25 °C Budapest

S&P - magyar aggályok, felminősítve a balti országok és Szlovénia

Pénzcentrum
2004. július 7. 14:18

A közeli euró-csatlakozás jó kilátásaira hivatkozva felminősítette szerdán a balti országok és Szlovénia szuverén küladósi besorolását a Fitch Ratings - értesült az MTI. A hitelminősítő szerint Magyarországon az euró bevezetése áthúzódhat a következő évtizedre.

A Fitch besorolása szerint Észtország hosszú lejáratú devizaadósságának minősítése az eddigi "A mínusz"-ról "A"-ra, Lettországé és Litvániáé egyaránt "BBB plusz"-ról "A mínusz"-ra, Szlovéniáé "A plusz"-ról "AA mínusz"-ra változik. Az egyes minősítéseknél a kilátások pozitívak maradtak.

A Fitch az egyes besorolások javítását azzal indokolta, hogy a litván, az észt és a szlovén ERM-II.-csatlakozásról tett június 28-ai bejelentés megerősíti ezeknek az országoknak az elkötelezettségét az euró korai meghonosítása mellett - írja az MTI.

A balti országok közül Lettország ugyan 2005 előtt nem tervezi a belépést az ERM-II-be, de "világos és hiteles" gazdaságpolitikát és csatlakozási menetrendet vázolt fel - véli a Fitch. Az intézet szerint a balti országok és Szlovénia 2007 körül vezetheti be a közös pénzt.

A Fitch Lengyelországról, Csehországról és Magyarországról viszonylag kedvezőtlenül vélekedik. A jelentős államháztartási hiány miatt valószínűtlen, hogy ezek az országok 2010 előtt be tudnák vezetni az eurót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar devizaadósság kilátásait a Fitch negatívan értékeli, mely azt jelenti, hogy az intézet a leminősítést fontolgatja. A kritikák fő elemei a magas államháztartási illetve folyó fizetési mérleg hiány.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22