21 °C Budapest

Árfolyamcsapás az agráriumra?

Pénzcentrum
2004. október 21. 14:01

Az agrárgazdaság jövedelempozícióját rontja, a termelők jövedelembiztonságát gyengíti, a belső piac nyugalmát veszélyezteti a forint ismételt erősödése - állítja Dr. Magda Sándor, az MSZP-frakció Agrár- és Vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője. Az erősödő forint rontja a magyar export versenyképességét, ugyanakkor relatíve olcsóbbá teszi az importot - ismeri el Magda. Amint a munkacsoport vezetőjének véleménye is tükrözi, az MSZP továbbra is erősan támadja a jegybank monetáris politikáját.

Az export versenyképesség csökkenése, az export visszaesése, a hazai piacon maradó terméktömeg árleszorító hatása a magyar agrárgazdálkodók számára egyértelműen kedvezőtlen - állítja Magda. Kedvezőtlen, mert az olcsó import előnyeiből a termelők gyakorlatilag nem részesednek. Az MSZP-s politikus szerint a Magyar Nemzeti Bank elmúlt időszakban folytatott kamatpolitikája a magyar gazdálkodók, a magyar vidéken élők zsebéből annyi pénzt vett ki, amelyet állami támogatással nem lehet pótolni.

A felülértékelt forint a külkereskedelmi áruforgalom egyenlegének romlásán túl a magyar gazdaságban irreálisan magas hitelkamathoz vezetett - véli Magda. A tartósan magas kamatszint jelentősen növeli az agrártermelés költségeit, előidézi az ágazat alacsony jövedelemtermelő képességét és az eladósodottság növekedését. A drága hitel az agrártermelés versenyképességének javulását is akadályozza - áll a politikus közleményében.

A forint-árfolyam agrárágazatot érintő negatív következményeinek tompítása - az EU tagság körülményei között - a korábban alkalmazott nemzeti beavatkozásokkal már nem lehetséges.

*********************

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A viszonylag erős forintárfolyam nem újkeletű, tehát igazán új problémáról nem beszélhetünk, inkább az MNB elleni folytatódó támadásról. Furcsának tartjuk az érvelést, hogy a felülértékelt forint magas hitelkamatokhoz vezet. Ha létezik is összefüggés a kamatszint és az árfolyam között, akkor az hazánk esetében inkább fordított irányú. Az agrárpolitika mindig is bonyolult és nehezen kezelhető kérdés volt, valószínűtlen, hogy az árfolyampolitika lenne a legnagyobb csapás az agráriumra. Ennek ellenére nem tagadható, hogy az erős forintárfolyam sok exportőrt kedvezőtlenül érint. Ennek ellenére jól jön az erős forint azoknak, akik külföldi gépekkel, növényvédőszerekkel, műtrágyával gazdálkodnak (esetleg devizaalapú hitelekkel rendlekznek), illetve a külföldi energiaimportot is olcsóbbá teszi az erős forint. A mezőgazdasági vállakozások forráshoz jutása továbbra is meglehetősen nehézkes, ami nem csak a magas kamatokhoz köthető.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?