Értékpapírok III. negyedév: ki min mennyit nyert, vagy veszített?

Pénzcentrum
2004. november 22. 13:16

A III. negyedévben az állampapírpiacon az előző negyedévinél kisebb mértékű változások történtek. A legnagyobb mértékben a nem-rezidensek részesedése emelkedett a forgalomban lévő állampapír-állományban. Szembetűnő folyamat a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos állomány-növekedése, és ennek eredményeként a szektor állampapírpiaci súlyának folyamatos emelkedése. A hitelintézeti szektor részesedése viszont az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza. Az előző negyedévi veszteséggel szemben, a III. negyedév során valamennyi szektor árfolyam-nyereséget ért el állampapírpiaci portfolióján. A tőzsdei részvények esetében a külföld volt jelentős vásárló, míg velük szemben a pénzügyi vállalatok, a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások szerepeltek eladóként. A tulajdonosi szektorok szerinti megoszlásban érdemleges változás nem következett be. A tőzsdei részvényeken, hasonlóan az előző negyedévhez, valamennyi jelentősebb szektornak árfolyam-nyeresége keletkezett. A III. negyedévben - az előzőhöz hasonlóan - növekedett a befektetési jegyek piaci értéken számított, forgalomban lévő állománya. Befektetési jegy portfoliójukon a legnagyobb árfolyamveszteséget a háztartások, illetve a biztosítók és nyugdíjpénztárak szenvedték el - olvasható az MNB által az értékpapírok tulajdonosi megoszlásáról készített III. negyedéves jelentésben.
Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. III. negyedévében 8,702.0 milliárd forintra (4.1%-kal) emelkedett. Ezt a növekedést kizárólag az államkötvények állományának 6.9 százalékpontos emelkedése okozta, hiszen a kincstárjegyek állománya piaci értéken 2.6 százalékponttal csökkent a negyedév során. Az emelkedés túlnyomó része a nettó kibocsátásokból származott (amelynek hatása 270.7 milliárd forint volt), miközben az állampapírok árfolyamának emelkedése 69.6 milliárd forinttal növelte a forgalomban lévő állomány nagyságát.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke minimálisan, 4.4 milliárd forinttal emelkedett,. A lakosság birtokában lévő államkötvény-állomány 18.6 milliárd forintos emelkedése mellett, 14.1 milliárd forinttal csökkent a szektor tulajdonában lévő rövid lejáratú állampapírok piaci értéken számított állománya.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) a III. negyedévben nettó állampapír-vásárlók voltak 221.3 milliárd forint értékben, s emellett portfoliójukon 30,0 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget is elértek. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány - az előző negyedéves visszaesést követően - jelentősen, 251,3 milliárd forinttal növekedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 25,8%-ról 27,7%-ra emelkedett.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága 93.8 milliárd forinttal gyarapodott a III. Negyedévben, ennek ellenére a pénzügyi vállalatok állampapírpiaci súlya 54.5%-ról 53.4%-ra mérséklődött.

A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 126.8 milliárd forinttal emelkedett, ami piaci részesedésük 0.6 százalékpontos gyarapodását eredményezte.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya a III. negyedév végére 3.0 milliárd forinttal csökkent így a forgalomban lévő állampapírokból a részesedése 0.2 százalékponttal mérséklődött..A tőzsdei részvények állománya piaci értéken - a II. negyedévi 122.4 milliárd forintos emelkedés után - a III. negyedévben 352.6 milliárd forinttal (8.4%-kal) tovább nőtt, így szeptember végén 4545.3 milliárd forintot tett ki. A kapitalizáció emelkedésének döntő részét (99.2%-át) a papírok árfolyamának növekedése okozta, 349.8 milliárd forint értékben. További 2,7 milliárd forint növekedés egy cég tőzsdére való bevezetéséből adódott.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?