20 °C Budapest

Járai: sajnálom, hogy éveket vesztegettünk el...

Pénzcentrum
2004. május 24. 09:09

Óvatos optimistának vallja magát Járai Zsirmond az MNB elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Járai szerint az elmúlt időszakban jó irányba fordult a gazdaság, a külföldi befektetők Magyarországról alkotott képe javult. Ezek a folyamatok megteremtették a mérsékelt kamatcsökkentés lehetőségét. A Monetáris Tanács óvatos optimizmusa megmaradhat.

Az MNB elnöke szerint az elmúlt években távolodtunk a maastrichti kritériumoktól, ugyanakkor a legutóbbi időszakban ismét jó irányba fordult a gazdaság. A béreknél továbbra is jelentősek a különbségek az EU korábbi tagországai és Magyarország között, azonban a felzárkózásnak fokozatosnak kell lennie.

Az elnök a konvergenciaprogramot minősítve elmondta, hogy az abban vázolt gazdasági pálya szerint 2008-ra érjük el azokat az egyensúlyi mutatókat, amelyek 2000-ben jellemezték a gazdaságot. Járai sajnálja, hogy éveket vesztegettünk el, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy legalább van a kormánynak egy programja, mely az euró bevezetése felé megy. A konvergenciaprogramban vázolt növekedési pályát Járai Zsigmond reálisnak tartja. Az MNB mindent megtesz, hogy a kormány tervének teljesülését elősegítse.

Az inflációs kilátások egyre kedvezőbbek, a jövő év végére kitűzött 4%-os cél tartható. A magyar kamatszint nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas, ugyanakkor további kamatcsökkentés a külföldi befektetők növekvő bizalma esetén lehetséges. Járai a mostani folyamatok során is lát erre utaló jeleket.

A gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a jövőben is az államháztartás hiányának csökkentése kell hogy legyen. Mérsékelni kell az újraelosztás mértékét, mely az elvonások (adók) csökkentését jelenti. Ezzel a magángazdaság is több levegőhöz juthat. A büdzsé hiánya nagyon kedvező esetben akár a célértékként kijelölt 4.6%-ra is csökkenhet a GDP arányában, ugyanakkor az MNB sokkal reálisabbnak lát egy 5.3%-os értéket további intézkedések hiányában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Járai szerint javult a kapcsolata a Pénzügyminisztérium vezetőivel, a két intézmény közötti viszony normalizálódik. Korábban létezett egy gyakorlati és elméleti nézetkülönbség, ugyanis a kormány gyengébb forinttal és magasabb államháztartási hiánnyal igyekezett ösztönözni a gazdasági növekedést, míg az MNB dezinflációs politikát folytatott meglévő eszközeivel.

A jegybank vezetőjével készített interjú a korábbi véleményekhez képest új elemet nem tartalmazott az MNB elnökének részéről, inkább megerősítette azokat. A legfőbb feladat az államháztartás hiányának csökkentése. Ha ez folytatódik, és a nemzetközi környezetben sem történnel kedvezőtlen változások (növekvő hozamelvárások és kamatfelár), akkor az alapkamat tovább csökkenthet. Év végére az egyszámjegyű tartomány sem kizárt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08