20 °C Budapest

A dráguló olaj gyorsította a termelői árindexet

Pénzcentrum
2004. november 30. 09:00

A belföldi és export árváltozást is magába foglaló termelőiár-index az előző hónaphoz viszonyítva 0.3%-kal nőtt, és 3.5%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet - közölte a KSH. Amíg a belföldi árnövekedés meghaladja a 9%-ot, addig az exportban 1%-ot meghaladó a visszaesés. Az olajárak növekedése továbbra is árfelhajtó hatást okoz, az erős forint miatt a forintban számított exportárak többsége azonban nyomott.


Belföld: Dráguló vegyipari termékek, jelentős árnövekedés a vas- és acéliparban

Az ipar belföldi értékesítésének árszintje októberben 2004. szeptemberhez mérten 0.6%-kal, 2003 októberéhez viszonyítva 9.2%-kal emelkedett. Az árnövekedés mértéke megegyezett az első 9 hónapban mért átlagos értékekkel. Az exportértékesítés termelői árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva nem változtak. A belföldi értékesítésen belül a legmagasabb havi áremelkedést (4.3%) ismét a kőolaj-feldolgozás területén mérték. A kőolaj és olajtermékek világpiaci ára az ismert politikai és gazdasági okokból tovább nőtt. Hatására a hazai vegyipari ágazatok árszintje átlagosan 2.3%-kal lett magasabb.

A belföldi értékesítés több mint egynegyedét képviselő élelmiszer-ágazatban az árak 0.4%-kal emelkedtek. Az árnövekedésben elsősorban a hús- (2.3%) és tejfeldolgozásban (0.8%) bekövetkező áremelések hatottak. Emellett, a korábbi hónapokhoz hasonlóan, folytatódott a malomipari termékek akciós árakon történő értékesítése (-2.6%).

Az energiaintenzív kohászati ágazatokban tovább mérséklődött az áremelkedési ütem. Az árnövekedés a korábbiakhoz hasonlóan főként az alapanyagokat -elsősorban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyagokat (1.2%), valamint a nemvasfém-alapanyagokat (alumínium és réz) - előállító ágazatokat jellemezte.

A feldolgozóipar átlagosan 0.8%-os árnövekedésétől elmaradva 0.2%-kal emelkedett a belföldi értékesítés közel 30%-át képviselő szabályozott áras villamosenergia-, gáz-, gőz- vízellátás árszintje. Az emelkedést nagyobb részt a Budapesti Távhőszolgáltató Rt.-nek a lakossági fogyasztók körében átlagosan 7% körüli, a nem háztartási fogyasztók körében 12%-os áremelése okozta

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A feldolgozóipari ágazatokban a szeptemberi tendenciához hasonlóan változatlanul a kőolaj-feldolgozás (37.2%), és a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártásának (26.1%) árszintje a legmagasabb az előző év októberéhez viszonyítva. A legerősebb 12 havi árnövekedést továbbra is a kohászati alágazatok mutatták: a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyagok (57.2%), valamint csőgyártás (44.8%). Az árnövekedés világpiaci hatásokra vezethető vissza, a kínai import növekedése jelentősen feltornázta az árakat.

Külföld: A forint fogja vissza az árnövekedést

A forintban mért exportértékesítési árak októberi alakulását 12 havi összehasonlításban tekintve (1.1%-os csökkenés) jelentős mértékben továbbra is a forintárfolyam alakulása határozta meg. A forint októberi árfolyama 2003 októberével összevetve az euróval szemben 3.4%-kal, a dollárral szemben 9.6%-kal erősödött. Az export 70%-át kitevő gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év októberéhez mérten közel 4%-kal estek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?