5 °C Budapest

Értékpapírok III. negyedév: ki min mennyit nyert, vagy veszített?

Pénzcentrum
2004. november 22. 13:16

A III. negyedévben az állampapírpiacon az előző negyedévinél kisebb mértékű változások történtek. A legnagyobb mértékben a nem-rezidensek részesedése emelkedett a forgalomban lévő állampapír-állományban. Szembetűnő folyamat a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos állomány-növekedése, és ennek eredményeként a szektor állampapírpiaci súlyának folyamatos emelkedése. A hitelintézeti szektor részesedése viszont az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza. Az előző negyedévi veszteséggel szemben, a III. negyedév során valamennyi szektor árfolyam-nyereséget ért el állampapírpiaci portfolióján. A tőzsdei részvények esetében a külföld volt jelentős vásárló, míg velük szemben a pénzügyi vállalatok, a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások szerepeltek eladóként. A tulajdonosi szektorok szerinti megoszlásban érdemleges változás nem következett be. A tőzsdei részvényeken, hasonlóan az előző negyedévhez, valamennyi jelentősebb szektornak árfolyam-nyeresége keletkezett. A III. negyedévben - az előzőhöz hasonlóan - növekedett a befektetési jegyek piaci értéken számított, forgalomban lévő állománya. Befektetési jegy portfoliójukon a legnagyobb árfolyamveszteséget a háztartások, illetve a biztosítók és nyugdíjpénztárak szenvedték el - olvasható az MNB által az értékpapírok tulajdonosi megoszlásáról készített III. negyedéves jelentésben.




Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. III. negyedévében 8,702.0 milliárd forintra (4.1%-kal) emelkedett. Ezt a növekedést kizárólag az államkötvények állományának 6.9 százalékpontos emelkedése okozta, hiszen a kincstárjegyek állománya piaci értéken 2.6 százalékponttal csökkent a negyedév során. Az emelkedés túlnyomó része a nettó kibocsátásokból származott (amelynek hatása 270.7 milliárd forint volt), miközben az állampapírok árfolyamának emelkedése 69.6 milliárd forinttal növelte a forgalomban lévő állomány nagyságát.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke minimálisan, 4.4 milliárd forinttal emelkedett,. A lakosság birtokában lévő államkötvény-állomány 18.6 milliárd forintos emelkedése mellett, 14.1 milliárd forinttal csökkent a szektor tulajdonában lévő rövid lejáratú állampapírok piaci értéken számított állománya.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) a III. negyedévben nettó állampapír-vásárlók voltak 221.3 milliárd forint értékben, s emellett portfoliójukon 30,0 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget is elértek. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány - az előző negyedéves visszaesést követően - jelentősen, 251,3 milliárd forinttal növekedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 25,8%-ról 27,7%-ra emelkedett.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága 93.8 milliárd forinttal gyarapodott a III. Negyedévben, ennek ellenére a pénzügyi vállalatok állampapírpiaci súlya 54.5%-ról 53.4%-ra mérséklődött.

A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 126.8 milliárd forinttal emelkedett, ami piaci részesedésük 0.6 százalékpontos gyarapodását eredményezte.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya a III. negyedév végére 3.0 milliárd forinttal csökkent így a forgalomban lévő állampapírokból a részesedése 0.2 százalékponttal mérséklődött..



A tőzsdei részvények állománya piaci értéken - a II. negyedévi 122.4 milliárd forintos emelkedés után - a III. negyedévben 352.6 milliárd forinttal (8.4%-kal) tovább nőtt, így szeptember végén 4545.3 milliárd forintot tett ki. A kapitalizáció emelkedésének döntő részét (99.2%-át) a papírok árfolyamának növekedése okozta, 349.8 milliárd forint értékben. További 2,7 milliárd forint növekedés egy cég tőzsdére való bevezetéséből adódott.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm