17 °C Budapest

Járai: sajnálom, hogy éveket vesztegettünk el...

Pénzcentrum
2004. május 24. 09:09

Óvatos optimistának vallja magát Járai Zsirmond az MNB elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Járai szerint az elmúlt időszakban jó irányba fordult a gazdaság, a külföldi befektetők Magyarországról alkotott képe javult. Ezek a folyamatok megteremtették a mérsékelt kamatcsökkentés lehetőségét. A Monetáris Tanács óvatos optimizmusa megmaradhat.

Az MNB elnöke szerint az elmúlt években távolodtunk a maastrichti kritériumoktól, ugyanakkor a legutóbbi időszakban ismét jó irányba fordult a gazdaság. A béreknél továbbra is jelentősek a különbségek az EU korábbi tagországai és Magyarország között, azonban a felzárkózásnak fokozatosnak kell lennie.

Az elnök a konvergenciaprogramot minősítve elmondta, hogy az abban vázolt gazdasági pálya szerint 2008-ra érjük el azokat az egyensúlyi mutatókat, amelyek 2000-ben jellemezték a gazdaságot. Járai sajnálja, hogy éveket vesztegettünk el, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy legalább van a kormánynak egy programja, mely az euró bevezetése felé megy. A konvergenciaprogramban vázolt növekedési pályát Járai Zsigmond reálisnak tartja. Az MNB mindent megtesz, hogy a kormány tervének teljesülését elősegítse.

Az inflációs kilátások egyre kedvezőbbek, a jövő év végére kitűzött 4%-os cél tartható. A magyar kamatszint nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas, ugyanakkor további kamatcsökkentés a külföldi befektetők növekvő bizalma esetén lehetséges. Járai a mostani folyamatok során is lát erre utaló jeleket.

A gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a jövőben is az államháztartás hiányának csökkentése kell hogy legyen. Mérsékelni kell az újraelosztás mértékét, mely az elvonások (adók) csökkentését jelenti. Ezzel a magángazdaság is több levegőhöz juthat. A büdzsé hiánya nagyon kedvező esetben akár a célértékként kijelölt 4.6%-ra is csökkenhet a GDP arányában, ugyanakkor az MNB sokkal reálisabbnak lát egy 5.3%-os értéket további intézkedések hiányában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Járai szerint javult a kapcsolata a Pénzügyminisztérium vezetőivel, a két intézmény közötti viszony normalizálódik. Korábban létezett egy gyakorlati és elméleti nézetkülönbség, ugyanis a kormány gyengébb forinttal és magasabb államháztartási hiánnyal igyekezett ösztönözni a gazdasági növekedést, míg az MNB dezinflációs politikát folytatott meglévő eszközeivel.

A jegybank vezetőjével készített interjú a korábbi véleményekhez képest új elemet nem tartalmazott az MNB elnökének részéről, inkább megerősítette azokat. A legfőbb feladat az államháztartás hiányának csökkentése. Ha ez folytatódik, és a nemzetközi környezetben sem történnel kedvezőtlen változások (növekvő hozamelvárások és kamatfelár), akkor az alapkamat tovább csökkenthet. Év végére az egyszámjegyű tartomány sem kizárt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm