10 °C Budapest

250-hez közeledő forint, emelkedő hozamok a másodpiacon

Pénzcentrum
2004. június 1. 16:45

A forint ma reggel a múlt pénteki zárószinthez képest gyengébben nyitott az euróval szemben, ezt követően lassú folyamatos erősödést mutatott. A kurzus délután már megközelítette a 250-es lélektani határt. Az állampapírok másodpiacán az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett mérsékelt hozamemelkedés következett be.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a reggeli 252 Ft/euró feletti szintet követően a nap során mérsékelt volatilitás mellett a kora délutáni órákig jellemzően a 251.50-252 Ft/euró közötti sávban ingadozott, majd a késő délutáni óráktól kezdve lassú ütemben erősödött. A legutóbbi kötések már a 251 Ft/eurós szint alatt, jellemzően a 250.50-251.10 közötti sávban születtek, mely az intervenciós sávközéptől 11.0-11.1%-os eltérést jelent a sáv erősebbik oldalán.

Bár az elmúlt néhány hétben a hazai fizetőeszköz már többször is megközelítette a 250-es árfolyam-szintet, azt áttörnie a korábbiakkal ellentétben nem sikerült. Erre feltehetően a következő napokban sem számíthatunk.

A hazai fizetőeszköz árfolyamát a hét második felében várhatóan a jegybanki alapkamat csökkentéséhez fűződő várakozások határozzák meg. Piaci szereplők úgy vélik, hogy amennyiben a holnap megjelenő magyar GDP és beruházási adatok kedvezőek lesznek - illetve a régióból továbbra is pozitív hatások érik a forintot -, úgy a kurzus továbbra is a 250 Ft/eurós szint közelében ingadozhat. A jelenlegi stabilabb és erősebb forintárfolyam mellett a kamatcsökkentés valószínűsége is nagyobb lehet a Monetáris Tanács hétfői ülésén.

Az állampapírok másodpiacán egy lejárattól eltekintve jellemzően 3-5 bázisponttal emelkedtek a hozamok. A három hónapos diszkont-kincstárjegyeknél (amely lejáraton csökkenő átlaghozam mellett ma sikeres aukciót tartott az ÁKK) papírváltás következtében 8 bázisponttal 11.29%-ra csökkent a referenciahozam. A legnagyobb hozamemelkedés a 3 éves lejáratú futamidőn következett be, amelynél 10 bázisponttal 10.12%-ra emelkedett a hozamszint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Holnap a 6, míg csütörtökön a 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióira kerül sor, mindkét kibocsátásnál a felkínált mennyiség 35-35 milliárd forint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?