27 °C Budapest

Lassuló fogyasztásnövekedés a GDP-ben, második becslés: 3.7%

Pénzcentrum
2004. december 9. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2004 III. negyedévében 3.7%-kal, az első három negyedévben pedig 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A Hivatal korábban előállítási oldalról becsülte a GDP-t, mostanra a felhasználás oldali statisztika is elkészült. A fogyasztás növekedési üteme lassult, a beruházásoknál gyorsult a dinamika. Az export bővült, míg az import csökkent a rövid bázisú indexek szerint (szezonálisan kiigazított volumenindex az előző negyedévhez képest). A második becslés az elsővel megegyezett a főszámot illetően.


A gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok, azon belül is a mezőgazdaság teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé alatta maradt a GDP növekedési ütemének, a közösségi fogyasztás pedig csökkent.

A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (a harmadik negyedévben 1.6 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 7.1%-kal növekedett a harmadik negyedévben, 8.2%-kal az első három negyedévben. A harmadik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye 38%-kal emelkedett egyes növények kimagasló terméseredményének köszönhetően. Az ipar hozzáadott értéke 3.2%-kal emelkedett. Az építőipar 3.8%-os növekedést mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 III. negyedévében 2.4%-kal, az első három negyedévben 2.5%-kal emelkedett. A harmadik negyedévben a szolgáltatásokon belül egyedül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (4.1%) haladta meg a GDP növekedési ütemét.

A bruttó hazai termék növekedését felhasználási oldalról továbbra is elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.7%-os emelkedése tette lehetővé. (Az első háromnegyed évet tekintve 13.2%-os volt a növekedés.) A bruttó állóeszköz-felhalmozás meghatározó tételének, a beruházásoknak a szerkezete is kedvezően alakult, elsősorban a feldolgozóipari és az infrastrukturális beruházások növekedtek jelentős mértékben, míg a lakásépítés növekedési üteme mérséklődött.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának növekedési üteme bár visszaesett, de még mindig igen magas. Az export a III. negyedévben 9.9%-kal, míg az import ennél magasabb ütemben, 11.1%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az első három negyedévben az export 15.4, az import 16.0%-kal bővült.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedést élénkítő hatása csökkent. 2004. III. negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai a második negyedévben megfigyelt 4.8%-kal szemben alacsonyabb ütemben, 3.9%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első három negyedévben 4.1% százalék volt a bővülés mértéke (GDP-vel megegyező).

A végső fogyasztás a III. negyedévben 2.5%-os, az első három negyedévben 2.8%-os növekedést mutatott, mivel a háztartások végső fogyasztása bővülése mellett a közösségi fogyasztás visszaesett.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004 III. negyedévében a gazdasági növekedés 0.9% volt. Az ily módon számított indexek az év/év alapú mutatóknál jobb és pontosabb képet adnak a folyamatok aktuális alakulásáról.

A termelési oldalon a mezőgazdaság 6.0%-os és az építőipar 1.5%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.9%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.1%-kal csökkentek, így a háztartások tényleges fogyasztása 0.7%-kal bővült.


A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3.7%-kal bővült. A belföldi felhasználás mindezek következtében 0.5%-kal csökkent. Ez összhangban van azzal, hogy az export 1.1%-kal nőtt, miközben az import 2.4%-kal csökkent.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM