Jegybanktörvény és Európai Bíróság - Kuncze véleménye

Pénzcentrum
2004. október 26. 08:37

Az Európai Bírósághoz fordulhat az Európai Központi Bank (EKB), amennyiben a parlament megváltoztatja a jegybanktörvényt és a jogszabály átmegy az Alkotmánybíróságon is - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője hétfőn Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskolán tartott előadásában. AZ MTI tudósítása szerint Missura Gábor elmondta, hogy a Monetáris Tanács tervezett átszervezése súlyosan sérti a jegybank függetlenségét, ami ellentétes az Európai Unió jogrendszerével, ezért az Európai Bíróság pénzbüntetéssel sújthatja Magyarországot.

Az Európai Unióban követelmény a nemzeti bankok függetlensége és ennek még szóhasználatában is megfelel a Monetáris Tanács tagjainak kinevezési rendjéről is rendelkező magyar jegybanktörvény - érvelt a jegybanki szóvivő. Missura szerint a most tervezett beavatkozásnál az a szándék vezeti a kormánypártokat, hogy a konvergencia programban kijelölt célokat, illetve az azok megvalósításához szükséges intézkedéseket elvessék. Az MNB által szorgalmazott 3 százalékos inflációs szinttel és 3 százalékos államháztartási hiánnyal szemben a jegybanktörvényt megváltoztatni kívánók szerint a magyar gazdaság számára a 6-7 százalékos pénzromlás és deficit a kedvező, ami viszont lehetetlenné teszi az euró bevezetését - állította Missura.

Missura úgy vélte, hogy a jegybanki függetlenség megsértése a jogkövetkezményeken túl közvetlenül veszélyezteti az ország gazdaságát is, hiszen az MNB függetlensége a hosszú távú inflációs célok teljesülésének a feltétele.

Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke a Napkelte reggeli adásában nem tulajdonított különösebb jelentőséget az EKB bejelentésének. Véleménye szerint majd eldől, hogy az EKB valóban az Európai Bírósághoz fordul-e vagy sem. Megítélése szerint tavaly Lengyelországban is hasonló változások történtek, ott az EKB sehová sem fordult. Az SZDSZ vezetője úgy gondolta, inkább a jelenlegi magyar jegybanktörvény által meghatározott eljárási rend ritka Európában, máshol a miniszterelnök státusza erősebb a monetáris tanácsok tagjainak kinevezését illetően.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?