A dráguló olaj gyorsította a termelői árindexet

Pénzcentrum
2004. november 30. 09:00

A belföldi és export árváltozást is magába foglaló termelőiár-index az előző hónaphoz viszonyítva 0.3%-kal nőtt, és 3.5%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet - közölte a KSH. Amíg a belföldi árnövekedés meghaladja a 9%-ot, addig az exportban 1%-ot meghaladó a visszaesés. Az olajárak növekedése továbbra is árfelhajtó hatást okoz, az erős forint miatt a forintban számított exportárak többsége azonban nyomott.


Belföld: Dráguló vegyipari termékek, jelentős árnövekedés a vas- és acéliparban

Az ipar belföldi értékesítésének árszintje októberben 2004. szeptemberhez mérten 0.6%-kal, 2003 októberéhez viszonyítva 9.2%-kal emelkedett. Az árnövekedés mértéke megegyezett az első 9 hónapban mért átlagos értékekkel. Az exportértékesítés termelői árai októberben az előző hónaphoz viszonyítva nem változtak. A belföldi értékesítésen belül a legmagasabb havi áremelkedést (4.3%) ismét a kőolaj-feldolgozás területén mérték. A kőolaj és olajtermékek világpiaci ára az ismert politikai és gazdasági okokból tovább nőtt. Hatására a hazai vegyipari ágazatok árszintje átlagosan 2.3%-kal lett magasabb.

A belföldi értékesítés több mint egynegyedét képviselő élelmiszer-ágazatban az árak 0.4%-kal emelkedtek. Az árnövekedésben elsősorban a hús- (2.3%) és tejfeldolgozásban (0.8%) bekövetkező áremelések hatottak. Emellett, a korábbi hónapokhoz hasonlóan, folytatódott a malomipari termékek akciós árakon történő értékesítése (-2.6%).

Az energiaintenzív kohászati ágazatokban tovább mérséklődött az áremelkedési ütem. Az árnövekedés a korábbiakhoz hasonlóan főként az alapanyagokat -elsősorban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyagokat (1.2%), valamint a nemvasfém-alapanyagokat (alumínium és réz) - előállító ágazatokat jellemezte.

A feldolgozóipar átlagosan 0.8%-os árnövekedésétől elmaradva 0.2%-kal emelkedett a belföldi értékesítés közel 30%-át képviselő szabályozott áras villamosenergia-, gáz-, gőz- vízellátás árszintje. Az emelkedést nagyobb részt a Budapesti Távhőszolgáltató Rt.-nek a lakossági fogyasztók körében átlagosan 7% körüli, a nem háztartási fogyasztók körében 12%-os áremelése okozta

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A feldolgozóipari ágazatokban a szeptemberi tendenciához hasonlóan változatlanul a kőolaj-feldolgozás (37.2%), és a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártásának (26.1%) árszintje a legmagasabb az előző év októberéhez viszonyítva. A legerősebb 12 havi árnövekedést továbbra is a kohászati alágazatok mutatták: a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyagok (57.2%), valamint csőgyártás (44.8%). Az árnövekedés világpiaci hatásokra vezethető vissza, a kínai import növekedése jelentősen feltornázta az árakat.

Külföld: A forint fogja vissza az árnövekedést

A forintban mért exportértékesítési árak októberi alakulását 12 havi összehasonlításban tekintve (1.1%-os csökkenés) jelentős mértékben továbbra is a forintárfolyam alakulása határozta meg. A forint októberi árfolyama 2003 októberével összevetve az euróval szemben 3.4%-kal, a dollárral szemben 9.6%-kal erősödött. Az export 70%-át kitevő gépipari ágazatok kiviteli árai forintban kifejezve az előző év októberéhez mérten közel 4%-kal estek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem