33 °C Budapest

A dráguló olaj gyorsította a termelői árindexet

Pénzcentrum
2004. november 30. 09:00

A belföldi és export árváltozást is magába foglaló termelőiár-index az előző hónaphoz viszonyítva 0.3%-kal nőtt, és 3.5%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet - közölte a KSH. Amíg a belföldi árnövekedés meghaladja a 9%-ot, addig az exportban 1%-ot meghaladó a visszaesés. Az olajárak növekedése továbbra is árfelhajtó hatást okoz, az erős forint miatt a forintban számított exportárak többsége azonban nyomott.


Belföld: Dráguló vegyipari termékek, jelentős árnövekedés a vas- és acéliparban

Az ipar belföldi értékesítésének árszintje októberben 2004. szeptemberhez mérten 0.6%-kal, 2003 októberéhez viszonyítva 9.2%-kal emelkedett. Az árnövekedés mértéke megegyezett az első 9 hónapban mért átlagos értékekkel. Az exportértékesítés termelői árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva nem változtak. A belföldi értékesítésen belül a legmagasabb havi áremelkedést (4.3%) ismét a kőolaj-feldolgozás területén mérték. A kőolaj és olajtermékek világpiaci ára az ismert politikai és gazdasági okokból tovább nőtt. Hatására a hazai vegyipari ágazatok árszintje átlagosan 2.3%-kal lett magasabb.

A belföldi értékesítés több mint egynegyedét képviselő élelmiszer-ágazatban az árak 0.4%-kal emelkedtek. Az árnövekedésben elsősorban a hús- (2.3%) és tejfeldolgozásban (0.8%) bekövetkező áremelések hatottak. Emellett, a korábbi hónapokhoz hasonlóan, folytatódott a malomipari termékek akciós árakon történő értékesítése (-2.6%).

Az energiaintenzív kohászati ágazatokban tovább mérséklődött az áremelkedési ütem. Az árnövekedés a korábbiakhoz hasonlóan főként az alapanyagokat -elsősorban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyagokat (1.2%), valamint a nemvasfém-alapanyagokat (alumínium és réz) - előállító ágazatokat jellemezte.

A feldolgozóipar átlagosan 0.8%-os árnövekedésétől elmaradva 0.2%-kal emelkedett a belföldi értékesítés közel 30%-át képviselő szabályozott áras villamosenergia-, gáz-, gőz- vízellátás árszintje. Az emelkedést nagyobb részt a Budapesti Távhőszolgáltató Rt.-nek a lakossági fogyasztók körében átlagosan 7% körüli, a nem háztartási fogyasztók körében 12%-os áremelése okozta

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A feldolgozóipari ágazatokban a szeptemberi tendenciához hasonlóan változatlanul a kőolaj-feldolgozás (37.2%), és a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártásának (26.1%) árszintje a legmagasabb az előző év októberéhez viszonyítva. A legerősebb 12 havi árnövekedést továbbra is a kohászati alágazatok mutatták: a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyagok (57.2%), valamint csőgyártás (44.8%). Az árnövekedés világpiaci hatásokra vezethető vissza, a kínai import növekedése jelentősen feltornázta az árakat.

Külföld: A forint fogja vissza az árnövekedést

A forintban mért exportértékesítési árak októberi alakulását 12 havi összehasonlításban tekintve (1.1%-os csökkenés) jelentős mértékben továbbra is a forintárfolyam alakulása határozta meg. A forint októberi árfolyama 2003 októberével összevetve az euróval szemben 3.4%-kal, a dollárral szemben 9.6%-kal erősödött. Az export 70%-át kitevő gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év októberéhez mérten közel 4%-kal estek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?