5 °C Budapest

Hogyan változik a jövedelemelvonás mértéke a főbb adóelemeket illetően?

Pénzcentrum
2004. október 1. 12:32

A 2005-ös költségvetési törvényjavaslat tanúsága szerint adókból és illetékekből jövőre összesen 4,730 milliárd forint bevételt vár a Pénzügyminisztérium (PM), mely az idei várható tényeges bevételhez képest mintegy 12.8%-os növekedést jelent. A Napi Gazdaság által közölt adatok szerint nem teljesül a PM azon ígérete, mely szerint jövőre csökkenne az állami jövedelemelvonás mértéke a GDP-hez képest. Néhány korrekcióra azonban szükség van, hogy valós képet kapjunk.

A PM eredeti tervei idénre mintegy 4,300 milliárd forintos bevételt irányoznak elő az adókból és járulékokból, ugyanakkor ennél várhatóan kevesebb, mintegy 4,190 milliárd folyhat be ténylegesen az államkasszába. Jövőre tehát mintegy 540 milliárd forinttal nőhet az elvont jövedelmek mértéke (amennyiben az EU-csatlakozás miatti csúszó áfabefizetéseket az eredményszemlélet miatt az idei évre számoljuk el, akkor csak az ÁFA miatt egy kb. 200 mrd Ft körüli korrekció szükséges, mely a növekményt rögtön 340 mrd Ft körülire viszi le).


A táblázatban figyelemre méltó az Áfa-befizetések megugrásának elvárt mértéke (mintegy 20%). A növekmény azonban ennél kisebb, mivel legalább a bázist korrigálni kell az említett módszertani változásból származó 200 mrd Ft körüli összeggel. Ha teljesen eredményszemléletű adatokat szeretnénk összehasonlítani, akkor az év elejére is el kellene végeznünk a korrekciókat. Az átalakítások után tehát a növekmény már csak 7-8%, mely 5% körüli infláció mellett 2-3%-os reálbővülést jelent. Ha a reálnövekedést a fogyasztásbővüléssel állítjuk párhuzamba, akkor viszonylag elfogadhatónak számítanak az értékek.

Az Szja-sorban mutatkozó közel 70 milliárd forintos bevételnövekedés első ránézésre szintén kissé elgondolkodtató, hiszen az adózási sávok megváltoztatásával (18, illetve 38% lesz) mintegy 100 milliárd forintos bevételkieséssel számolnak a szakértők. A bérdinamika ismételt felgyorsulása mellett a bevételek emelkedésének másik forrása a foglalkoztatottak számának érdemi emelkedése, ez a célkitűzés hangsúlyosan szerepel a kormányprogramban.

A jövedéki adóbevételeknél az üzemanyagokból származó bevételnél várhatóan a jövőben is korlátot jelenthet majd a 250 forint/literes árszinthez beépített jövedéki adószint-csökkenés, ezzel együtt mérséklet emelkedés prognosztizál a tárca, az Eva-bevételek tervezett értékéhez hasonlóan. A 2005-ös prognózis értelmében a bankok kamatkülönbözetére kivetendő 6%-os adóból a tárca 31.8 milliárd forintot remél, mely kissé meghaladja a kormány által hangoztatott 30 milliárd forintos értéket.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm