24 °C Budapest

Árfolyamcsapás az agráriumra?

Pénzcentrum
2004. október 21. 14:01

Az agrárgazdaság jövedelempozícióját rontja, a termelők jövedelembiztonságát gyengíti, a belső piac nyugalmát veszélyezteti a forint ismételt erősödése - állítja Dr. Magda Sándor, az MSZP-frakció Agrár- és Vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője. Az erősödő forint rontja a magyar export versenyképességét, ugyanakkor relatíve olcsóbbá teszi az importot - ismeri el Magda. Amint a munkacsoport vezetőjének véleménye is tükrözi, az MSZP továbbra is erősan támadja a jegybank monetáris politikáját.

Az export versenyképesség csökkenése, az export visszaesése, a hazai piacon maradó terméktömeg árleszorító hatása a magyar agrárgazdálkodók számára egyértelműen kedvezőtlen - állítja Magda. Kedvezőtlen, mert az olcsó import előnyeiből a termelők gyakorlatilag nem részesednek. Az MSZP-s politikus szerint a Magyar Nemzeti Bank elmúlt időszakban folytatott kamatpolitikája a magyar gazdálkodók, a magyar vidéken élők zsebéből annyi pénzt vett ki, amelyet állami támogatással nem lehet pótolni.

A felülértékelt forint a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegének romlásán túl a magyar gazdaságban irreálisan magas hitelkamathoz vezetett - véli Magda. A tartósan magas kamatszint jelentősen növeli az agrártermelés költségeit, előidézi az ágazat alacsony jövedelemtermelő képességét és az eladósodottság növekedését. A drága hitel az agrártermelés versenyképességének javulását is akadályozza - áll a politikus közleményében.

A forint-árfolyam agrárágazatot érintő negatív következményeinek tompítása - az EU tagság körülményei között - a korábban alkalmazott nemzeti beavatkozásokkal már nem lehetséges.

*********************

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A viszonylag erős forintárfolyam nem újkeletű, tehát igazán új problémáról nem beszélhetünk, inkább az MNB elleni folytatódó támadásról. Furcsának tartjuk az érvelést, hogy a felülértékelt forint magas hitelkamatokhoz vezet. Ha létezik is összefüggés a kamatszint és az árfolyam között, akkor az hazánk esetében inkább fordított irányú. Az agrárpolitika mindig is bonyolult és nehezen kezelhető kérdés volt, valószínűtlen, hogy az árfolyampolitika lenne a legnagyobb csapás az agráriumra. Ennek ellenére nem tagadható, hogy az erős forintárfolyam sok exportőrt kedvezőtlenül érint. Ennek ellenére jól jön az erős forint azoknak, akik külföldi gépekkel, növényvédőszerekkel, műtrágyával gazdálkodnak (esetleg devizaalapú hitelekkel rendlekznek), illetve a külföldi energiaimportot is olcsóbbá teszi az erős forint. A mezőgazdasági vállakozások forráshoz jutása továbbra is meglehetősen nehézkes, ami nem csak a magas kamatokhoz köthető.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem