32 °C Budapest

Májusban csökkent a reálbér

Pénzcentrum
2004. július 16. 09:00

Tovább lassult a bérnövekedés a nemzetgazdaságban a KSH legfrissebbb adatai szerint. A bruttó átlagbér májusban 6.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első 5 hónapjában az átlagos növekedése 8.6% volt. A nettó bérek májusra 5.8%-kal, az első 5 hónapban 7.4%-kal nőttek. A reálbércsökkenés májusban 7.6%-os fogyasztói árindex mellett 1.7%-os volt.

Májusban a bruttó bérnövekedés a versenyszektorban 7.1%-ra lassult az áprilisi 9.7%-ról, míg a költségvetési szférában 5.4%-ról 6%-ra gyorsult. Az utóbbi területet havonként egyenletes, 6% körüli keresetnövekedés jellemezte, míg a vállalkozásoknál a májusi a 2004. évi legalacsonyabb ütemnövekedés volt (7.1%). Ennek magyarázata, hogy az előző években általában májusban fizetett éves nyereséget, prémiumot, jutalomékot idén jellemzően már márciusban kifizették.

Az első öt hónapot tekintve a versenyszférában a bruttó bérek 10.2%-kal emelkedtek, a költségvetési körben 6.1%-kal. Az elmúlt években a jelentősebb központi bérintézkedések miatt inkább a költségvetési szférában találkozhattunk jelentősebb dinamikával, mely a versenyszektort is magával húzta (demonstrációs hatás).

A bérnövekedés lassulása inflációs és versenyképességi szempontból is kedvezőnek tekinthető. A legutóbbi inflációs adatok (is) viszonylag erős keresleti nyomásról árulkodtak. A lassuló bérnövekedés hatására a fogyasztás dinamikája ugyanakkor tovább mérséklődhet, mellyel a növekedés oldaláról is számolni kell. Az exportra és beruházásokra épülő növekedési szerkezet ugyanakkor lényegesen kedvezőbbnek tekinthető a magyar gazdaság számára, a bővülés kedvezőbb egyensúlyi feltételek között mehet végbe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 777 ezer volt 2004. január-májusban, ez 0.8%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a versenyszféra létszáma 1.4%-kal nőtt, a költségvetésé 0.9%-kal csökkent.

A létszám átlagot meghaladó növekedése továbbra is a szolgáltatóágazatok egy részére jellemző - ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás: 12.9%; kereskedelem, javítás: 8.9%; építőipar: 3.0%. A hagyományosan létszámvesztő bányászat és mezőgazdaság mellett a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás nemzetgazdasági ágban, illetve a feldolgozóiparban csökkent jelentősen a létszám (3.7, illetve 2.4%-kal). A feldolgozóiparon belül a gépipar létszáma ugyan átlagot meghaladóan, 2.6%-kal nőtt, ám ez nem ellensúlyozta a többi ágazat létszámvesztését.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?