17 °C Budapest

Egy, vagy két ütemben kerül majd bevezetésre az euró?

Pénzcentrum
2004. november 24. 14:30

Az MNB-ben megrendezésre kerülő sajtószemináriumon Turján Anikó, az MNB Pénzforgalmi, emissziószabályozási és szervezési főosztály munkatársa elmondta, hogy több előnyt és hátrányt is meg lehet nevezni mind az egy ütemű, mind a két ütemű euróbevezetés kapcsán. A szakértő elmondta, hogy Magyarországon várhatóan az együtemű euró-bevezetésre kerül majd sor, mert ez a megoldás tűnik a kedvezőbbnek.


Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi tervek szerint 2010-ben egyszerre fog megjelenni az euró számla- és készpénzként is. Ez épp ellentétes lenne az euró-zóna jelenlegi tagországainak korábbi példájával, amelyeknél - Görögország kivételével - 1999-ben előbb számlapénzként, majd 2002. január elsejétől készpénzként vezették be a közös fizetőeszközt.

Turján elmondta, hogy az együtemű bevezetés jelentős előnye, hogy megkíméli a gazdasági szereplőket, illetve a lakosságot a párhuzamos használat nehézségeitől, ugyanakkor hátránya az, hogy a tapasztalatok alapján is nem minden szereplő tud egyszerre megfelelő mértékben felkészülni egy adott időpontra a pénzcserére, így azok a szereplők hátrányt lesznek kénytelenek elszenvedni.

A kétütemű bevezetés előnye az lenne, hogy mindenki saját maga dönthetené el, hogy mikor térne át az euró-alapú elszámolásra az adott időkeretek között (számlapénz), ugyanakkor jelentős többletköltségeket okozna majd a bankoknak és a kiskereskedőknek. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy az euró spontán beáramlása is egy lehetséges veszélyforrás lehet (spontán euroizáció). Mindezen szempontok figyelembe vétele alapján az MNB úgy tervezi, hogy az együtemű bevezetés kedvezőbb hazábk számára a közös fizetőeszközre való áttérés kapcsán.

Az euró bevezetése kapcsán a szakértő külön hangsúlyozta az időben való felkészülés fontosságát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem