Májusban csökkent a reálbér

Pénzcentrum
2004. július 16. 09:00

Tovább lassult a bérnövekedés a nemzetgazdaságban a KSH legfrissebbb adatai szerint. A bruttó átlagbér májusban 6.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első 5 hónapjában az átlagos növekedése 8.6% volt. A nettó bérek májusra 5.8%-kal, az első 5 hónapban 7.4%-kal nőttek. A reálbércsökkenés májusban 7.6%-os fogyasztói árindex mellett 1.7%-os volt.

Májusban a bruttó bérnövekedés a versenyszektorban 7.1%-ra lassult az áprilisi 9.7%-ról, míg a költségvetési szférában 5.4%-ról 6%-ra gyorsult. Az utóbbi területet havonként egyenletes, 6% körüli keresetnövekedés jellemezte, míg a vállalkozásoknál a májusi a 2004. évi legalacsonyabb ütemnövekedés volt (7.1%). Ennek magyarázata, hogy az előző években általában májusban fizetett éves nyereséget, prémiumot, jutalomékot idén jellemzően már márciusban kifizették.

Az első öt hónapot tekintve a versenyszférában a bruttó bérek 10.2%-kal emelkedtek, a költségvetési körben 6.1%-kal. Az elmúlt években a jelentősebb központi bérintézkedések miatt inkább a költségvetési szférában találkozhattunk jelentősebb dinamikával, mely a versenyszektort is magával húzta (demonstrációs hatás).

A bérnövekedés lassulása inflációs és versenyképességi szempontból is kedvezőnek tekinthető. A legutóbbi inflációs adatok (is) viszonylag erős keresleti nyomásról árulkodtak. A lassuló bérnövekedés hatására a fogyasztás dinamikája ugyanakkor tovább mérséklődhet, mellyel a növekedés oldaláról is számolni kell. Az exportra és beruházásokra épülő növekedési szerkezet ugyanakkor lényegesen kedvezőbbnek tekinthető a magyar gazdaság számára, a bővülés kedvezőbb egyensúlyi feltételek között mehet végbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 777 ezer volt 2004. január-májusban, ez 0.8%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a versenyszféra létszáma 1.4%-kal nőtt, a költségvetésé 0.9%-kal csökkent.

A létszám átlagot meghaladó növekedése továbbra is a szolgáltatóágazatok egy részére jellemző - ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás: 12.9%; kereskedelem, javítás: 8.9%; építőipar: 3.0%. A hagyományosan létszámvesztő bányászat és mezőgazdaság mellett a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás nemzetgazdasági ágban, illetve a feldolgozóiparban csökkent jelentősen a létszám (3.7, illetve 2.4%-kal). A feldolgozóiparon belül a gépipar létszáma ugyan átlagot meghaladóan, 2.6%-kal nőtt, ám ez nem ellensúlyozta a többi ágazat létszámvesztését.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM