Alakul az EU új büdzséterve - fokozódó feszültség az új hétéves költségvetés körül

Pénzcentrum
2004. július 19. 09:05

Az EU-tagállamok képviselői múlt pénteken első olvasatban elfogadták a jövő évi uniós költségvetésnek az Európai Bizottság által benyújtott tervezetét. A 2005-ös költségvetés kiadási oldala 105.2 milliárd eurót tesz ki, amely elfogadása esetén az ideinél 5.43 százalékkal lenne magasabb. A 2005-ös büdzsé tervezése során felmerült: az újonnan csatlakozott 10 tagország számára garantálnák, hogy azok ne válhassanak nettó befizetővé.


Az elmúlt években rendszerint ennél jóval kisebb mértékben emelkedett a kiadási oldal előirányzott összege, a 2005-ben várhatóan bekövetkező nagyobb ugrás magyarázata az, hogy a jövő évi büdzsé lesz az első olyan, amelyet már az év egészét tekintve 25 tagállamra terveznek. A 105.2 milliárd eurós összeg ugyanakkor még így sem érné el az EU-tagállamok összesített GDP-jének 1%-át. A pénteki szavazást megelőző módosító indítványok elfogadásával a minisztereknek összesen mintegy 4.3 milliárd eurónyi kiadást sikerült lefaragniuk a bizottsági tervezetben szereplő előirányzatokból, ami úgy az összes GDP 1.03%-át tette volna ki.

A lefaragások zöme - mintegy 3 milliárd euró - a strukturális műveletekre tervezett kiadásokat érinti, de miniszterek jelentősen - mintegy egy milliárd euróval - csökkentették az agrárpiaci intézkedésekre javasolt összeget is. Az unió kiadási oldali fegyelmezettségére utalhat az, hogy bár a tagállami képviselők hozzájárulásával a bővítésre való tekintettel 680 fővel emelkedhet az Európai Bizottság apparátusának létszáma, ugyanakkor a létszámemelésre szánt teljes költségkeretet 54 millió euróval csökkentették a miniszterek a bizottsági ajánláshoz képest. Fontos kiemelni, hogy az újonnan csatlakozóknak fontos felzárkóztatási alapok jövőre is jelentős tételt képvielnek, mivel a kifizetésekben összesen 32.4 milliárd euró jutna rájuk, ami 5.1%-os növekedést jelentene.

A költségvetés-tervezet főbb előirányzatait a tanács mellett az Európai Parlament (EP) képviselői is jóváhagyták a bizottság illetékeseivel pénteken megtartott háromoldalú egyeztetésen. A júniusban újjáválasztott EP októberben tárgyalja első olvasatban a tervezetet, amely ezután visszakerül a tanács elé. A 2005-ös költségvetés végleges elfogadása a két intézmény közötti alkufolyamatok lezárultával, decemberben esedékes.

A jövő évi büdzsé kiadási oldala körüli viszonylagos egyetértés nem mondható el az unió 2007-től kezdődő új hét éves periódusra szóló költségvetési tervezése során, mely az elmúlt hetekben megkezdődött. Az eddigiekben az egyik legnagyobb vita épp arról folyt, hogy a 2007-2013 közötti költségvetési időszakban mekkora legyen a kiadási oldal összes GDP-hez viszonyított maximális aránya. A legnagyobb nettó befizető államok (Ausztria, Hollandia, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Svédország) határozottan amellett foglalnak állást, hogy a költségvetés kiadási oldali összege a 2007-ben kezdődő következő hétéves időszakban se haladja meg a GDP 1 százalékát, amelyet - főként a bővítés miatt megnövekedett felzárkóztatási forrásigény miatt - több tagállam is vitat.

Épp a tagállamok közötti fokozódó feszültségre hivatkozva Jacques Barrot és a magyar Balázs Péter, az EU regionális politikai biztosai egylőre hallgatásba burkolóznak azt illetően, hogy a 2007-től kezdődő, hét éves periódusra szóló tervben mely tagállamok mely régiói számíthatnak kiemelt mértékű felzárkóztatási pénzekre. A biztosok elmondása szerint a tervezet fő célkitűzései a csökkentett bürokratizmus, és a decentralizáció növelése az EU regionális felzárkóztatási elképzeléseinél.

A tervezet szerint a regionális politikára szánt összegek az EU teljes kiadásainak mintegy 1/3-át tennék ki, azaz a francia-magyar biztosi párosnak igen jelentős szerep jut az EU felzárkóztatási célkitűzéseinek megvalósítása terén.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem