31 °C Budapest

Lényegesen a várt alatt foglalkoztatottak számának bővülése az USA-ban - zuhan a dollár

Pénzcentrum
2004. július 2. 14:33

Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának legfrissebb adatai szerint júniusban a várt 240-250 ezer fős bővüléssel szemben mindössze 112 ezer fővel bővült a nem mezőgazdasági szektorokban foglalkoztattak száma. Májusban a felülvizsgált adatok szerint 235 ezer fővel nőtt a munkahellyel rendelkezők száma.

A munkanélküliségi ráta júniusban is 5.6%-ot mutatott, mely megfelelt a piaci várakozásoknak. Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt hat hónapból ötben 5.6%-on állt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban.


Az átlagos órabér a hatodik egymást követő hónapban emelkedést mutat, a júniusi bővülés azonban elmaradt a várakozásoktól (+0.3%), az átlagos órabérek 0.1%-kal haladták meg a májusi szintet. A heti átlagos munkaórák száma 33.6-re csökkent a májusi 33.8 óráról.


Az egyes ágazatokban jelentős eltérések mutatkoznak a létrejött új munkahelyek számát tekintve. A szolgáltató ágazatokban 122 ezerrel, a kiskereskedelmben 7 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, az építőiparban a májusi szinten maradt, míg a kormányzati szférában 5 ezer, az ipari ágazatokban 11 ezerrel csökkent az álláshelyek száma.

spfutures
eurusdcomp
eurusdcomp

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A piac erzékenyen reagált az adatokra. A határidős indexek jelentős csökkenést mutatnak, illeve a dollár jelentősen gyengült az euróval szemben főként a mezőgazdaságon kívüli szektorokban létrejött új munkahelyek vártnál lényegesen kisebb (kevesebb mint fele lett) tényadata miatt.

A tegnapi, vártnál nagyobb heti friss munkanélküliségi, illetve a mai adatok feltehetően megingatták a befektetőkben az amerikai gazdasági növekedésbe vetett bizalmat, illetve a FED további kamatemelési lehetőségeit is csökkenthetik a vártnál kedvezőtlenebb munkaerő-piaci adatok.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?