Értékpapírok III. negyedév: ki min mennyit nyert, vagy veszített?

Pénzcentrum
2004. november 22. 13:16

A III. negyedévben az állampapírpiacon az előző negyedévinél kisebb mértékű változások történtek. A legnagyobb mértékben a nem-rezidensek részesedése emelkedett a forgalomban lévő állampapír-állományban. Szembetűnő folyamat a biztosítók és nyugdíjpénztárak több éve tartó folyamatos állomány-növekedése, és ennek eredményeként a szektor állampapírpiaci súlyának folyamatos emelkedése. A hitelintézeti szektor részesedése viszont az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza. Az előző negyedévi veszteséggel szemben, a III. negyedév során valamennyi szektor árfolyam-nyereséget ért el állampapírpiaci portfolióján. A tőzsdei részvények esetében a külföld volt jelentős vásárló, míg velük szemben a pénzügyi vállalatok, a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások szerepeltek eladóként. A tulajdonosi szektorok szerinti megoszlásban érdemleges változás nem következett be. A tőzsdei részvényeken, hasonlóan az előző negyedévhez, valamennyi jelentősebb szektornak árfolyam-nyeresége keletkezett. A III. negyedévben - az előzőhöz hasonlóan - növekedett a befektetési jegyek piaci értéken számított, forgalomban lévő állománya. Befektetési jegy portfoliójukon a legnagyobb árfolyamveszteséget a háztartások, illetve a biztosítók és nyugdíjpénztárak szenvedték el - olvasható az MNB által az értékpapírok tulajdonosi megoszlásáról készített III. negyedéves jelentésben.
Az állampapírok piaci értéken számított állománya 2004. III. negyedévében 8,702.0 milliárd forintra (4.1%-kal) emelkedett. Ezt a növekedést kizárólag az államkötvények állományának 6.9 százalékpontos emelkedése okozta, hiszen a kincstárjegyek állománya piaci értéken 2.6 százalékponttal csökkent a negyedév során. Az emelkedés túlnyomó része a nettó kibocsátásokból származott (amelynek hatása 270.7 milliárd forint volt), miközben az állampapírok árfolyamának emelkedése 69.6 milliárd forinttal növelte a forgalomban lévő állomány nagyságát.

A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke minimálisan, 4.4 milliárd forinttal emelkedett,. A lakosság birtokában lévő államkötvény-állomány 18.6 milliárd forintos emelkedése mellett, 14.1 milliárd forinttal csökkent a szektor tulajdonában lévő rövid lejáratú állampapírok piaci értéken számított állománya.

A külföldi befektetők (nem-rezidensek) a III. negyedévben nettó állampapír-vásárlók voltak 221.3 milliárd forint értékben, s emellett portfoliójukon 30,0 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget is elértek. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány - az előző negyedéves visszaesést követően - jelentősen, 251,3 milliárd forinttal növekedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban a negyedév végére 25,8%-ról 27,7%-ra emelkedett.


A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állomány árfolyam-értéken számított nagysága 93.8 milliárd forinttal gyarapodott a III. Negyedévben, ennek ellenére a pénzügyi vállalatok állampapírpiaci súlya 54.5%-ról 53.4%-ra mérséklődött.

A biztosítók és nyugdíjpénztárak állampapír-állománya - a több éve tartó tendenciának megfelelően - 126.8 milliárd forinttal emelkedett, ami piaci részesedésük 0.6 százalékpontos gyarapodását eredményezte.

A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya a III. negyedév végére 3.0 milliárd forinttal csökkent így a forgalomban lévő állampapírokból a részesedése 0.2 százalékponttal mérséklődött..A tőzsdei részvények állománya piaci értéken - a II. negyedévi 122.4 milliárd forintos emelkedés után - a III. negyedévben 352.6 milliárd forinttal (8.4%-kal) tovább nőtt, így szeptember végén 4545.3 milliárd forintot tett ki. A kapitalizáció emelkedésének döntő részét (99.2%-át) a papírok árfolyamának növekedése okozta, 349.8 milliárd forint értékben. További 2,7 milliárd forint növekedés egy cég tőzsdére való bevezetéséből adódott.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?