Járai: sajnálom, hogy éveket vesztegettünk el...

Pénzcentrum
2004. május 24. 09:09

Óvatos optimistának vallja magát Járai Zsirmond az MNB elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Járai szerint az elmúlt időszakban jó irányba fordult a gazdaság, a külföldi befektetők Magyarországról alkotott képe javult. Ezek a folyamatok megteremtették a mérsékelt kamatcsökkentés lehetőségét. A Monetáris Tanács óvatos optimizmusa megmaradhat.

Az MNB elnöke szerint az elmúlt években távolodtunk a maastrichti kritériumoktól, ugyanakkor a legutóbbi időszakban ismét jó irányba fordult a gazdaság. A béreknél továbbra is jelentősek a különbségek az EU korábbi tagországai és Magyarország között, azonban a felzárkózásnak fokozatosnak kell lennie.

Az elnök a konvergenciaprogramot minősítve elmondta, hogy az abban vázolt gazdasági pálya szerint 2008-ra érjük el azokat az egyensúlyi mutatókat, amelyek 2000-ben jellemezték a gazdaságot. Járai sajnálja, hogy éveket vesztegettünk el, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy legalább van a kormánynak egy programja, mely az euró bevezetése felé megy. A konvergenciaprogramban vázolt növekedési pályát Járai Zsigmond reálisnak tartja. Az MNB mindent megtesz, hogy a kormány tervének teljesülését elősegítse.

Az inflációs kilátások egyre kedvezőbbek, a jövő év végére kitűzött 4%-os cél tartható. A magyar kamatszint nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas, ugyanakkor további kamatcsökkentés a külföldi befektetők növekvő bizalma esetén lehetséges. Járai a mostani folyamatok során is lát erre utaló jeleket.

A gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a jövőben is az államháztartás hiányának csökkentése kell hogy legyen. Mérsékelni kell az újraelosztás mértékét, mely az elvonások (adók) csökkentését jelenti. Ezzel a magángazdaság is több levegőhöz juthat. A büdzsé hiánya nagyon kedvező esetben akár a célértékként kijelölt 4.6%-ra is csökkenhet a GDP arányában, ugyanakkor az MNB sokkal reálisabbnak lát egy 5.3%-os értéket további intézkedések hiányában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Járai szerint javult a kapcsolata a Pénzügyminisztérium vezetőivel, a két intézmény közötti viszony normalizálódik. Korábban létezett egy gyakorlati és elméleti nézetkülönbség, ugyanis a kormány gyengébb forinttal és magasabb államháztartási hiánnyal igyekezett ösztönözni a gazdasági növekedést, míg az MNB dezinflációs politikát folytatott meglévő eszközeivel.

A jegybank vezetőjével készített interjú a korábbi véleményekhez képest új elemet nem tartalmazott az MNB elnökének részéről, inkább megerősítette azokat. A legfőbb feladat az államháztartás hiányának csökkentése. Ha ez folytatódik, és a nemzetközi környezetben sem történnel kedvezőtlen változások (növekvő hozamelvárások és kamatfelár), akkor az alapkamat tovább csökkenthet. Év végére az egyszámjegyű tartomány sem kizárt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?