27 °C Budapest

S&P - magyar aggályok, felminősítve a balti országok és Szlovénia

Pénzcentrum
2004. július 7. 14:18

A közeli euró-csatlakozás jó kilátásaira hivatkozva felminősítette szerdán a balti országok és Szlovénia szuverén küladósi besorolását a Fitch Ratings - értesült az MTI. A hitelminősítő szerint Magyarországon az euró bevezetése áthúzódhat a következő évtizedre.

A Fitch besorolása szerint Észtország hosszú lejáratú devizaadósságának minősítése az eddigi "A mínusz"-ról "A"-ra, Lettországé és Litvániáé egyaránt "BBB plusz"-ról "A mínusz"-ra, Szlovéniáé "A plusz"-ról "AA mínusz"-ra változik. Az egyes minősítéseknél a kilátások pozitívak maradtak.

A Fitch az egyes besorolások javítását azzal indokolta, hogy a litván, az észt és a szlovén ERM-II.-csatlakozásról tett június 28-ai bejelentés megerősíti ezeknek az országoknak az elkötelezettségét az euró korai meghonosítása mellett - írja az MTI.

A balti országok közül Lettország ugyan 2005 előtt nem tervezi a belépést az ERM-II-be, de "világos és hiteles" gazdaságpolitikát és csatlakozási menetrendet vázolt fel - véli a Fitch. Az intézet szerint a balti országok és Szlovénia 2007 körül vezetheti be a közös pénzt.

A Fitch Lengyelországról, Csehországról és Magyarországról viszonylag kedvezőtlenül vélekedik. A jelentős államháztartási hiány miatt valószínűtlen, hogy ezek az országok 2010 előtt be tudnák vezetni az eurót.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar devizaadósság kilátásait a Fitch negatívan értékeli, mely azt jelenti, hogy az intézet a leminősítést fontolgatja. A kritikák fő elemei a magas államháztartási illetve folyó fizetési mérleg hiány.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?