33 °C Budapest

Az idei év leggyorsabb kiskereskedelmi forgalomnövekedése

Pénzcentrum
2004. június 25. 09:00

A KSH tájékoztatása szerint a húsvéti bevásárlások hatására áprilisban megélénkült a kiskereskedelmi forgalom. A változatlan áron számított eladások 8.2%-kal haladták meg az előző év áprilisit, ami ebben az évben a legnagyobb növekedést jelenti, míg az egy hónappal korábbihoz viszonyított volumenindex 2.0%-os növekedést mutatott. Az első négy hónap összesített forgalma 6.7%-kal haladta meg az előző év hasonló időszakáét.

2004. első négy hónapjában összesen 1504.3 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, amiből az áprilisi eladások értéke 432.2 milliárd forintot, azaz 28.7%-ot tett ki.

Az előző év azonos időszakának bázisán számított áprilisi 8.2%-os volumennövekedés az idei év legmagasabb forgalombővülését jelzi, ugyanakkor elmaradt a tavalyi éves átlagos 8.9%-os növekedéstől.

Feltételezhető, hogy a lakossági bérkiáramlás mérséklődő növekedési ütemének hatására idén már átlagosan alacsonyabb bővülés következik be a kiskereskedelmi forgalomban a tavalyi magas átlagos bővüléshez képest.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagosnál lassabban, 4.4%-kal emelkedtek. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai áprilisban 4.5%-kal, a szaküzleteké 2.7%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A KSH adataiból kiderül, hogy a nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülése továbbra is az átlagost jóval meghaladó mértékű(11.5%-os) volt. A leggyorsabban 21.4%-kal a csomagküldő- kiskereskedelem eladásai nőttek. Dinamikusan emelkedett a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (10.1%-kal) értékesítése is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Unióban is javult a kiskereskedelmi konjunktúra áprilisban. Az euró-zónára 1.0%-os, a 15 EU-tagországra, illetve az akkor még csatlakozásra váró országokkal együttes 25 országra egyaránt 2.2-2.2%-os növekedést becsült az előző év azonos hónapjához viszonyítva az unió statisztikai hivatala.

Az eddig ismertetett kiskereskedelmi statisztikában nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai értékesítési volumenének növekedése áprilisban kiugróan magas, 42.1%-os volt. A kiemelkedő dinamika egyrészt a regisztrációs adó első ütemének februári bevezetése miatt késett gépjármű-átadásokból; másrészt a regisztrációs adó második ütemének májusi bevezetése miatti áremelkedést kivédő előrehozott vásárlásokból; harmadrészt a tavasszal rendszerint megélénkülő gépjármű- és motorkerékpár-értékesítésből adódott.

A fogyasztási cikkek javítószolgáltatásának forgalmi volumene áprilisban kissé mérséklődött, 1.8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?