25 °C Budapest

Alakul az EU új büdzséterve - fokozódó feszültség az új hétéves költségvetés körül

Pénzcentrum
2004. július 19. 09:05

Az EU-tagállamok képviselői múlt pénteken első olvasatban elfogadták a jövő évi uniós költségvetésnek az Európai Bizottság által benyújtott tervezetét. A 2005-ös költségvetés kiadási oldala 105.2 milliárd eurót tesz ki, amely elfogadása esetén az ideinél 5.43 százalékkal lenne magasabb. A 2005-ös büdzsé tervezése során felmerült: az újonnan csatlakozott 10 tagország számára garantálnák, hogy azok ne válhassanak nettó befizetővé.


Az elmúlt években rendszerint ennél jóval kisebb mértékben emelkedett a kiadási oldal előirányzott összege, a 2005-ben várhatóan bekövetkező nagyobb ugrás magyarázata az, hogy a jövő évi büdzsé lesz az első olyan, amelyet már az év egészét tekintve 25 tagállamra terveznek. A 105.2 milliárd eurós összeg ugyanakkor még így sem érné el az EU-tagállamok összesített GDP-jének 1%-át. A pénteki szavazást megelőző módosító indítványok elfogadásával a minisztereknek összesen mintegy 4.3 milliárd eurónyi kiadást sikerült lefaragniuk a bizottsági tervezetben szereplő előirányzatokból, ami úgy az összes GDP 1.03%-át tette volna ki.

A lefaragások zöme - mintegy 3 milliárd euró - a strukturális műveletekre tervezett kiadásokat érinti, de miniszterek jelentősen - mintegy egy milliárd euróval - csökkentették az agrárpiaci intézkedésekre javasolt összeget is. Az unió kiadási oldali fegyelmezettségére utalhat az, hogy bár a tagállami képviselők hozzájárulásával a bővítésre való tekintettel 680 fővel emelkedhet az Európai Bizottság apparátusának létszáma, ugyanakkor a létszámemelésre szánt teljes költségkeretet 54 millió euróval csökkentették a miniszterek a bizottsági ajánláshoz képest. Fontos kiemelni, hogy az újonnan csatlakozóknak fontos felzárkóztatási alapok jövőre is jelentős tételt képvielnek, mivel a kifizetésekben összesen 32.4 milliárd euró jutna rájuk, ami 5.1%-os növekedést jelentene.

A költségvetés-tervezet főbb előirányzatait a tanács mellett az Európai Parlament (EP) képviselői is jóváhagyták a bizottság illetékeseivel pénteken megtartott háromoldalú egyeztetésen. A júniusban újjáválasztott EP októberben tárgyalja első olvasatban a tervezetet, amely ezután visszakerül a tanács elé. A 2005-ös költségvetés végleges elfogadása a két intézmény közötti alkufolyamatok lezárultával, decemberben esedékes.

A jövő évi büdzsé kiadási oldala körüli viszonylagos egyetértés nem mondható el az unió 2007-től kezdődő új hét éves periódusra szóló költségvetési tervezése során, mely az elmúlt hetekben megkezdődött. Az eddigiekben az egyik legnagyobb vita épp arról folyt, hogy a 2007-2013 közötti költségvetési időszakban mekkora legyen a kiadási oldal összes GDP-hez viszonyított maximális aránya. A legnagyobb nettó befizető államok (Ausztria, Hollandia, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Svédország) határozottan amellett foglalnak állást, hogy a költségvetés kiadási oldali összege a 2007-ben kezdődő következő hétéves időszakban se haladja meg a GDP 1 százalékát, amelyet - főként a bővítés miatt megnövekedett felzárkóztatási forrásigény miatt - több tagállam is vitat.

Épp a tagállamok közötti fokozódó feszültségre hivatkozva Jacques Barrot és a magyar Balázs Péter, az EU regionális politikai biztosai egylőre hallgatásba burkolóznak azt illetően, hogy a 2007-től kezdődő, hét éves periódusra szóló tervben mely tagállamok mely régiói számíthatnak kiemelt mértékű felzárkóztatási pénzekre. A biztosok elmondása szerint a tervezet fő célkitűzései a csökkentett bürokratizmus, és a decentralizáció növelése az EU regionális felzárkóztatási elképzeléseinél.

A tervezet szerint a regionális politikára szánt összegek az EU teljes kiadásainak mintegy 1/3-át tennék ki, azaz a francia-magyar biztosi párosnak igen jelentős szerep jut az EU felzárkóztatási célkitűzéseinek megvalósítása terén.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?