32 °C Budapest

Újabb 25 bp-tal emelt a FED

Pénzcentrum
2004. december 14. 20:44

A várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázispponttal 2.25%-ra emelte az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága az irányadó O/N ráta célértékét. A döntést követő közleményben megismételte, hogy a kamatemelések a következő hónapokban is folytatódhatnak. A bizottság tagjai a jegybanki transzparencia fokozásáról is döntöttek. A dollár kissé gyengült a kamatdöntés megjelenését követő percekben az euróval szemben, az árfolyam jelenleg az 1.33-as szint közelében mozog.

eurusdcomp
eurusdcomp
A FED mai kamatemelése már az ötödik volt az idei évben, és az elmúlt 6 hónapban összesen 1.25%-ponttal szigorított a monetáris politika irányultságán. A FED közleményének tartalma közel megegyezett a legutóbbi, november 10-i kamatdöntés után kiadott közleménnyel.


A mai közlemény szerint az elmúlt hónapok kamatemelési sorozatára az amerikai gazdaság alkalmazkodóan reagált, és hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is folytatódhat a monetáris szigorítási sorozat. Ennek mértéke az eddigiekhez hasonlóan mérsékelt maradhat.

A kamatemelési sorozat még június 30-án kezdődött, amikor a történelmi mélyponton álló 1%-os irányadó Fed funds reate célértéke 1.25%-ra emelkedett.

A kamatdöntésekben illetékes Nyíltpiaci Bizottság közleménye szerint az amerikai gazdaság mérsékelt ütemben bővül, emellett a munkaerőpiacon a fokozatos javulás jelei továbbra is megfigyelhetők.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nyíltpiaci Bizottság tagjai a jegybanki transzparencia fokozásának céljával arról is döntött, hogy ezentúl a kamatdöntésekről készített rövidített jegyzőkönyvet (minutes) a döntést követő 3 héten belül nyilvánosságra hozza, szemben az eddigi gyakorlatban megszokott 6 hetes csúszással. A mai döntés jegyzőkönyve január 4-én válik nyilvánossá.

A FED Nyíltpiaci Bizottságának következő ülése 2005. február 2-án lesz, a piac, illetve az elemzők egyelőre megosztottak abban a kérdésben, hogy akkor is folytatódik-e majd a kamatemelési sorozat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?