Továbbra is magas olajár várható - az euró-övezet sínyli meg a legjobban

Pénzcentrum
2004. május 5. 10:13

Az elmúlt időszak jelentős kőolajpiaci áremelkedéseire reagálva mától hat forinttal emelkedett a benzin literenkénti ára. A Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette első elemzését a kőolajár világgazdasági hatásairól. A szervezet gazdasági visszaeséstől tart, amely szerinte leginkább az euró-övezetet sújthatja majd. A mától érvényes jelentős üzemanyag-áremelések tovább folytatódhatnak,

Az elmúlt időszak jelentős kőolajpiaci áremelkedéseire reagálva mától hat forinttal emelkedett a benzin literenkénti ára. A Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette első elemzését a kőolajár világgazdasági hatásairól. A szervezet gazdasági visszaeséstől tart, amely szerinte leginkább az euró-övezetet sújthatja majd.

A mától érvényes jelentős üzemanyag-áremelések tovább folytatódhatnak, mivel az Egyesült Államok stratégiai és kereskedelmi készletei a kívánatosnál lényegesen alacsonyabbak, ezzel párhuzamosan a Kína által támasztott kereslet is jelentősen bővül, míg termelésnövelés nem várható.

A nemzetközi piacokon már egy jó ideje a 35 dolláros szint közelében mozognak a jegyzések, amit többek között a közel-keleti feszültségekről érkező hírek csak tovább táplálhatnak. Szakértők emlékeztetnek, hogy az 1990-es Öböl-háborús csúcstól már csak alig egy dollárra van a Brent típusú kőolaj hordónkénti (159 liter) ára. Londonban tegnap 35.32 dollárra ugrott a jegyzésár, miután egy szaúd-arábiai terrorakció nyomán aggályok merültek fel, hogy megszakadnak a szállítások.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a drágulást a világ ipari gazdaságai közül leginkább az euró-övezet fogja megsínyleni. A szervezet négy év óta először próbálta meg elemezni az olajár világgazdasági hatásait és arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a hordónkénti kőolajár 35 dolláros szinten mozog, úgy a magas árak első két esztendejében a GDP növekedés átlagosan 0.4%-kal maradhat el az OECD tagállamaiban a potenciálishoz képest.


Claude Mandil, az IEA igazgatója a Reutersnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy az OPEC-nak (amely a kitermelés kb. 40%-át adja) növelni kell a felszínre hozott olaj mennyiségét, mert a jelenlegi alacsony tartalékszintek mellett nem lehet egy krízishelyzetet biztonsággal kivédeni.

A helyzet komolyságát az adja, hogy a napokban az OPEC elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz olajipari miniszter azt mondta: szerinte a jelenleg még hivatalosan kívánatosnak tartott 22-28 dolláros ársávot meg kell emelni(megállapodás szerint ha egy speciális olajkosár ára több mint 20 egymást követő kereskedési napon kilép ebből a sávból, úgy a kitermelés automatikusan a megfelelő irányban változik 500,000 hordóval - eddig ezt nem tartotta be a kartell). Mandillal ellentétben a miniszter egy tegnapi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy szerinte bőven van olaj a piacon, és az OPEC szavatolni képes az ellátást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos kiemelni, hogy a szervezet április elsejétől az érvényben lévő napi 24.95 millió hordós kitermelési limitet mintegy 4%-kal 23.5 millió hordóra csökkentette, bár a tényleges kitermelés ennél kb. egy millió hordóval több lehet. Az olajkartell elnöke nyilatkozatában utalt arra is, hogy nem valószínű kvótaemelés a szervezet júniusi miniszteri értekezletén csupán a magas árak miatt.

Az OPEC-en kívüli termelők napi teljesítménye a bővülő kereslet álalt gerjesztett magas olajárak láttán jelentősen emelkedett. Oroszország olajtermelése például újabb rekordra nőtt a Szovjetunió felbomlása óta áprilisban, napi 9,01 millió hordóval a márciusi 8.95 millióról - közölték az orosz energiaügyi minisztériumban szerdán.

A feketearany két referenciatípusának (északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta) jegyzésára eközben szép csendesen a 40 dolláros csúcs felé halad...


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06