33 °C Budapest

Újabb 25 bp-tal emelt a FED

Pénzcentrum
2004. december 14. 20:44

A várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázispponttal 2.25%-ra emelte az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága az irányadó O/N ráta célértékét. A döntést követő közleményben megismételte, hogy a kamatemelések a következő hónapokban is folytatódhatnak. A bizottság tagjai a jegybanki transzparencia fokozásáról is döntöttek. A dollár kissé gyengült a kamatdöntés megjelenését követő percekben az euróval szemben, az árfolyam jelenleg az 1.33-as szint közelében mozog.

eurusdcomp
eurusdcomp
A FED mai kamatemelése már az ötödik volt az idei évben, és az elmúlt 6 hónapban összesen 1.25%-ponttal szigorított a monetáris politika irányultságán. A FED közleményének tartalma közel megegyezett a legutóbbi, november 10-i kamatdöntés után kiadott közleménnyel.


A mai közlemény szerint az elmúlt hónapok kamatemelési sorozatára az amerikai gazdaság alkalmazkodóan reagált, és hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is folytatódhat a monetáris szigorítási sorozat. Ennek mértéke az eddigiekhez hasonlóan mérsékelt maradhat.

A kamatemelési sorozat még június 30-án kezdődött, amikor a történelmi mélyponton álló 1%-os irányadó Fed funds reate célértéke 1.25%-ra emelkedett.

A kamatdöntésekben illetékes Nyíltpiaci Bizottság közleménye szerint az amerikai gazdaság mérsékelt ütemben bővül, emellett a munkaerőpiacon a fokozatos javulás jelei továbbra is megfigyelhetők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Nyíltpiaci Bizottság tagjai a jegybanki transzparencia fokozásának céljával arról is döntött, hogy ezentúl a kamatdöntésekről készített rövidített jegyzőkönyvet (minutes) a döntést követő 3 héten belül nyilvánosságra hozza, szemben az eddigi gyakorlatban megszokott 6 hetes csúszással. A mai döntés jegyzőkönyve január 4-én válik nyilvánossá.

A FED Nyíltpiaci Bizottságának következő ülése 2005. február 2-án lesz, a piac, illetve az elemzők egyelőre megosztottak abban a kérdésben, hogy akkor is folytatódik-e majd a kamatemelési sorozat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?