18 °C Budapest

Lassuló fogyasztásnövekedés a GDP-ben, második becslés: 3.7%

Pénzcentrum
2004. december 9. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2004 III. negyedévében 3.7%-kal, az első három negyedévben pedig 4.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A Hivatal korábban előállítási oldalról becsülte a GDP-t, mostanra a felhasználás oldali statisztika is elkészült. A fogyasztás növekedési üteme lassult, a beruházásoknál gyorsult a dinamika. Az export bővült, míg az import csökkent a rövid bázisú indexek szerint (szezonálisan kiigazított volumenindex az előző negyedévhez képest). A második becslés az elsővel megegyezett a főszámot illetően.


A gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok, azon belül is a mezőgazdaság teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a felhalmozás (lényegében a beruházás) nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé alatta maradt a GDP növekedési ütemének, a közösségi fogyasztás pedig csökkent.

A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (a harmadik negyedévben 1.6 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 7.1%-kal növekedett a harmadik negyedévben, 8.2%-kal az első három negyedévben. A harmadik negyedévben a mezőgazdaság teljesítménye 38%-kal emelkedett egyes növények kimagasló terméseredményének köszönhetően. Az ipar hozzáadott értéke 3.2%-kal emelkedett. Az építőipar 3.8%-os növekedést mutatott.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 III. negyedévében 2.4%-kal, az első három negyedévben 2.5%-kal emelkedett. A harmadik negyedévben a szolgáltatásokon belül egyedül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (4.1%) haladta meg a GDP növekedési ütemét.

A bruttó hazai termék növekedését felhasználási oldalról továbbra is elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozás 12.7%-os emelkedése tette lehetővé. (Az első háromnegyed évet tekintve 13.2%-os volt a növekedés.) A bruttó állóeszköz-felhalmozás meghatározó tételének, a beruházásoknak a szerkezete is kedvezően alakult, elsősorban a feldolgozóipari és az infrastrukturális beruházások növekedtek jelentős mértékben, míg a lakásépítés növekedési üteme mérséklődött.

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának növekedési üteme bár visszaesett, de még mindig igen magas. Az export a III. negyedévben 9.9%-kal, míg az import ennél magasabb ütemben, 11.1%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az első három negyedévben az export 15.4, az import 16.0%-kal bővült.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedést élénkítő hatása csökkent. 2004. III. negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai a második negyedévben megfigyelt 4.8%-kal szemben alacsonyabb ütemben, 3.9%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első három negyedévben 4.1% százalék volt a bővülés mértéke (GDP-vel megegyező).

A végső fogyasztás a III. negyedévben 2.5%-os, az első három negyedévben 2.8%-os növekedést mutatott, mivel a háztartások végső fogyasztása bővülése mellett a közösségi fogyasztás visszaesett.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004 III. negyedévében a gazdasági növekedés 0.9% volt. Az ily módon számított indexek az év/év alapú mutatóknál jobb és pontosabb képet adnak a folyamatok aktuális alakulásáról.

A termelési oldalon a mezőgazdaság 6.0%-os és az építőipar 1.5%-os növekedése volt a legjelentősebb. A háztartások fogyasztási kiadása 0.9%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0.1%-kal csökkentek, így a háztartások tényleges fogyasztása 0.7%-kal bővült.


A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3.7%-kal bővült. A belföldi felhasználás mindezek következtében 0.5%-kal csökkent. Ez összhangban van azzal, hogy az export 1.1%-kal nőtt, miközben az import 2.4%-kal csökkent.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?