24 °C Budapest

Hogyan változik a jövedelemelvonás mértéke a főbb adóelemeket illetően?

Pénzcentrum
2004. október 1. 12:32

A 2005-ös költségvetési törvényjavaslat tanúsága szerint adókból és illetékekből jövőre összesen 4,730 milliárd forint bevételt vár a Pénzügyminisztérium (PM), mely az idei várható tényeges bevételhez képest mintegy 12.8%-os növekedést jelent. A Napi Gazdaság által közölt adatok szerint nem teljesül a PM azon ígérete, mely szerint jövőre csökkenne az állami jövedelemelvonás mértéke a GDP-hez képest. Néhány korrekcióra azonban szükség van, hogy valós képet kapjunk.

A PM eredeti tervei idénre mintegy 4,300 milliárd forintos bevételt irányoznak elő az adókból és járulékokból, ugyanakkor ennél várhatóan kevesebb, mintegy 4,190 milliárd folyhat be ténylegesen az államkasszába. Jövőre tehát mintegy 540 milliárd forinttal nőhet az elvont jövedelmek mértéke (amennyiben az EU-csatlakozás miatti csúszó áfabefizetéseket az eredményszemlélet miatt az idei évre számoljuk el, akkor csak az ÁFA miatt egy kb. 200 mrd Ft körüli korrekció szükséges, mely a növekményt rögtön 340 mrd Ft körülire viszi le).


A táblázatban figyelemre méltó az Áfa-befizetések megugrásának elvárt mértéke (mintegy 20%). A növekmény azonban ennél kisebb, mivel legalább a bázist korrigálni kell az említett módszertani változásból származó 200 mrd Ft körüli összeggel. Ha teljesen eredményszemléletű adatokat szeretnénk összehasonlítani, akkor az év elejére is el kellene végeznünk a korrekciókat. Az átalakítások után tehát a növekmény már csak 7-8%, mely 5% körüli infláció mellett 2-3%-os reálbővülést jelent. Ha a reálnövekedést a fogyasztásbővüléssel állítjuk párhuzamba, akkor viszonylag elfogadhatónak számítanak az értékek.

Az Szja-sorban mutatkozó közel 70 milliárd forintos bevételnövekedés első ránézésre szintén kissé elgondolkodtató, hiszen az adózási sávok megváltoztatásával (18, illetve 38% lesz) mintegy 100 milliárd forintos bevételkieséssel számolnak a szakértők. A bérdinamika ismételt felgyorsulása mellett a bevételek emelkedésének másik forrása a foglalkoztatottak számának érdemi emelkedése, ez a célkitűzés hangsúlyosan szerepel a kormányprogramban.

A jövedéki adóbevételeknél az üzemanyagokból származó bevételnél várhatóan a jövőben is korlátot jelenthet majd a 250 forint/literes árszinthez beépített jövedéki adószint-csökkenés, ezzel együtt mérséklet emelkedés prognosztizál a tárca, az Eva-bevételek tervezett értékéhez hasonlóan. A 2005-ös prognózis értelmében a bankok kamatkülönbözetére kivetendő 6%-os adóból a tárca 31.8 milliárd forintot remél, mely kissé meghaladja a kormány által hangoztatott 30 milliárd forintos értéket.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17