27 °C Budapest

S&P - magyar aggályok, felminősítve a balti országok és Szlovénia

Pénzcentrum
2004. július 7. 14:18

A közeli euró-csatlakozás jó kilátásaira hivatkozva felminősítette szerdán a balti országok és Szlovénia szuverén küladósi besorolását a Fitch Ratings - értesült az MTI. A hitelminősítő szerint Magyarországon az euró bevezetése áthúzódhat a következő évtizedre.

A Fitch besorolása szerint Észtország hosszú lejáratú devizaadósságának minősítése az eddigi "A mínusz"-ról "A"-ra, Lettországé és Litvániáé egyaránt "BBB plusz"-ról "A mínusz"-ra, Szlovéniáé "A plusz"-ról "AA mínusz"-ra változik. Az egyes minősítéseknél a kilátások pozitívak maradtak.

A Fitch az egyes besorolások javítását azzal indokolta, hogy a litván, az észt és a szlovén ERM-II.-csatlakozásról tett június 28-ai bejelentés megerősíti ezeknek az országoknak az elkötelezettségét az euró korai meghonosítása mellett - írja az MTI.

A balti országok közül Lettország ugyan 2005 előtt nem tervezi a belépést az ERM-II-be, de "világos és hiteles" gazdaságpolitikát és csatlakozási menetrendet vázolt fel - véli a Fitch. Az intézet szerint a balti országok és Szlovénia 2007 körül vezetheti be a közös pénzt.

A Fitch Lengyelországról, Csehországról és Magyarországról viszonylag kedvezőtlenül vélekedik. A jelentős államháztartási hiány miatt valószínűtlen, hogy ezek az országok 2010 előtt be tudnák vezetni az eurót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar devizaadósság kilátásait a Fitch negatívan értékeli, mely azt jelenti, hogy az intézet a leminősítést fontolgatja. A kritikák fő elemei a magas államháztartási illetve folyó fizetési mérleg hiány.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?