27 °C Budapest

Ingatag az "egylábú" globális pénzügyi rendszer

Pénzcentrum
2004. november 15. 09:40

Stabilizáló hatása lenne a világgazdaságra és a globális pénzügyi piacokra, ha az amerikai dollár mellett egy másik deviza is hasonló, meghatározó szerepet töltene be - mondta Toshihiko Fukui, a Bank of Japan elnöke egy konferencián. Fukui szerint erre a szerepre jó eséllyel pályázhat az euró, ugyanakkor a jen szerepe is felértékelődhet a következő időszakban. Fukui korainak nevezte még, hogy egy közös ázsiai devizáról beszéljünk.

Fukui szerint az euró szerepe az elmúlt 5 évben jelentősen felértékelődött, ennek ellenére még mindig alulreprezentált a globális pénzügyi piacokon. Fukui szerint a világ devizáinak mintegy 50%-ának árfolyamát rögzítették szorosabb vagy lazább formában az euróhoz. Ezzel szemben az euró devizatartalékok aránya a teljes mennyiségen belül mindössze 20%, és a határon túli, idegen devizában kibocsátott kötvények csak harmada euróban denominált. Az említett alulreprezentáltság mellett az euró szerepe egyre erősödik.

Fukui szerint veszélyes, ha csak egy pénz játszik domináns szerepet a világgazdaságban, ugyanis ennek a pénznek az árfolyamát döntően befolyásolják az adott ország (USA) belső viszonyai is. Az adott gazdaság belső igényeinek változása meghatározhatja a gazdaságpolitika céljait is az árfolyammal kapcsolatosan. Ez sokszor konfliktusban állhat a világ más részeinek érdekeivel.

Fukui szerint a japán jen szerepe is felértékelődhet a következő időszakban. Az ázsiai gazdasági övezet egyre jelentősebb a világgazdaságon belül. Az ázsiai országok túlnyomó része tőkehiánnyal küzd, míg Japán számottevő megtakarítás halmozódott fel. Elképzelhető lenne, hogy kialakuljon egy közös ázsiai deviza is, ugyanakkor Fukui szerint erre az euróhoz hasonlóan még kb. 50 évre lenne szükség.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?