Jegybanktörvény és Európai Bíróság - Kuncze véleménye

Pénzcentrum
2004. október 26. 08:37

Az Európai Bírósághoz fordulhat az Európai Központi Bank (EKB), amennyiben a parlament megváltoztatja a jegybanktörvényt és a jogszabály átmegy az Alkotmánybíróságon is - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője hétfőn Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskolán tartott előadásában. AZ MTI tudósítása szerint Missura Gábor elmondta, hogy a Monetáris Tanács tervezett átszervezése súlyosan sérti a jegybank függetlenségét, ami ellentétes az Európai Unió jogrendszerével, ezért az Európai Bíróság pénzbüntetéssel sújthatja Magyarországot.

Az Európai Unióban követelmény a nemzeti bankok függetlensége és ennek még szóhasználatában is megfelel a Monetáris Tanács tagjainak kinevezési rendjéről is rendelkező magyar jegybanktörvény - érvelt a jegybanki szóvivő. Missura szerint a most tervezett beavatkozásnál az a szándék vezeti a kormánypártokat, hogy a konvergencia programban kijelölt célokat, illetve az azok megvalósításához szükséges intézkedéseket elvessék. Az MNB által szorgalmazott 3 százalékos inflációs szinttel és 3 százalékos államháztartási hiánnyal szemben a jegybanktörvényt megváltoztatni kívánók szerint a magyar gazdaság számára a 6-7 százalékos pénzromlás és deficit a kedvező, ami viszont lehetetlenné teszi az euró bevezetését - állította Missura.

Missura úgy vélte, hogy a jegybanki függetlenség megsértése a jogkövetkezményeken túl közvetlenül veszélyezteti az ország gazdaságát is, hiszen az MNB függetlensége a hosszú távú inflációs célok teljesülésének a feltétele.

Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke a Napkelte reggeli adásában nem tulajdonított különösebb jelentőséget az EKB bejelentésének. Véleménye szerint majd eldől, hogy az EKB valóban az Európai Bírósághoz fordul-e vagy sem. Megítélése szerint tavaly Lengyelországban is hasonló változások történtek, ott az EKB sehová sem fordult. Az SZDSZ vezetője úgy gondolta, inkább a jelenlegi magyar jegybanktörvény által meghatározott eljárási rend ritka Európában, máshol a miniszterelnök státusza erősebb a monetáris tanácsok tagjainak kinevezését illetően.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM