6 °C Budapest

DekaBank: Elsőkből utolsók? - Kezdjük elveszíteni vonzerőnket a befektetők szemében

Pénzcentrum
2004. augusztus 9. 07:15

A három most csatlakozott legnagyobb tagállam (Lengyelország, Magyarország és Csehország) kezd veszíteni vonzerejéből, míg a többi kisebb új tagország egyre inkább kedvezőbb megítélés alá esik a nyugati befektetők szemében - áll a Handelsblatt német gazdasági napilap által múlt pénteken közölt Deka Bank elemzésben. A tanulmányban Közép-Kelet-Európa jelenlegi és leendő EU-tagjainak gazdasági helyzetét elemezték száz nappal az EU-bővítés után 18 gazdasági mutató alapján. Az elemzés - mely elsősorban a német vállalatok szemszögéből készült - fő célja az volt, hogy a térségben terjeszkedni kívánó vállalatoknak segítséget adjanak a lehetséges befektetési célország kiválasztásánál. Így a közölt eredmények a későbbiekben akár érdemben is befolyásolhatják a magyarországi működőtőke-beáramlás alakulását.



A kelet-közép-európai régió már nem az a kelet-közép-európai régió, mint amelyet az 1990-es években a nagy nyugati vállalatok felfedeztek. Mostanra egyértelművé vált, hogy a régió országaiból kivált egy kis csoport, amely igencsak maga mögött hagyta a lemaradókat. Ezek az országok nem mások, mint Szlovákia, Litvánia és Lettország.

Ez a három ország majdnem mindegyik vizsgált gazdasági paraméter esetében a legjobb eredményeket tudja felmutatni, míg a többi ország lehet, hogy egyes mutatókat tekintve jobban végzett ennél a három országnál, de más mutatókat figyelembe véve igencsak tetten érhetők a gyengeségek- emeli ki a bank Kelet-Európa szakértője, Dietmar Hornung az újság hasábjain.

Talán érdemes egy táblázat erejéig egy rövid pillantást vetni arra, hogy melyek is voltak azok a gazdasági indikátorok, amelyeket a bank munkatársai az összehasonlításhoz megvizsgáltak (8 csoportba rendezve összesen 18 mutatót).


Michael Pfeiffer,a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara külgadzasági szakértője szerint a most csatlakozott tagországok vonzerejét a kis és közepes méretű nyugati cégek esetében növelheti az, hogy a jogbiztonság a tagsággal jelentősen emelkedett. Ezen kívül a vonzerőt a különféle keretfeltételek érezhető javulása is emeli. A dolgok lényege azonban abban keresendő, hogy ezek az országok új piacokat és jóval alacsonyabb termelési költségeket jelentenek a nyugati befektetőknek a hazai viszonyokhoz képest.

A tekintélyes német lapban megfogalmazott gondolatok közül kiemelkedik, hogy pl. a gazdasági mutatók alapján a korábban kitűnő eredményeket produkáló Szlovénia az utolsó helyre szorult a mostani összehasonlítás alapján.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem