Kamatot emeltek Svájcban - mi lesz a devizahitelekkel?

Pénzcentrum
2004. június 18. 09:02

Érdemben erősödött tegnap a svájci frank, miután a jegybank kamatemeléssel lepte meg a piacot. Ez volt az első kamatemelés az elmúlt négy évben. A Svájci Nemzeti Bank a Libor célsávot 0-0.75%-ról 0-1%-ra szélesítette, a központi célt 0.25%-ról 0.75%-ra emelte.

A kamatemelés meglepetésszerű volt, ugyanakkor erre utaló jelek már a múlt héten is mutatkoztak. A jegybank akkor a 3 hónapos svájci frank Libor rátát 0.46%-ig engedte emelkedni. Ennek ellenére a piac szkeptikus maradt, hiszen a svájci gazdaság növekedése továbbra is visszafogott, inflációs nyomás nincs.

Piaci értékelések szerint a mostani kamatemelés csak egyszeri aktus volt, nem kell arra számítani, hogy egy hosszabb kamatemelési ciklus elején lennénk.

A svájci frank erősödésének "hazai", magyar vonatkozásai is vannak. Egyre több vállalat, háztartás rendelkezik svájci frank alapú devizahitellel. Őket a mostani kamatemelés kétszeresen is sújtja. Egyrészt a magasabb kamatok miatt emelkedik a havi törlesztőrészlet, másrészt a svájci frank erősödése miatt egy árfolyamhatás is jelentkezik, mely szintén a törlesztőösszeg növekedésének irányába hat.

A svájci frank az elmúlt egy hónapban valamivel több mint 2%-ot erősödött a forinttal szemben. Nagyon leegyszerűsített számításaink szerint a kamatemelés és a svájci frank erősödése nagyságrendileg 3-4%-os növekedést okozhatnak a havi törlesztőrészletekben, ha minden hatás beépült. Ez egy 60 e Ft-os részlet esetében kb. 2,000 Ft.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?