26 °C Budapest

A dráguló olaj gyorsította a termelői árindexet

Pénzcentrum
2004. november 30. 09:00

A belföldi és export árváltozást is magába foglaló termelőiár-index az előző hónaphoz viszonyítva 0.3%-kal nőtt, és 3.5%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet - közölte a KSH. Amíg a belföldi árnövekedés meghaladja a 9%-ot, addig az exportban 1%-ot meghaladó a visszaesés. Az olajárak növekedése továbbra is árfelhajtó hatást okoz, az erős forint miatt a forintban számított exportárak többsége azonban nyomott.


Belföld: Dráguló vegyipari termékek, jelentős árnövekedés a vas- és acéliparban

Az ipar belföldi értékesítésének árszintje októberben 2004. szeptemberhez mérten 0.6%-kal, 2003 októberéhez viszonyítva 9.2%-kal emelkedett. Az árnövekedés mértéke megegyezett az első 9 hónapban mért átlagos értékekkel. Az exportértékesítés termelői árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva nem változtak. A belföldi értékesítésen belül a legmagasabb havi áremelkedést (4.3%) ismét a kőolaj-feldolgozás területén mérték. A kőolaj és olajtermékek világpiaci ára az ismert politikai és gazdasági okokból tovább nőtt. Hatására a hazai vegyipari ágazatok árszintje átlagosan 2.3%-kal lett magasabb.

A belföldi értékesítés több mint egynegyedét képviselő élelmiszer-ágazatban az árak 0.4%-kal emelkedtek. Az árnövekedésben elsősorban a hús- (2.3%) és tejfeldolgozásban (0.8%) bekövetkező áremelések hatottak. Emellett, a korábbi hónapokhoz hasonlóan, folytatódott a malomipari termékek akciós árakon történő értékesítése (-2.6%).

Az energiaintenzív kohászati ágazatokban tovább mérséklődött az áremelkedési ütem. Az árnövekedés a korábbiakhoz hasonlóan főként az alapanyagokat -elsősorban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyagokat (1.2%), valamint a nemvasfém-alapanyagokat (alumínium és réz) - előállító ágazatokat jellemezte.

A feldolgozóipar átlagosan 0.8%-os árnövekedésétől elmaradva 0.2%-kal emelkedett a belföldi értékesítés közel 30%-át képviselő szabályozott áras villamosenergia-, gáz-, gőz- vízellátás árszintje. Az emelkedést nagyobb részt a Budapesti Távhőszolgáltató Rt.-nek a lakossági fogyasztók körében átlagosan 7% körüli, a nem háztartási fogyasztók körében 12%-os áremelése okozta

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A feldolgozóipari ágazatokban a szeptemberi tendenciához hasonlóan változatlanul a kőolaj-feldolgozás (37.2%), és a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártásának (26.1%) árszintje a legmagasabb az előző év októberéhez viszonyítva. A legerősebb 12 havi árnövekedést továbbra is a kohászati alágazatok mutatták: a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyagok (57.2%), valamint csőgyártás (44.8%). Az árnövekedés világpiaci hatásokra vezethető vissza, a kínai import növekedése jelentősen feltornázta az árakat.

Külföld: A forint fogja vissza az árnövekedést

A forintban mért exportértékesítési árak októberi alakulását 12 havi összehasonlításban tekintve (1.1%-os csökkenés) jelentős mértékben továbbra is a forintárfolyam alakulása határozta meg. A forint októberi árfolyama 2003 októberével összevetve az euróval szemben 3.4%-kal, a dollárral szemben 9.6%-kal erősödött. Az export 70%-át kitevő gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év októberéhez mérten közel 4%-kal estek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 20. 16:08