18 °C Budapest

Vártnak megfelelő szeptemberi hiány: 91.8 mrd Ft

Pénzcentrum
2004. október 6. 17:10

A pénzügyminisztériumi prognózisnak megfelelően alakult az államháztartás hiánya szeptemberben és az év elmúlt kilenc hónapjában. A hiány 1,284.2 milliárd forint lett, a prognózis 1,277.9 milliárd forintos deficittel számolt. A kilenc havi pénzforgalmi hiány a GDP 6.28 %‑a.

Az államháztartás hiánya szeptemberben 91.8 milliárd forint volt. Ez úgy alakult ki, hogy a központi költségvetés 109 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 16.9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 0.3 milliárd forintos többlettel zártak.

Bevételek

A prognózisnál több folyt be társasági adóból, egyszerűsített vállalkozói adóból. Magasabbak voltak a bevételek bányajáradékból, az állami, kincstári vagyonnal kapcsolatban is.

A korábban jelzettnek megfelelően továbbra is érzékelhetők bizonyos kockázatok az általános forgalmi adó bevételeknél. Az áfából 23 milliárd forinttal kevesebb folyt be, mint amivel a tárcánál számoltak. A prognózistól 6.2 milliárd forinttal elmaradnak a jövedéki és regisztrációs adó bevételek.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál az egyenleget a vártnál némileg kevesebb járulékbevételek rontották.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiadások

A központi költségvetés a prognózishoz képest kevesebbet költött. A fogyasztói árkiegészítésre a kiadás 1.6 milliárd forinttal, a lakástámogatásokra 6.2 milliárd forinttal, a helyi önkormányzatok támogatásaira 6.6 milliárd forinttal volt kevesebb. A központi költségvetési szerveknél és a fejezeti kezelésű előirányzatoknál 6.7 milliárd forinttal haladták meg prognózist.

Az elkülönített állami pénzalapoknál kedvezőbb lett az egyenleg. A Munkaerőpiaci Alapból a felnőttképzéssel kapcsolatos kifizetések a következő hónapokra húzódnak át.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?