19 °C Budapest

Elemzői vélemények az inflációs adatokról (ING, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2004. június 11. 10:06

Az általunk megkeresett két elemző: Török Zoltán a Raiffeisen , illetve Németh Dávid, az ING elemzője elmondta, hogy meglepték a mai KSH által publikált adatok. Mindkét szakember véleménye szerint az infláció valószínűleg elérte idei csúcspontját, és a következő hónapokban ismét megindul a dezinflációs folyamat. Az elemzők várhatóan néhány tized százalékponttal felfelé módosítják az év végi inflációra vonatkozó prognózisukat.

A szakember elmondta, hogy a prognózisuknál mindössze 0.3%-kal lett magasabb a májusi inflációs adat (7.6%). Németh szerint a várt feletti pénzromlási ütemben meghatározó szerepet játszott a dohánytermékeknél tapasztalt, a jövedéki adóemelés pár hónapos csúszásával magyarázható drágulás, az energiahordozók (kőolajpiaci árdrágulás), illetve a cukor áremelkedése. Németh a ruházati termékek árnövekedését nem nevezte jelentősnek, véleménye szerint az adatok inkább szezonális ingadozásra vallanak.

Az ING elemzője szerint a mai inflációs adattal az inflációs pálya elérte a csúcspontját, és a következő hónapokban megindulhat a dezinflációs folyamat, de elmondása szerint az olajárak alakulása továbbra is kockázatot jelent. A mai adatok tükrében a szakember az év végére várt 6.3%-os éves alapú árdrágulást várhatóan 6.4%-ra emeli.

Németh szerint a mai adatnak eddig nem mutatkozik érdembeli hatása sem a forint, sem a kötvénypiacon. A forint tegnapi árfolyamát (gyengülését) érdemben befolyásolhatta a külkereskedelmi adat, mely a hétfőn megjelenő folyó fizetési mérleg adatoknál sem ígér sok jót.

A szakembert meglepte a mai inflációs adat, mivel 7.1%-os májusi éves alapú fogyasztói árindexet várt. A mai - vártnál magasabb - adat mögött Török elmondása szerint a dohánytermékek, illetve az üzemanyagok árdrágulásán túl az élelmiszerárak igen jelentős árnövekedése is szerepet játszott. A KSH adatai szerint a havi alapú növekedés májusban 1.7%-ot tett ki az élelmiszerek körében, mely Török elmondása szerint két ok miatt következett be. Az egyik a cukor jelentős áremelkedése (mely nem csak magyar jelenség, több az EU-hoz májusban csatlakozott országban megfigyelhető hasonló mértékű áremelkedés). A másik ok az idényáras élelmiszerek 15.7%-os drágulása, melynek magyarázata egyelőre még nem látszik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Török szerint a mai várt feletti inflációs adat csak egyszeri jelenség, nem okoz különösebb problémát az inflációs folyamatokban. Török úgy gondolja, hogy a májusi adattal az infláció elérte idei csúcsát. Az elkövetkezendő hónapokban lassú, majd az év utolsó hónapjaiban erőteljesebb dezinfláció következhet be.

Az elemző elmondása szerint a mai adat tükrében jelentősen felfelé módosíthatja az év végére szóló inflációs prognózist. Az eddigi igen optimista becslésükben szereplő 5%-ot várhatóan 5.5%-ra emeli.

A szakember elmondása szerint a KSH mai adatának hatása egyelőre nem látszik sem a forint, sem az állampapírpiacon. Török szerint is a tegnapi külkereskedelmi adat, illetve a hétfői folyó mérleg adat várhatóan nagyobb figyelhet kaphat, és jelentősebb hatással lehet a piaci folyamatokra.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?