25 °C Budapest

DekaBank: Elsőkből utolsók? - Kezdjük elveszíteni vonzerőnket a befektetők szemében

Pénzcentrum
2004. augusztus 9. 07:15

A három most csatlakozott legnagyobb tagállam (Lengyelország, Magyarország és Csehország) kezd veszíteni vonzerejéből, míg a többi kisebb új tagország egyre inkább kedvezőbb megítélés alá esik a nyugati befektetők szemében - áll a Handelsblatt német gazdasági napilap által múlt pénteken közölt Deka Bank elemzésben. A tanulmányban Közép-Kelet-Európa jelenlegi és leendő EU-tagjainak gazdasági helyzetét elemezték száz nappal az EU-bővítés után 18 gazdasági mutató alapján. Az elemzés - mely elsősorban a német vállalatok szemszögéből készült - fő célja az volt, hogy a térségben terjeszkedni kívánó vállalatoknak segítséget adjanak a lehetséges befektetési célország kiválasztásánál. Így a közölt eredmények a későbbiekben akár érdemben is befolyásolhatják a magyarországi működőtőke-beáramlás alakulását.A kelet-közép-európai régió már nem az a kelet-közép-európai régió, mint amelyet az 1990-es években a nagy nyugati vállalatok felfedeztek. Mostanra egyértelművé vált, hogy a régió országaiból kivált egy kis csoport, amely igencsak maga mögött hagyta a lemaradókat. Ezek az országok nem mások, mint Szlovákia, Litvánia és Lettország.

Ez a három ország majdnem mindegyik vizsgált gazdasági paraméter esetében a legjobb eredményeket tudja felmutatni, míg a többi ország lehet, hogy egyes mutatókat tekintve jobban végzett ennél a három országnál, de más mutatókat figyelembe véve igencsak tetten érhetők a gyengeségek- emeli ki a bank Kelet-Európa szakértője, Dietmar Hornung az újság hasábjain.

Talán érdemes egy táblázat erejéig egy rövid pillantást vetni arra, hogy melyek is voltak azok a gazdasági indikátorok, amelyeket a bank munkatársai az összehasonlításhoz megvizsgáltak (8 csoportba rendezve összesen 18 mutatót).


Michael Pfeiffer,a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külgadzasági szakértője szerint a most csatlakozott tagországok vonzerejét a kis és közepes méretű nyugati cégek esetében növelheti az, hogy a jogbiztonság a tagsággal jelentősen emelkedett. Ezen kívül a vonzerőt a különféle keretfeltételek érezhető javulása is emeli. A dolgok lényege azonban abban keresendő, hogy ezek az országok új piacokat és jóval alacsonyabb termelési költségeket jelentenek a nyugati befektetőknek a hazai viszonyokhoz képest.

A tekintélyes német lapban megfogalmazott gondolatok közül kiemelkedik, hogy pl. a gazdasági mutatók alapján a korábban kitűnő eredményeket produkáló Szlovénia az utolsó helyre szorult a mostani összehasonlítás alapján.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?