24 °C Budapest

Az idei év leggyorsabb kiskereskedelmi forgalomnövekedése

Pénzcentrum
2004. június 25. 09:00

A KSH tájékoztatása szerint a húsvéti bevásárlások hatására áprilisban megélénkült a kiskereskedelmi forgalom. A változatlan áron számított eladások 8.2%-kal haladták meg az előző év áprilisit, ami ebben az évben a legnagyobb növekedést jelenti, míg az egy hónappal korábbihoz viszonyított volumenindex 2.0%-os növekedést mutatott. Az első négy hónap összesített forgalma 6.7%-kal haladta meg az előző év hasonló időszakáét.

2004. első négy hónapjában összesen 1504.3 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, amiből az áprilisi eladások értéke 432.2 milliárd forintot, azaz 28.7%-ot tett ki.

Az előző év azonos időszakának bázisán számított áprilisi 8.2%-os volumennövekedés az idei év legmagasabb forgalombővülését jelzi, ugyanakkor elmaradt a tavalyi éves átlagos 8.9%-os növekedéstől.

Feltételezhető, hogy a lakossági bérkiáramlás mérséklődő növekedési ütemének hatására idén már átlagosan alacsonyabb bővülés következik be a kiskereskedelmi forgalomban a tavalyi magas átlagos bővüléshez képest.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagosnál lassabban, 4.4%-kal emelkedtek. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) eladásai áprilisban 4.5%-kal, a szaküzleteké 2.7%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

A KSH adataiból kiderül, hogy a nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülése továbbra is az átlagost jóval meghaladó mértékű(11.5%-os) volt. A leggyorsabban 21.4%-kal a csomagküldő- kiskereskedelem eladásai nőttek. Dinamikusan emelkedett a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (10.1%-kal) értékesítése is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Európai Unióban is javult a kiskereskedelmi konjunktúra áprilisban. Az euró-zónára 1.0%-os, a 15 EU-tagországra, illetve az akkor még csatlakozásra váró országokkal együttes 25 országra egyaránt 2.2-2.2%-os növekedést becsült az előző év azonos hónapjához viszonyítva az unió statisztikai hivatala.

Az eddig ismertetett kiskereskedelmi statisztikában nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai értékesítési volumenének növekedése áprilisban kiugróan magas, 42.1%-os volt. A kiemelkedő dinamika egyrészt a regisztrációs adó első ütemének februári bevezetése miatt késett gépjármű-átadásokból; másrészt a regisztrációs adó második ütemének májusi bevezetése miatti áremelkedést kivédő előrehozott vásárlásokból; harmadrészt a tavasszal rendszerint megélénkülő gépjármű- és motorkerékpár-értékesítésből adódott.

A fogyasztási cikkek javítószolgáltatásának forgalmi volumene áprilisban kissé mérséklődött, 1.8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM