26 °C Budapest

A pénz és a tudás világa - melyik út vezet a legjobbak közé?

Pénzcentrum
2004. október 5. 13:15

A mai világ nem nélkülözi a sikertörténeteket, amelynek során tényleges gazdasági (és alkalmanként ezzel együtt politikai) hatalom kerül ambiciózus, megfelelő kapcsolatokat ápoló, kellően felkészült és nem utolsó sorban szerencsés választottak birtokába. Napjainkban a tehetséges fiatalok közül egyre többen gondolkodnak külföldi diploma megszerzésében. Miért ne

A mai világ nem nélkülözi a sikertörténeteket, amelynek során tényleges gazdasági (és alkalmanként ezzel együtt politikai) hatalom kerül ambiciózus, megfelelő kapcsolatokat ápoló, kellően felkészült és nem utolsó sorban szerencsés választottak birtokába.

Napjainkban a tehetséges fiatalok közül egyre többen gondolkodnak külföldi diploma megszerzésében. Miért ne tanuljon a jómódú szülők angolul kiválóan beszélő, diplomás és okos gyermeke vagy éppen a már több éve dolgozó, de még magasabb célokat kitűző örökifjú a nemzetközileg elismert, legjobb intézmények egyikében?


A Wall Street Journal és a Harris Interactive hagyományos, évente publikált felmérése az üzleti képzés elit intézményeit hasonlítja össze a legkülönbözőbb szempontok alapján, amelyek között a képzés elismertsége az egyes tudományterületeken, a tanulmányi díjak, az etikai normákra és a vezetői készségek fejlesztésére fordított hangsúly, az elhelyezkedési és fizetési lehetőségek, valamint a kisebbségi és a női hallgatók számára történő felvételt biztosító feltételek egyaránt fontos szerepet játszanak.

A többszintű, különböző megkérdezettek válaszain alapuló felmérés eltérő sorrendet állapított meg az amerikai, valamint az amerikai és európai üzleti képzések összevont vizsgálata alapján.Az európai és amerikai intézmények összetett rangsorának éllovasa, a svájci International Institute for Management Development egyike a világ legintenzívebb MBA képzéseinek. Évente mindössze 90 hallgató érkezik a világ minden tájáról, akik közel 50 professzor angol nyelven tartott kurzusain vesznek részt. A lendületes oktatási rendszer eredményeként többéves munkatapasztalattal rendelkező, angolul kiválóan értő és beszélő diplomások jelentkeznek, az átlagéletkor eléri a 30 évet.

A nemzetközi üzleti életben szerzett tapasztalat, a vezetői készségek és a stratégiai gondolkodásmód, az üzleti etika és feddhetetlenség témakörében a legmagasabb pontszámokat érdemelte ki az intézmény a felmérés során. A vállalatokkal, hosszú évek során kialakított kapcsolatrendszer természetesen a képzésben résztvevők számára biztosít pótolhatatlan előnyöket, a szervezettség elismerésre méltó.

A végzettek, tapasztalataik és megszerzett tudásuk révén, a diploma birtokában középvezetői pozícióban helyezkednek el, amely egyaránt kielégítheti fizetési elvárásaikat és karrierrel kapcsolatos elképzeléseiket.

Említésre méltó, hogy a neves európai oktatási intézmények az amerikai képzések elé kerültek a felmérés összesített rangsora alapján.A világ első számú gazdaságában.az elmúlt három év során egyetlen intézménynek sem sikerült megőriznie vezető pozícióját. Idén első alkalommal végzett a több mint 20 tényező bizonyos szempontok alapján súlyozott átlagát figyelembe vevő rangsor élén a University of Michigan (Ross).

Mitől különleges ez az intézmény? Elsősorban a lehetőségek vonatkozásában és a probléma megközelítésének a módjában...

A hallgatók - az elméleti tanulmányok elsajátítása mellett - megfelelő létszámú csoportokba osztva mintegy nyolcvan, többféle területen is hozzáértést igénylő, valós projekten dolgoznak. Egy légitársaság utas-bejelentkező rendszerének átalakítása, egy orvosi műszereket forgalmazó társaság által végzett piackutatás vagy egy befektetési alap döntési folyamatainak áttekintése egyaránt érdekes kihívás, az elméleti tudás gyakorlati vizsgája lehet.

Ugyan számtalan oktatási intézményben foglalkoznak magas szinten a problémamegoldás módszereivel, mégis nagyon nehéz megtalálni azokat, akik gyorsan és határozottan hoznak megfelelő döntéseket kritikus helyzetekben. Nem véletlen, hogy a vállalatok előszeretettel alkalmazzák a University of Michigan MBA képzésében részt vett hallgatókat.

A szakmai területek közül a marketing, a vezetés-szervezés, az üzleti stratégia alkotás és a számvitel-könyvelés esetében is a legjobbak közé tartozik a képzés.

Egyetlen tanév oktatási díja egy centtel sem kevesebb, mint 38,688 dollár, az összeg azonban csak akkor tűnik elképesztően magasnak, ha nem ismerjük, mekkora az a fizetés, amelyre a diploma birtokában számítani lehet.

Természetesen az intézmény működését nem csupán a tandíjakból fedezi, a legjobbak jelentős állami és az ületi szférából érkező adományokra számíthatnak. A sikeres költséggazdálkodás az újabb, minden igényt kielégítő fejlesztések forrása, amely a hallgatók számára nem elhanyagolható helyzeti előnyt jelent.Az összesített rangsortól függetlenül nem kétséges, hogy valamennyi szakterületen jól elkülöníthetőek a legjobb(ak)nak ítélt intézmények.

A felmérés eredményei alapján a pénzügyi-számviteli vonalon továbbképzésre vágyóknak minden bizonnyal Chicago és Pennsylvania felé érdemes venniük az irányt, a marketing tudományát pedig a Northwestern University hallgatói sajátíthatják el a legmagasabb színvonalon.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?