25 °C Budapest

Elfogadták a Barroso-bizottságot, Kovács adóügyi biztos lett (2.)

Pénzcentrum
2004. november 18. 13:33

Széles támogatottság mellett elfogadta a Jose Manuel Barroso elnök által javasolt új összetételű Európai Bizottságot az Európai Parlament a mai szavazáson, így lehetőség nyílt arra, hogy a három hete ideiglenes hivatalban maradó Romano Prodi bizottság végleg átadja a stafétát.

A parlament 449 támogató, 149 ellenző, és 82 tartózkodó szavazat mellett alkalmasnak találta az új összetételű végrehajtó szerv jövő hétfői hivatalba lépését.

A széles támogatottság azt követően jött létre, hogy a háttérben sorozatos tárgyalások zajlottak, melyek látványos elemeiként az olasz eredeti jelöltet: Rocco Buttiglione-t az olasz külügyminiszter Franco Frattini váltotta fel, a lett adóügyi jelölt Ingrida Udre helyett Andre Piegbals vált jelöltté az energiaügyi kérdésekért, és Kovács László magyar jelölt az energetikai poszt helyett az adóügyi "tárcát" kapta.

Barroso a szavazás után elégedetten kijelentette, hogy most végre már "képesek vagyunk Európa polgárai felé azt mutatni, hogy ebből a helyzetből megerősödött intézményrendszerrel és jobb pozícióban tudtunk kijönni, melynek célja azt volt, hogy megfeleljünk az emberek elvárásainak." Barroso szerint az új Európai Bizottság prioritásai között a gyorsabb gazdasági növekedés, a fokozottabb dinamizmus, a nagyobb foglalkoztatottság, a szociális érzékenység, illetve egy európai modell megszilárdítása szerepel. Barroso szerint a bizottság megalakulása körüli huzavona az európai demokrácia jó próbája volt, melynek eredményeként egy nyer-nyer szituáció jött létre.

EU-megfigyelők szerint a bizottság felállásának több hetes csúszása (a számos háttéralku miatt is) mind a parlament, mind a bizottság megerősödő pozíciójához, jobb együttműködéséhez járulhat hozzá. Emellett az is fontos, hogy az új bizottság széles támogatottságot nyert.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?