21 °C Budapest

Elemzői vélemény a folyó mérleg adatokról (ING)

Pénzcentrum
2004. szeptember 30. 11:09

Az MNB által közzétett második negyedéves folyó mérleg hiány (2.12 milliárd euró) kissé kedvezőbb lett a piaci konszenzusnál, és az ING saját prognózisánál is - fogalmazott Barcza György, a bank elemzője az adatokról készített rövid elemzői kommentárjában.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 795 millió eurót tett ki az előző évi második negyedéves 957 millió euróval szemben, ugyanakkor a folyó mérleg defictje a 2003. második negyedévi 1.42 milliárd euróról 2.12 milliárdra emelkedett.

Az előző 12 hónap folyó mérleg hiányának összege 7.05 milliárd eurót tesz ki, mely Barcza becslése szerint a GDP 9.3%-át teheti ki, szemben a múlt év végi 8.9%-kal.

A romló folyó mérleg hiányhoz a szolgáltatások és a jövedelmek egyenlegében mutatkozó hiány is hozzájárult, a szolgáltatások és jövedelmek sorában mutatkozó éves mintegy 20%-os hiánynövekedés a magasabb profitrepatriálásoknak, illetve az idegenforgalmi egyenleg további romlásának volt köszönhető.

Az ING elemzője is felhívja a figyelmet arra, hogy az MNB a második negyedévben mintegy 650 millió eurónyi hiányt "kivett" a folyó mérleg áruk sorából, ugyanakkor ezt a korábbi időszakokban nem számolta el (illetve kisebb korrekcióra került csak sor a tavalyi adatsorban).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Barcza szerint a nem adóssággeneráló tőkebeáramlásnál kedvező folyamatok figyelhetők meg: az első negyedévi 1.1 milliárd eurós nettó tőkebeáramlást követően (Q1 2003: 0.3 milliárd euró) a második negyedévben mindössze 15 millió eurós tőkekiáramlás mutatkozott. Ez utóbbi számottevően alacsonyabb a 2003 hasonló időszaki 190 millió eurós kiáramlásánál.

Az elemző kiemeli, hogy a kedvező FDI adatok ellenére nem lassult a nettó külső adósságállomány gyors bővülési üteme: június végére 26.2 milliárd euróra emelkedett az állomány (a GDP 34.6%-a), a decemberi 21.8 milliárd euróról (29.9% GDP-arányosan, míg 2002 végén 16.2 milliárd euró volt). Barcza szerint ez a félév alatti mintegy 5 százalékpontnyi emelkedés középtávon aggodalomra adhat okot, és ennek eredményeként jelentősen emelkedett a forint árfolyamkockázata.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem