31 °C Budapest

Hogyan változik a jövedelemelvonás mértéke a főbb adóelemeket illetően?

Pénzcentrum
2004. október 1. 12:32

A 2005-ös költségvetési törvényjavaslat tanúsága szerint adókból és illetékekből jövőre összesen 4,730 milliárd forint bevételt vár a Pénzügyminisztérium (PM), mely az idei várható tényeges bevételhez képest mintegy 12.8%-os növekedést jelent. A Napi Gazdaság által közölt adatok szerint nem teljesül a PM azon ígérete, mely szerint jövőre csökkenne az állami jövedelemelvonás mértéke a GDP-hez képest. Néhány korrekcióra azonban szükség van, hogy valós képet kapjunk.

A PM eredeti tervei idénre mintegy 4,300 milliárd forintos bevételt irányoznak elő az adókból és járulékokból, ugyanakkor ennél várhatóan kevesebb, mintegy 4,190 milliárd folyhat be ténylegesen az államkasszába. Jövőre tehát mintegy 540 milliárd forinttal nőhet az elvont jövedelmek mértéke (amennyiben az EU-csatlakozás miatti csúszó áfabefizetéseket az eredményszemlélet miatt az idei évre számoljuk el, akkor csak az ÁFA miatt egy kb. 200 mrd Ft körüli korrekció szükséges, mely a növekményt rögtön 340 mrd Ft körülire viszi le).


A táblázatban figyelemre méltó az Áfa-befizetések megugrásának elvárt mértéke (mintegy 20%). A növekmény azonban ennél kisebb, mivel legalább a bázist korrigálni kell az említett módszertani változásból származó 200 mrd Ft körüli összeggel. Ha teljesen eredményszemléletű adatokat szeretnénk összehasonlítani, akkor az év elejére is el kellene végeznünk a korrekciókat. Az átalakítások után tehát a növekmény már csak 7-8%, mely 5% körüli infláció mellett 2-3%-os reálbővülést jelent. Ha a reálnövekedést a fogyasztásbővüléssel állítjuk párhuzamba, akkor viszonylag elfogadhatónak számítanak az értékek.

Az Szja-sorban mutatkozó közel 70 milliárd forintos bevételnövekedés első ránézésre szintén kissé elgondolkodtató, hiszen az adózási sávok megváltoztatásával (18, illetve 38% lesz) mintegy 100 milliárd forintos bevételkieséssel számolnak a szakértők. A bérdinamika ismételt felgyorsulása mellett a bevételek emelkedésének másik forrása a foglalkoztatottak számának érdemi emelkedése, ez a célkitűzés hangsúlyosan szerepel a kormányprogramban.

A jövedéki adóbevételeknél az üzemanyagokból származó bevételnél várhatóan a jövőben is korlátot jelenthet majd a 250 forint/literes árszinthez beépített jövedéki adószint-csökkenés, ezzel együtt mérséklet emelkedés prognosztizál a tárca, az Eva-bevételek tervezett értékéhez hasonlóan. A 2005-ös prognózis értelmében a bankok kamatkülönbözetére kivetendő 6%-os adóból a tárca 31.8 milliárd forintot remél, mely kissé meghaladja a kormány által hangoztatott 30 milliárd forintos értéket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?