32 °C Budapest

A pénzügyminiszter költségvetési táskája

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 20:48

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a mai napon egy táskát adományozott Draskovics Tibor pénzügyminiszternek, melyben a mindenkori miniszter benyújtja a költségvetést a parlamentnek.

A "költségvetés" kifejezés angol megfelelője egy régi francia szóból - bougette - származik, ami kis táskát jelent.

Hagyományosan minden évben fotóriport készül a Downing Street 11. lépcsőin a pénzügyminiszterről, kezében a költségvetést tartalmazó dobozzal. A dobozt - amelyben az egymást követő pénzügyminiszterek a Downing Street 11-ből elvitték a költségvetési előterjesztést a Parlamentbe - valószínűleg Gladstone számára készítették 1860 körül. Ez egy feketével bélelt és skarlátvörös színű bőrbe burkolt fadoboz volt. Lord Callaghan, amikor 1965-ben pénzügyminiszter lett, elsőként szakított a hagyománnyal és egy másik dobozt használt, de a későbbi pénzügyminiszterek visszatértek a "Gladstone-dobozként" ismert irathordó használatára.

1997. júliusban Gordon Brown pénzügyminiszter volt a második pénzügyminiszter, aki felhagyott a Gladstone-doboz alkalmazásával és új irattartót vett igénybe a költségvetés szállításához, melyet a Babcock Rosyth Defence Ltd. hajó- és tengeralattjáró-építő cég (Fife) készített, sárga fenyőfából, rézfogantyúval és -zárral, élénkvörös bőrbevonattal készült, belevésve a királyi kézjegy és címer, valamint a pénzügyminiszter címe, rangja.

A magyar "költségvetési táska" egy 38 x 27 x 10 cm-es méretű bordó, vízibivaly-bőrből, Magyarországon készült irattáska, bal felső negyedében ezüsttáblán a felirat:
"A pénzügyminiszter költségvetési táskája".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A táskát szeptember 27-én Szili Katalin házelnök adta át Draskovics Tibor pénzügyminiszternek, és miután a kormány előterjesztését az irattartóban átviszik a Parlamentbe, a következő szeptemberig a Pénzügyminisztérium első emeleti folyosóján kap helyet.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?