22 °C Budapest

Továbbra is magas olajár várható - az euró-övezet sínyli meg a legjobban

Pénzcentrum
2004. május 5. 10:13

Az elmúlt időszak jelentős kőolajpiaci áremelkedéseire reagálva mától hat forinttal emelkedett a benzin literenkénti ára. A Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette első elemzését a kőolajár világgazdasági hatásairól. A szervezet gazdasági visszaeséstől tart, amely szerinte leginkább az euró-övezetet sújthatja majd. A mától érvényes jelentős üzemanyag-áremelések tovább folytatódhatnak,

Az elmúlt időszak jelentős kőolajpiaci áremelkedéseire reagálva mától hat forinttal emelkedett a benzin literenkénti ára. A Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette első elemzését a kőolajár világgazdasági hatásairól. A szervezet gazdasági visszaeséstől tart, amely szerinte leginkább az euró-övezetet sújthatja majd.

A mától érvényes jelentős üzemanyag-áremelések tovább folytatódhatnak, mivel az Egyesült Államok stratégiai és kereskedelmi készletei a kívánatosnál lényegesen alacsonyabbak, ezzel párhuzamosan a Kína által támasztott kereslet is jelentősen bővül, míg termelésnövelés nem várható.

A nemzetközi piacokon már egy jó ideje a 35 dolláros szint közelében mozognak a jegyzések, amit többek között a közel-keleti feszültségekről érkező hírek csak tovább táplálhatnak. Szakértők emlékeztetnek, hogy az 1990-es Öböl-háborús csúcstól már csak alig egy dollárra van a Brent típusú kőolaj hordónkénti (159 liter) ára. Londonban tegnap 35.32 dollárra ugrott a jegyzésár, miután egy szaúd-arábiai terrorakció nyomán aggályok merültek fel, hogy megszakadnak a szállítások.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a drágulást a világ ipari gazdaságai közül leginkább az euró-övezet fogja megsínyleni. A szervezet négy év óta először próbálta meg elemezni az olajár világgazdasági hatásait és arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a hordónkénti kőolajár 35 dolláros szinten mozog, úgy a magas árak első két esztendejében a GDP növekedés átlagosan 0.4%-kal maradhat el az OECD tagállamaiban a potenciálishoz képest.


Claude Mandil, az IEA igazgatója a Reutersnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy az OPEC-nak (amely a kitermelés kb. 40%-át adja) növelni kell a felszínre hozott olaj mennyiségét, mert a jelenlegi alacsony tartalékszintek mellett nem lehet egy krízishelyzetet biztonsággal kivédeni.

A helyzet komolyságát az adja, hogy a napokban az OPEC elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz olajipari miniszter azt mondta: szerinte a jelenleg még hivatalosan kívánatosnak tartott 22-28 dolláros ársávot meg kell emelni(megállapodás szerint ha egy speciális olajkosár ára több mint 20 egymást követő kereskedési napon kilép ebből a sávból, úgy a kitermelés automatikusan a megfelelő irányban változik 500,000 hordóval - eddig ezt nem tartotta be a kartell). Mandillal ellentétben a miniszter egy tegnapi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy szerinte bőven van olaj a piacon, és az OPEC szavatolni képes az ellátást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos kiemelni, hogy a szervezet április elsejétől az érvényben lévő napi 24.95 millió hordós kitermelési limitet mintegy 4%-kal 23.5 millió hordóra csökkentette, bár a tényleges kitermelés ennél kb. egy millió hordóval több lehet. Az olajkartell elnöke nyilatkozatában utalt arra is, hogy nem valószínű kvótaemelés a szervezet júniusi miniszteri értekezletén csupán a magas árak miatt.

Az OPEC-en kívüli termelők napi teljesítménye a bővülő kereslet álalt gerjesztett magas olajárak láttán jelentősen emelkedett. Oroszország olajtermelése például újabb rekordra nőtt a Szovjetunió felbomlása óta áprilisban, napi 9,01 millió hordóval a márciusi 8.95 millióról - közölték az orosz energiaügyi minisztériumban szerdán.

A feketearany két referenciatípusának (északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta) jegyzésára eközben szép csendesen a 40 dolláros csúcs felé halad...


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?