Árfolyamcsapás az agráriumra?

Pénzcentrum
2004. október 21. 14:01

Az agrárgazdaság jövedelempozícióját rontja, a termelők jövedelembiztonságát gyengíti, a belső piac nyugalmát veszélyezteti a forint ismételt erősödése - állítja Dr. Magda Sándor, az MSZP-frakció Agrár- és Vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője. Az erősödő forint rontja a magyar export versenyképességét, ugyanakkor relatíve olcsóbbá teszi az importot - ismeri el Magda. Amint a munkacsoport vezetőjének véleménye is tükrözi, az MSZP továbbra is erősan támadja a jegybank monetáris politikáját.

Az export versenyképesség csökkenése, az export visszaesése, a hazai piacon maradó terméktömeg árleszorító hatása a magyar agrárgazdálkodók számára egyértelműen kedvezőtlen - állítja Magda. Kedvezőtlen, mert az olcsó import előnyeiből a termelők gyakorlatilag nem részesednek. Az MSZP-s politikus szerint a Magyar Nemzeti Bank elmúlt időszakban folytatott kamatpolitikája a magyar gazdálkodók, a magyar vidéken élők zsebéből annyi pénzt vett ki, amelyet állami támogatással nem lehet pótolni.

A felülértékelt forint a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegének romlásán túl a magyar gazdaságban irreálisan magas hitelkamathoz vezetett - véli Magda. A tartósan magas kamatszint jelentősen növeli az agrártermelés költségeit, előidézi az ágazat alacsony jövedelemtermelő képességét és az eladósodottság növekedését. A drága hitel az agrártermelés versenyképességének javulását is akadályozza - áll a politikus közleményében.

A forint-árfolyam agrárágazatot érintő negatív következményeinek tompítása - az EU tagság körülményei között - a korábban alkalmazott nemzeti beavatkozásokkal már nem lehetséges.

*********************

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A viszonylag erős forintárfolyam nem újkeletű, tehát igazán új problémáról nem beszélhetünk, inkább az MNB elleni folytatódó támadásról. Furcsának tartjuk az érvelést, hogy a felülértékelt forint magas hitelkamatokhoz vezet. Ha létezik is összefüggés a kamatszint és az árfolyam között, akkor az hazánk esetében inkább fordított irányú. Az agrárpolitika mindig is bonyolult és nehezen kezelhető kérdés volt, valószínűtlen, hogy az árfolyampolitika lenne a legnagyobb csapás az agráriumra. Ennek ellenére nem tagadható, hogy az erős forintárfolyam sok exportőrt kedvezőtlenül érint. Ennek ellenére jól jön az erős forint azoknak, akik külföldi gépekkel, növényvédőszerekkel, műtrágyával gazdálkodnak (esetleg devizaalapú hitelekkel rendlekznek), illetve a külföldi energiaimportot is olcsóbbá teszi az erős forint. A mezőgazdasági vállakozások forráshoz jutása továbbra is meglehetősen nehézkes, ami nem csak a magas kamatokhoz köthető.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06