250-hez közeledő forint, emelkedő hozamok a másodpiacon

Pénzcentrum
2004. június 1. 16:45

A forint ma reggel a múlt pénteki zárószinthez képest gyengébben nyitott az euróval szemben, ezt követően lassú folyamatos erősödést mutatott. A kurzus délután már megközelítette a 250-es lélektani határt. Az állampapírok másodpiacán az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett mérsékelt hozamemelkedés következett be.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a reggeli 252 Ft/euró feletti szintet követően a nap során mérsékelt volatilitás mellett a kora délutáni órákig jellemzően a 251.50-252 Ft/euró közötti sávban ingadozott, majd a késő délutáni óráktól kezdve lassú ütemben erősödött. A legutóbbi kötések már a 251 Ft/eurós szint alatt, jellemzően a 250.50-251.10 közötti sávban születtek, mely az intervenciós sávközéptől 11.0-11.1%-os eltérést jelent a sáv erősebbik oldalán.

Bár az elmúlt néhány hétben a hazai fizetőeszköz már többször is megközelítette a 250-es árfolyam-szintet, azt áttörnie a korábbiakkal ellentétben nem sikerült. Erre feltehetően a következő napokban sem számíthatunk.

A hazai fizetőeszköz árfolyamát a hét második felében várhatóan a jegybanki alapkamat csökkentéséhez fűződő várakozások határozzák meg. Piaci szereplők úgy vélik, hogy amennyiben a holnap megjelenő magyar GDP és beruházási adatok kedvezőek lesznek - illetve a régióból továbbra is pozitív hatások érik a forintot -, úgy a kurzus továbbra is a 250 Ft/eurós szint közelében ingadozhat. A jelenlegi stabilabb és erősebb forintárfolyam mellett a kamatcsökkentés valószínűsége is nagyobb lehet a Monetáris Tanács hétfői ülésén.

Az állampapírok másodpiacán egy lejárattól eltekintve jellemzően 3-5 bázisponttal emelkedtek a hozamok. A három hónapos diszkont-kincstárjegyeknél (amely lejáraton csökkenő átlaghozam mellett ma sikeres aukciót tartott az ÁKK) papírváltás következtében 8 bázisponttal 11.29%-ra csökkent a referenciahozam. A legnagyobb hozamemelkedés a 3 éves lejáratú futamidőn következett be, amelynél 10 bázisponttal 10.12%-ra emelkedett a hozamszint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Holnap a 6, míg csütörtökön a 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióira kerül sor, mindkét kibocsátásnál a felkínált mennyiség 35-35 milliárd forint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?