33 °C Budapest

DekaBank: Elsőkből utolsók? - Kezdjük elveszíteni vonzerőnket a befektetők szemében

Pénzcentrum
2004. augusztus 9. 07:15

A három most csatlakozott legnagyobb tagállam (Lengyelország, Magyarország és Csehország) kezd veszíteni vonzerejéből, míg a többi kisebb új tagország egyre inkább kedvezőbb megítélés alá esik a nyugati befektetők szemében - áll a Handelsblatt német gazdasági napilap által múlt pénteken közölt Deka Bank elemzésben. A tanulmányban Közép-Kelet-Európa jelenlegi és leendő EU-tagjainak gazdasági helyzetét elemezték száz nappal az EU-bővítés után 18 gazdasági mutató alapján. Az elemzés - mely elsősorban a német vállalatok szemszögéből készült - fő célja az volt, hogy a térségben terjeszkedni kívánó vállalatoknak segítséget adjanak a lehetséges befektetési célország kiválasztásánál. Így a közölt eredmények a későbbiekben akár érdemben is befolyásolhatják a magyarországi működőtőke-beáramlás alakulását.A kelet-közép-európai régió már nem az a kelet-közép-európai régió, mint amelyet az 1990-es években a nagy nyugati vállalatok felfedeztek. Mostanra egyértelművé vált, hogy a régió országaiból kivált egy kis csoport, amely igencsak maga mögött hagyta a lemaradókat. Ezek az országok nem mások, mint Szlovákia, Litvánia és Lettország.

Ez a három ország majdnem mindegyik vizsgált gazdasági paraméter esetében a legjobb eredményeket tudja felmutatni, míg a többi ország lehet, hogy egyes mutatókat tekintve jobban végzett ennél a három országnál, de más mutatókat figyelembe véve igencsak tetten érhetők a gyengeségek- emeli ki a bank Kelet-Európa szakértője, Dietmar Hornung az újság hasábjain.

Talán érdemes egy táblázat erejéig egy rövid pillantást vetni arra, hogy melyek is voltak azok a gazdasági indikátorok, amelyeket a bank munkatársai az összehasonlításhoz megvizsgáltak (8 csoportba rendezve összesen 18 mutatót).


Michael Pfeiffer,a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külgadzasági szakértője szerint a most csatlakozott tagországok vonzerejét a kis és közepes méretű nyugati cégek esetében növelheti az, hogy a jogbiztonság a tagsággal jelentősen emelkedett. Ezen kívül a vonzerőt a különféle keretfeltételek érezhető javulása is emeli. A dolgok lényege azonban abban keresendő, hogy ezek az országok új piacokat és jóval alacsonyabb termelési költségeket jelentenek a nyugati befektetőknek a hazai viszonyokhoz képest.

A tekintélyes német lapban megfogalmazott gondolatok közül kiemelkedik, hogy pl. a gazdasági mutatók alapján a korábban kitűnő eredményeket produkáló Szlovénia az utolsó helyre szorult a mostani összehasonlítás alapján.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?