Értékpapírok III. negyedév: ki min mennyit nyert, vagy veszített?

Pénzcentrum
2004. november 22. 13:16

A III. negyedévben az állampapírpiacon az előző negyedévinél kisebb mértékű változások történtek. A legnagyobb mértékben a nem-rezidensek részesedése emelkedett a forgalomban lévő állampapír-állományban. Szembetűnő folyamat a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos állomány-növekedése, és ennek eredményeként a szektor állampapírpiaci súlyának folyamatos emelkedése. A hitelintézeti szektor részesedése viszont az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza. Az előző negyedévi veszteséggel szemben, a III. negyedév során valamennyi szektor árfolyam-nyereséget ért el állampapírpiaci portfolióján. A tőzsdei részvények esetében a külföld volt jelentős vásárló, míg velük szemben a pénzügyi vállalatok, a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások szerepeltek eladóként. A tulajdonosi szektorok szerinti megoszlásban érdemleges változás nem következett be. A tőzsdei részvényeken, hasonlóan az előző negyedévhez, valamennyi jelentősebb szektornak árfolyam-nyeresége keletkezett. A III. negyedévben - az előzőhöz hasonlóan - növekedett a befektetési jegyek piaci értéken számított, forgalomban lévő állománya. Befektetési jegy portfoliójukon a legnagyobb árfolyamveszteséget a háztartások, illetve a biztosítók és nyugdíjpénztárak szenvedték el - olvasható az MNB által az értékpapírok tulajdonosi megoszlásáról készített III. negyedéves jelentésben.
Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. III. negyedévében 8,702.0 milliárd forintra (4.1%-kal) emelkedett. Ezt a növekedést kizárólag az államkötvények állományának 6.9 százalékpontos emelkedése okozta, hiszen a kincstárjegyek állománya piaci értéken 2.6 százalékponttal csökkent a negyedév során. Az emelkedés túlnyomó része a nettó kibocsátásokból származott (amelynek hatása 270.7 milliárd forint volt), miközben az állampapírok árfolyamának emelkedése 69.6 milliárd forinttal növelte a forgalomban lévő állomány nagyságát.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke minimálisan, 4.4 milliárd forinttal emelkedett,. A lakosság birtokában lévő államkötvény-állomány 18.6 milliárd forintos emelkedése mellett, 14.1 milliárd forinttal csökkent a szektor tulajdonában lévő rövid lejáratú állampapírok piaci értéken számított állománya.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) a III. negyedévben nettó állampapír-vásárlók voltak 221.3 milliárd forint értékben, s emellett portfoliójukon 30,0 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget is elértek. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány - az előző negyedéves visszaesést követően - jelentősen, 251,3 milliárd forinttal növekedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 25,8%-ról 27,7%-ra emelkedett.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága 93.8 milliárd forinttal gyarapodott a III. Negyedévben, ennek ellenére a pénzügyi vállalatok állampapírpiaci súlya 54.5%-ról 53.4%-ra mérséklődött.

A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 126.8 milliárd forinttal emelkedett, ami piaci részesedésük 0.6 százalékpontos gyarapodását eredményezte.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya a III. negyedév végére 3.0 milliárd forinttal csökkent így a forgalomban lévő állampapírokból a részesedése 0.2 százalékponttal mérséklődött..A tőzsdei részvények állománya piaci értéken - a II. negyedévi 122.4 milliárd forintos emelkedés után - a III. negyedévben 352.6 milliárd forinttal (8.4%-kal) tovább nőtt, így szeptember végén 4545.3 milliárd forintot tett ki. A kapitalizáció emelkedésének döntő részét (99.2%-át) a papírok árfolyamának növekedése okozta, 349.8 milliárd forint értékben. További 2,7 milliárd forint növekedés egy cég tőzsdére való bevezetéséből adódott.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?