28 °C Budapest

Elemzői vélemények az inflációs adatokról (ING, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2004. június 11. 10:06

Az általunk megkeresett két elemző: Török Zoltán a Raiffeisen , illetve Németh Dávid, az ING elemzője elmondta, hogy meglepték a mai KSH által publikált adatok. Mindkét szakember véleménye szerint az infláció valószínűleg elérte idei csúcspontját, és a következő hónapokban ismét megindul a dezinflációs folyamat. Az elemzők várhatóan néhány tized százalékponttal felfelé módosítják az év végi inflációra vonatkozó prognózisukat.

A szakember elmondta, hogy a prognózisuknál mindössze 0.3%-kal lett magasabb a májusi inflációs adat (7.6%). Németh szerint a várt feletti pénzromlási ütemben meghatározó szerepet játszott a dohánytermékeknél tapasztalt, a jövedéki adóemelés pár hónapos csúszásával magyarázható drágulás, az energiahordozók (kőolajpiaci árdrágulás), illetve a cukor áremelkedése. Németh a ruházati termékek árnövekedését nem nevezte jelentősnek, véleménye szerint az adatok inkább szezonális ingadozásra vallanak.

Az ING elemzője szerint a mai inflációs adattal az inflációs pálya elérte a csúcspontját, és a következő hónapokban megindulhat a dezinflációs folyamat, de elmondása szerint az olajárak alakulása továbbra is kockázatot jelent. A mai adatok tükrében a szakember az év végére várt 6.3%-os éves alapú árdrágulást várhatóan 6.4%-ra emeli.

Németh szerint a mai adatnak eddig nem mutatkozik érdembeli hatása sem a forint, sem a kötvénypiacon. A forint tegnapi árfolyamát (gyengülését) érdemben befolyásolhatta a külkereskedelmi adat, mely a hétfőn megjelenő folyó fizetési mérleg adatoknál sem ígér sok jót.

A szakembert meglepte a mai inflációs adat, mivel 7.1%-os májusi éves alapú fogyasztói árindexet várt. A mai - vártnál magasabb - adat mögött Török elmondása szerint a dohánytermékek, illetve az üzemanyagok árdrágulásán túl az élelmiszerárak igen jelentős árnövekedése is szerepet játszott. A KSH adatai szerint a havi alapú növekedés májusban 1.7%-ot tett ki az élelmiszerek körében, mely Török elmondása szerint két ok miatt következett be. Az egyik a cukor jelentős áremelkedése (mely nem csak magyar jelenség, több az EU-hoz májusban csatlakozott országban megfigyelhető hasonló mértékű áremelkedés). A másik ok az idényáras élelmiszerek 15.7%-os drágulása, melynek magyarázata egyelőre még nem látszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Török szerint a mai várt feletti inflációs adat csak egyszeri jelenség, nem okoz különösebb problémát az inflációs folyamatokban. Török úgy gondolja, hogy a májusi adattal az infláció elérte idei csúcsát. Az elkövetkezendő hónapokban lassú, majd az év utolsó hónapjaiban erőteljesebb dezinfláció következhet be.

Az elemző elmondása szerint a mai adat tükrében jelentősen felfelé módosíthatja az év végére szóló inflációs prognózist. Az eddigi igen optimista becslésükben szereplő 5%-ot várhatóan 5.5%-ra emeli.

A szakember elmondása szerint a KSH mai adatának hatása egyelőre nem látszik sem a forint, sem az állampapírpiacon. Török szerint is a tegnapi külkereskedelmi adat, illetve a hétfői folyó mérleg adat várhatóan nagyobb figyelhet kaphat, és jelentősebb hatással lehet a piaci folyamatokra.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem