nyilvánosságra hozza, szemben az eddigi gyakorlatban megszokott 6 hetes csúszással. A mai döntés jegyzőkönyve január 4-én válik nyilvánossá.

A FED Nyíltpiaci Bizottságának következő ülése 2005. február 2-án lesz, a piac, illetve az elemzők egyelőre megosztottak abban a kérdésben, hogy akkor is folytatódik-e majd a kamatemelési sorozat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem