29 °C Budapest

Lassuló fogyasztásnövekedés a GDP-ben, második becslés: 3.7%

Pénzcentrum
2004. december 9. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2004 III. negyedévében 3.7%-kal, az első három negyedévben pedig 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A Hivatal korábban előállítási oldalról becsülte a GDP-t, mostanra a felhasználás oldali statisztika is elkészült. A fogyasztás növekedési üteme lassult, a beruházásoknál gyorsult a dinamika. Az export bővült, míg az import csökkent a rövid bázisú indexek szerint (szezonálisan kiigazított volumenindex az előző negyedévhez képest). A második becslés az elsővel megegyezett a főszámot illetően.


A gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok, azon belül is a mezőgazdaság teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé alatta maradt a GDP növekedési ütemének, a közösségi fogyasztás pedig csökkent.

A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (a harmadik negyedévben 1.6 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 7.1%-kal növekedett a harmadik negyedévben, 8.2%-kal az első három negyedévben. A harmadik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye 38%-kal emelkedett egyes növények kimagasló terméseredményének köszönhetően. Az ipar hozzáadott értéke 3.2%-kal emelkedett. Az építőipar 3.8%-os növekedést mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 III. negyedévében 2.4%-kal, az első három negyedévben 2.5%-kal emelkedett. A harmadik negyedévben a szolgáltatásokon belül egyedül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (4.1%) haladta meg a GDP növekedési ütemét.

A bruttó hazai termék növekedését felhasználási oldalról továbbra is elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.7%-os emelkedése tette lehetővé. (Az első háromnegyed évet tekintve 13.2%-os volt a növekedés.) A bruttó állóeszköz-felhalmozás meghatározó tételének, a beruházásoknak a szerkezete is kedvezően alakult, elsősorban a feldolgozóipari és az infrastrukturális beruházások növekedtek jelentős mértékben, míg a lakásépítés növekedési üteme mérséklődött.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának növekedési üteme bár visszaesett, de még mindig igen magas. Az export a III. negyedévben 9.9%-kal, míg az import ennél magasabb ütemben, 11.1%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az első három negyedévben az export 15.4, az import 16.0%-kal bővült.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedést élénkítő hatása csökkent. 2004. III. negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai a második negyedévben megfigyelt 4.8%-kal szemben alacsonyabb ütemben, 3.9%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első három negyedévben 4.1% százalék volt a bővülés mértéke (GDP-vel megegyező).

A végső fogyasztás a III. negyedévben 2.5%-os, az első három negyedévben 2.8%-os növekedést mutatott, mivel a háztartások végső fogyasztása bővülése mellett a közösségi fogyasztás visszaesett.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004 III. negyedévében a gazdasági növekedés 0.9% volt. Az ily módon számított indexek az év/év alapú mutatóknál jobb és pontosabb képet adnak a folyamatok aktuális alakulásáról.

A termelési oldalon a mezőgazdaság 6.0%-os és az építőipar 1.5%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.9%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.1%-kal csökkentek, így a háztartások tényleges fogyasztása 0.7%-kal bővült.


A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3.7%-kal bővült. A belföldi felhasználás mindezek következtében 0.5%-kal csökkent. Ez összhangban van azzal, hogy az export 1.1%-kal nőtt, miközben az import 2.4%-kal csökkent.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?