18 °C Budapest

Árfolyamcsapás az agráriumra?

Pénzcentrum
2004. október 21. 14:01

Az agrárgazdaság jövedelempozícióját rontja, a termelők jövedelembiztonságát gyengíti, a belső piac nyugalmát veszélyezteti a forint ismételt erősödése - állítja Dr. Magda Sándor, az MSZP-frakció Agrár- és Vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője. Az erősödő forint rontja a magyar export versenyképességét, ugyanakkor relatíve olcsóbbá teszi az importot - ismeri el Magda. Amint a munkacsoport vezetőjének véleménye is tükrözi, az MSZP továbbra is erősan támadja a jegybank monetáris politikáját.

Az export versenyképesség csökkenése, az export visszaesése, a hazai piacon maradó terméktömeg árleszorító hatása a magyar agrárgazdálkodók számára egyértelműen kedvezőtlen - állítja Magda. Kedvezőtlen, mert az olcsó import előnyeiből a termelők gyakorlatilag nem részesednek. Az MSZP-s politikus szerint a Magyar Nemzeti Bank elmúlt időszakban folytatott kamatpolitikája a magyar gazdálkodók, a magyar vidéken élők zsebéből annyi pénzt vett ki, amelyet állami támogatással nem lehet pótolni.

A felülértékelt forint a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegének romlásán túl a magyar gazdaságban irreálisan magas hitelkamathoz vezetett - véli Magda. A tartósan magas kamatszint jelentősen növeli az agrártermelés költségeit, előidézi az ágazat alacsony jövedelemtermelő képességét és az eladósodottság növekedését. A drága hitel az agrártermelés versenyképességének javulását is akadályozza - áll a politikus közleményében.

A forint-árfolyam agrárágazatot érintő negatív következményeinek tompítása - az EU tagság körülményei között - a korábban alkalmazott nemzeti beavatkozásokkal már nem lehetséges.

*********************

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A viszonylag erős forintárfolyam nem újkeletű, tehát igazán új problémáról nem beszélhetünk, inkább az MNB elleni folytatódó támadásról. Furcsának tartjuk az érvelést, hogy a felülértékelt forint magas hitelkamatokhoz vezet. Ha létezik is összefüggés a kamatszint és az árfolyam között, akkor az hazánk esetében inkább fordított irányú. Az agrárpolitika mindig is bonyolult és nehezen kezelhető kérdés volt, valószínűtlen, hogy az árfolyampolitika lenne a legnagyobb csapás az agráriumra. Ennek ellenére nem tagadható, hogy az erős forintárfolyam sok exportőrt kedvezőtlenül érint. Ennek ellenére jól jön az erős forint azoknak, akik külföldi gépekkel, növényvédőszerekkel, műtrágyával gazdálkodnak (esetleg devizaalapú hitelekkel rendlekznek), illetve a külföldi energiaimportot is olcsóbbá teszi az erős forint. A mezőgazdasági vállakozások forráshoz jutása továbbra is meglehetősen nehézkes, ami nem csak a magas kamatokhoz köthető.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?