Értékpapírok III. negyedév: ki min mennyit nyert, vagy veszített?

Pénzcentrum
2004. november 22. 13:16

A III. negyedévben az állampapírpiacon az előző negyedévinél kisebb mértékű változások történtek. A legnagyobb mértékben a nem-rezidensek részesedése emelkedett a forgalomban lévő állampapír-állományban. Szembetűnő folyamat a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos állomány-növekedése, és ennek eredményeként a szektor állampapírpiaci súlyának folyamatos emelkedése. A hitelintézeti szektor részesedése viszont az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza. Az előző negyedévi veszteséggel szemben, a III. negyedév során valamennyi szektor árfolyam-nyereséget ért el állampapírpiaci portfolióján. A tőzsdei részvények esetében a külföld volt jelentős vásárló, míg velük szemben a pénzügyi vállalatok, a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások szerepeltek eladóként. A tulajdonosi szektorok szerinti megoszlásban érdemleges változás nem következett be. A tőzsdei részvényeken, hasonlóan az előző negyedévhez, valamennyi jelentősebb szektornak árfolyam-nyeresége keletkezett. A III. negyedévben - az előzőhöz hasonlóan - növekedett a befektetési jegyek piaci értéken számított, forgalomban lévő állománya. Befektetési jegy portfoliójukon a legnagyobb árfolyamveszteséget a háztartások, illetve a biztosítók és nyugdíjpénztárak szenvedték el - olvasható az MNB által az értékpapírok tulajdonosi megoszlásáról készített III. negyedéves jelentésben.
Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. III. negyedévében 8,702.0 milliárd forintra (4.1%-kal) emelkedett. Ezt a növekedést kizárólag az államkötvények állományának 6.9 százalékpontos emelkedése okozta, hiszen a kincstárjegyek állománya piaci értéken 2.6 százalékponttal csökkent a negyedév során. Az emelkedés túlnyomó része a nettó kibocsátásokból származott (amelynek hatása 270.7 milliárd forint volt), miközben az állampapírok árfolyamának emelkedése 69.6 milliárd forinttal növelte a forgalomban lévő állomány nagyságát.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke minimálisan, 4.4 milliárd forinttal emelkedett,. A lakosság birtokában lévő államkötvény-állomány 18.6 milliárd forintos emelkedése mellett, 14.1 milliárd forinttal csökkent a szektor tulajdonában lévő rövid lejáratú állampapírok piaci értéken számított állománya.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) a III. negyedévben nettó állampapír-vásárlók voltak 221.3 milliárd forint értékben, s emellett portfoliójukon 30,0 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget is elértek. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány - az előző negyedéves visszaesést követően - jelentősen, 251,3 milliárd forinttal növekedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 25,8%-ról 27,7%-ra emelkedett.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága 93.8 milliárd forinttal gyarapodott a III. Negyedévben, ennek ellenére a pénzügyi vállalatok állampapírpiaci súlya 54.5%-ról 53.4%-ra mérséklődött.

A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 126.8 milliárd forinttal emelkedett, ami piaci részesedésük 0.6 százalékpontos gyarapodását eredményezte.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya a III. negyedév végére 3.0 milliárd forinttal csökkent így a forgalomban lévő állampapírokból a részesedése 0.2 százalékponttal mérséklődött..A tőzsdei részvények állománya piaci értéken - a II. negyedévi 122.4 milliárd forintos emelkedés után - a III. negyedévben 352.6 milliárd forinttal (8.4%-kal) tovább nőtt, így szeptember végén 4545.3 milliárd forintot tett ki. A kapitalizáció emelkedésének döntő részét (99.2%-át) a papírok árfolyamának növekedése okozta, 349.8 milliárd forint értékben. További 2,7 milliárd forint növekedés egy cég tőzsdére való bevezetéséből adódott.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem