22 °C Budapest

S&P - magyar aggályok, felminősítve a balti országok és Szlovénia

Pénzcentrum
2004. július 7. 14:18

A közeli euró-csatlakozás jó kilátásaira hivatkozva felminősítette szerdán a balti országok és Szlovénia szuverén küladósi besorolását a Fitch Ratings - értesült az MTI. A hitelminősítő szerint Magyarországon az euró bevezetése áthúzódhat a következő évtizedre.

A Fitch besorolása szerint Észtország hosszú lejáratú devizaadósságának minősítése az eddigi "A mínusz"-ról "A"-ra, Lettországé és Litvániáé egyaránt "BBB plusz"-ról "A mínusz"-ra, Szlovéniáé "A plusz"-ról "AA mínusz"-ra változik. Az egyes minősítéseknél a kilátások pozitívak maradtak.

A Fitch az egyes besorolások javítását azzal indokolta, hogy a litván, az észt és a szlovén ERM-II.-csatlakozásról tett június 28-ai bejelentés megerősíti ezeknek az országoknak az elkötelezettségét az euró korai meghonosítása mellett - írja az MTI.

A balti országok közül Lettország ugyan 2005 előtt nem tervezi a belépést az ERM-II-be, de "világos és hiteles" gazdaságpolitikát és csatlakozási menetrendet vázolt fel - véli a Fitch. Az intézet szerint a balti országok és Szlovénia 2007 körül vezetheti be a közös pénzt.

A Fitch Lengyelországról, Csehországról és Magyarországról viszonylag kedvezőtlenül vélekedik. A jelentős államháztartási hiány miatt valószínűtlen, hogy ezek az országok 2010 előtt be tudnák vezetni az eurót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar devizaadósság kilátásait a Fitch negatívan értékeli, mely azt jelenti, hogy az intézet a leminősítést fontolgatja. A kritikák fő elemei a magas államháztartási illetve folyó fizetési mérleg hiány.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm