24 °C Budapest

DekaBank: Elsőkből utolsók? - Kezdjük elveszíteni vonzerőnket a befektetők szemében

Pénzcentrum
2004. augusztus 9. 07:15

A három most csatlakozott legnagyobb tagállam (Lengyelország, Magyarország és Csehország) kezd veszíteni vonzerejéből, míg a többi kisebb új tagország egyre inkább kedvezőbb megítélés alá esik a nyugati befektetők szemében - áll a Handelsblatt német gazdasági napilap által múlt pénteken közölt Deka Bank elemzésben. A tanulmányban Közép-Kelet-Európa jelenlegi és leendő EU-tagjainak gazdasági helyzetét elemezték száz nappal az EU-bővítés után 18 gazdasági mutató alapján. Az elemzés - mely elsősorban a német vállalatok szemszögéből készült - fő célja az volt, hogy a térségben terjeszkedni kívánó vállalatoknak segítséget adjanak a lehetséges befektetési célország kiválasztásánál. Így a közölt eredmények a későbbiekben akár érdemben is befolyásolhatják a magyarországi működőtőke-beáramlás alakulását.A kelet-közép-európai régió már nem az a kelet-közép-európai régió, mint amelyet az 1990-es években a nagy nyugati vállalatok felfedeztek. Mostanra egyértelművé vált, hogy a régió országaiból kivált egy kis csoport, amely igencsak maga mögött hagyta a lemaradókat. Ezek az országok nem mások, mint Szlovákia, Litvánia és Lettország.

Ez a három ország majdnem mindegyik vizsgált gazdasági paraméter esetében a legjobb eredményeket tudja felmutatni, míg a többi ország lehet, hogy egyes mutatókat tekintve jobban végzett ennél a három országnál, de más mutatókat figyelembe véve igencsak tetten érhetők a gyengeségek- emeli ki a bank Kelet-Európa szakértője, Dietmar Hornung az újság hasábjain.

Talán érdemes egy táblázat erejéig egy rövid pillantást vetni arra, hogy melyek is voltak azok a gazdasági indikátorok, amelyeket a bank munkatársai az összehasonlításhoz megvizsgáltak (8 csoportba rendezve összesen 18 mutatót).


Michael Pfeiffer,a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külgadzasági szakértője szerint a most csatlakozott tagországok vonzerejét a kis és közepes méretű nyugati cégek esetében növelheti az, hogy a jogbiztonság a tagsággal jelentősen emelkedett. Ezen kívül a vonzerőt a különféle keretfeltételek érezhető javulása is emeli. A dolgok lényege azonban abban keresendő, hogy ezek az országok új piacokat és jóval alacsonyabb termelési költségeket jelentenek a nyugati befektetőknek a hazai viszonyokhoz képest.

A tekintélyes német lapban megfogalmazott gondolatok közül kiemelkedik, hogy pl. a gazdasági mutatók alapján a korábban kitűnő eredményeket produkáló Szlovénia az utolsó helyre szorult a mostani összehasonlítás alapján.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM