27 °C Budapest

Lassuló fogyasztásnövekedés a GDP-ben, második becslés: 3.7%

Pénzcentrum
2004. december 9. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2004 III. negyedévében 3.7%-kal, az első három negyedévben pedig 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A Hivatal korábban előállítási oldalról becsülte a GDP-t, mostanra a felhasználás oldali statisztika is elkészült. A fogyasztás növekedési üteme lassult, a beruházásoknál gyorsult a dinamika. Az export bővült, míg az import csökkent a rövid bázisú indexek szerint (szezonálisan kiigazított volumenindex az előző negyedévhez képest). A második becslés az elsővel megegyezett a főszámot illetően.


A gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok, azon belül is a mezőgazdaság teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé alatta maradt a GDP növekedési ütemének, a közösségi fogyasztás pedig csökkent.

A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (a harmadik negyedévben 1.6 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 7.1%-kal növekedett a harmadik negyedévben, 8.2%-kal az első három negyedévben. A harmadik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye 38%-kal emelkedett egyes növények kimagasló terméseredményének köszönhetően. Az ipar hozzáadott értéke 3.2%-kal emelkedett. Az építőipar 3.8%-os növekedést mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 III. negyedévében 2.4%-kal, az első három negyedévben 2.5%-kal emelkedett. A harmadik negyedévben a szolgáltatásokon belül egyedül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (4.1%) haladta meg a GDP növekedési ütemét.

A bruttó hazai termék növekedését felhasználási oldalról továbbra is elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.7%-os emelkedése tette lehetővé. (Az első háromnegyed évet tekintve 13.2%-os volt a növekedés.) A bruttó állóeszköz-felhalmozás meghatározó tételének, a beruházásoknak a szerkezete is kedvezően alakult, elsősorban a feldolgozóipari és az infrastrukturális beruházások növekedtek jelentős mértékben, míg a lakásépítés növekedési üteme mérséklődött.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának növekedési üteme bár visszaesett, de még mindig igen magas. Az export a III. negyedévben 9.9%-kal, míg az import ennél magasabb ütemben, 11.1%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az első három negyedévben az export 15.4, az import 16.0%-kal bővült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedést élénkítő hatása csökkent. 2004. III. negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai a második negyedévben megfigyelt 4.8%-kal szemben alacsonyabb ütemben, 3.9%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első három negyedévben 4.1% százalék volt a bővülés mértéke (GDP-vel megegyező).

A végső fogyasztás a III. negyedévben 2.5%-os, az első három negyedévben 2.8%-os növekedést mutatott, mivel a háztartások végső fogyasztása bővülése mellett a közösségi fogyasztás visszaesett.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004 III. negyedévében a gazdasági növekedés 0.9% volt. Az ily módon számított indexek az év/év alapú mutatóknál jobb és pontosabb képet adnak a folyamatok aktuális alakulásáról.

A termelési oldalon a mezőgazdaság 6.0%-os és az építőipar 1.5%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.9%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.1%-kal csökkentek, így a háztartások tényleges fogyasztása 0.7%-kal bővült.


A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3.7%-kal bővült. A belföldi felhasználás mindezek következtében 0.5%-kal csökkent. Ez összhangban van azzal, hogy az export 1.1%-kal nőtt, miközben az import 2.4%-kal csökkent.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm