22 °C Budapest

250-hez közeledő forint, emelkedő hozamok a másodpiacon

Pénzcentrum
2004. június 1. 16:45

A forint ma reggel a múlt pénteki zárószinthez képest gyengébben nyitott az euróval szemben, ezt követően lassú folyamatos erősödést mutatott. A kurzus délután már megközelítette a 250-es lélektani határt. Az állampapírok másodpiacán az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett mérsékelt hozamemelkedés következett be.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a reggeli 252 Ft/euró feletti szintet követően a nap során mérsékelt volatilitás mellett a kora délutáni órákig jellemzően a 251.50-252 Ft/euró közötti sávban ingadozott, majd a késő délutáni óráktól kezdve lassú ütemben erősödött. A legutóbbi kötések már a 251 Ft/eurós szint alatt, jellemzően a 250.50-251.10 közötti sávban születtek, mely az intervenciós sávközéptől 11.0-11.1%-os eltérést jelent a sáv erősebbik oldalán.

Bár az elmúlt néhány hétben a hazai fizetőeszköz már többször is megközelítette a 250-es árfolyam-szintet, azt áttörnie a korábbiakkal ellentétben nem sikerült. Erre feltehetően a következő napokban sem számíthatunk.

A hazai fizetőeszköz árfolyamát a hét második felében várhatóan a jegybanki alapkamat csökkentéséhez fűződő várakozások határozzák meg. Piaci szereplők úgy vélik, hogy amennyiben a holnap megjelenő magyar GDP és beruházási adatok kedvezőek lesznek - illetve a régióból továbbra is pozitív hatások érik a forintot -, úgy a kurzus továbbra is a 250 Ft/eurós szint közelében ingadozhat. A jelenlegi stabilabb és erősebb forintárfolyam mellett a kamatcsökkentés valószínűsége is nagyobb lehet a Monetáris Tanács hétfői ülésén.

Az állampapírok másodpiacán egy lejárattól eltekintve jellemzően 3-5 bázisponttal emelkedtek a hozamok. A három hónapos diszkont-kincstárjegyeknél (amely lejáraton csökkenő átlaghozam mellett ma sikeres aukciót tartott az ÁKK) papírváltás következtében 8 bázisponttal 11.29%-ra csökkent a referenciahozam. A legnagyobb hozamemelkedés a 3 éves lejáratú futamidőn következett be, amelynél 10 bázisponttal 10.12%-ra emelkedett a hozamszint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Holnap a 6, míg csütörtökön a 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióira kerül sor, mindkét kibocsátásnál a felkínált mennyiség 35-35 milliárd forint.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem