25 °C Budapest

Elemzői vélemények az inflációs adatokról (ING, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2004. június 11. 10:06

Az általunk megkeresett két elemző: Török Zoltán a Raiffeisen , illetve Németh Dávid, az ING elemzője elmondta, hogy meglepték a mai KSH által publikált adatok. Mindkét szakember véleménye szerint az infláció valószínűleg elérte idei csúcspontját, és a következő hónapokban ismét megindul a dezinflációs folyamat. Az elemzők várhatóan néhány tized százalékponttal felfelé módosítják az év végi inflációra vonatkozó prognózisukat.

A szakember elmondta, hogy a prognózisuknál mindössze 0.3%-kal lett magasabb a májusi inflációs adat (7.6%). Németh szerint a várt feletti pénzromlási ütemben meghatározó szerepet játszott a dohánytermékeknél tapasztalt, a jövedéki adóemelés pár hónapos csúszásával magyarázható drágulás, az energiahordozók (kőolajpiaci árdrágulás), illetve a cukor áremelkedése. Németh a ruházati termékek árnövekedését nem nevezte jelentősnek, véleménye szerint az adatok inkább szezonális ingadozásra vallanak.

Az ING elemzője szerint a mai inflációs adattal az inflációs pálya elérte a csúcspontját, és a következő hónapokban megindulhat a dezinflációs folyamat, de elmondása szerint az olajárak alakulása továbbra is kockázatot jelent. A mai adatok tükrében a szakember az év végére várt 6.3%-os éves alapú árdrágulást várhatóan 6.4%-ra emeli.

Németh szerint a mai adatnak eddig nem mutatkozik érdembeli hatása sem a forint, sem a kötvénypiacon. A forint tegnapi árfolyamát (gyengülését) érdemben befolyásolhatta a külkereskedelmi adat, mely a hétfőn megjelenő folyó fizetési mérleg adatoknál sem ígér sok jót.

A szakembert meglepte a mai inflációs adat, mivel 7.1%-os májusi éves alapú fogyasztói árindexet várt. A mai - vártnál magasabb - adat mögött Török elmondása szerint a dohánytermékek, illetve az üzemanyagok árdrágulásán túl az élelmiszerárak igen jelentős árnövekedése is szerepet játszott. A KSH adatai szerint a havi alapú növekedés májusban 1.7%-ot tett ki az élelmiszerek körében, mely Török elmondása szerint két ok miatt következett be. Az egyik a cukor jelentős áremelkedése (mely nem csak magyar jelenség, több az EU-hoz májusban csatlakozott országban megfigyelhető hasonló mértékű áremelkedés). A másik ok az idényáras élelmiszerek 15.7%-os drágulása, melynek magyarázata egyelőre még nem látszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Török szerint a mai várt feletti inflációs adat csak egyszeri jelenség, nem okoz különösebb problémát az inflációs folyamatokban. Török úgy gondolja, hogy a májusi adattal az infláció elérte idei csúcsát. Az elkövetkezendő hónapokban lassú, majd az év utolsó hónapjaiban erőteljesebb dezinfláció következhet be.

Az elemző elmondása szerint a mai adat tükrében jelentősen felfelé módosíthatja az év végére szóló inflációs prognózist. Az eddigi igen optimista becslésükben szereplő 5%-ot várhatóan 5.5%-ra emeli.

A szakember elmondása szerint a KSH mai adatának hatása egyelőre nem látszik sem a forint, sem az állampapírpiacon. Török szerint is a tegnapi külkereskedelmi adat, illetve a hétfői folyó mérleg adat várhatóan nagyobb figyelhet kaphat, és jelentősebb hatással lehet a piaci folyamatokra.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22