27 °C Budapest

Elemzői vélemények az inflációs adatokról (ING, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2004. június 11. 10:06

Az általunk megkeresett két elemző: Török Zoltán a Raiffeisen , illetve Németh Dávid, az ING elemzője elmondta, hogy meglepték a mai KSH által publikált adatok. Mindkét szakember véleménye szerint az infláció valószínűleg elérte idei csúcspontját, és a következő hónapokban ismét megindul a dezinflációs folyamat. Az elemzők várhatóan néhány tized százalékponttal felfelé módosítják az év végi inflációra vonatkozó prognózisukat.

A szakember elmondta, hogy a prognózisuknál mindössze 0.3%-kal lett magasabb a májusi inflációs adat (7.6%). Németh szerint a várt feletti pénzromlási ütemben meghatározó szerepet játszott a dohánytermékeknél tapasztalt, a jövedéki adóemelés pár hónapos csúszásával magyarázható drágulás, az energiahordozók (kőolajpiaci árdrágulás), illetve a cukor áremelkedése. Németh a ruházati termékek árnövekedését nem nevezte jelentősnek, véleménye szerint az adatok inkább szezonális ingadozásra vallanak.

Az ING elemzője szerint a mai inflációs adattal az inflációs pálya elérte a csúcspontját, és a következő hónapokban megindulhat a dezinflációs folyamat, de elmondása szerint az olajárak alakulása továbbra is kockázatot jelent. A mai adatok tükrében a szakember az év végére várt 6.3%-os éves alapú árdrágulást várhatóan 6.4%-ra emeli.

Németh szerint a mai adatnak eddig nem mutatkozik érdembeli hatása sem a forint, sem a kötvénypiacon. A forint tegnapi árfolyamát (gyengülését) érdemben befolyásolhatta a külkereskedelmi adat, mely a hétfőn megjelenő folyó fizetési mérleg adatoknál sem ígér sok jót.

A szakembert meglepte a mai inflációs adat, mivel 7.1%-os májusi éves alapú fogyasztói árindexet várt. A mai - vártnál magasabb - adat mögött Török elmondása szerint a dohánytermékek, illetve az üzemanyagok árdrágulásán túl az élelmiszerárak igen jelentős árnövekedése is szerepet játszott. A KSH adatai szerint a havi alapú növekedés májusban 1.7%-ot tett ki az élelmiszerek körében, mely Török elmondása szerint két ok miatt következett be. Az egyik a cukor jelentős áremelkedése (mely nem csak magyar jelenség, több az EU-hoz májusban csatlakozott országban megfigyelhető hasonló mértékű áremelkedés). A másik ok az idényáras élelmiszerek 15.7%-os drágulása, melynek magyarázata egyelőre még nem látszik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Török szerint a mai várt feletti inflációs adat csak egyszeri jelenség, nem okoz különösebb problémát az inflációs folyamatokban. Török úgy gondolja, hogy a májusi adattal az infláció elérte idei csúcsát. Az elkövetkezendő hónapokban lassú, majd az év utolsó hónapjaiban erőteljesebb dezinfláció következhet be.

Az elemző elmondása szerint a mai adat tükrében jelentősen felfelé módosíthatja az év végére szóló inflációs prognózist. Az eddigi igen optimista becslésükben szereplő 5%-ot várhatóan 5.5%-ra emeli.

A szakember elmondása szerint a KSH mai adatának hatása egyelőre nem látszik sem a forint, sem az állampapírpiacon. Török szerint is a tegnapi külkereskedelmi adat, illetve a hétfői folyó mérleg adat várhatóan nagyobb figyelhet kaphat, és jelentősebb hatással lehet a piaci folyamatokra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?