Továbbra is magas olajár várható - az euró-övezet sínyli meg a legjobban

Pénzcentrum
2004. május 5. 10:13

Az elmúlt időszak jelentős kőolajpiaci áremelkedéseire reagálva mától hat forinttal emelkedett a benzin literenkénti ára. A Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette első elemzését a kőolajár világgazdasági hatásairól. A szervezet gazdasági visszaeséstől tart, amely szerinte leginkább az euró-övezetet sújthatja majd. A mától érvényes jelentős üzemanyag-áremelések tovább folytatódhatnak,

Az elmúlt időszak jelentős kőolajpiaci áremelkedéseire reagálva mától hat forinttal emelkedett a benzin literenkénti ára. A Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette első elemzését a kőolajár világgazdasági hatásairól. A szervezet gazdasági visszaeséstől tart, amely szerinte leginkább az euró-övezetet sújthatja majd.

A mától érvényes jelentős üzemanyag-áremelések tovább folytatódhatnak, mivel az Egyesült Államok stratégiai és kereskedelmi készletei a kívánatosnál lényegesen alacsonyabbak, ezzel párhuzamosan a Kína által támasztott kereslet is jelentősen bővül, míg termelésnövelés nem várható.

A nemzetközi piacokon már egy jó ideje a 35 dolláros szint közelében mozognak a jegyzések, amit többek között a közel-keleti feszültségekről érkező hírek csak tovább táplálhatnak. Szakértők emlékeztetnek, hogy az 1990-es Öböl-háborús csúcstól már csak alig egy dollárra van a Brent típusú kőolaj hordónkénti (159 liter) ára. Londonban tegnap 35.32 dollárra ugrott a jegyzésár, miután egy szaúd-arábiai terrorakció nyomán aggályok merültek fel, hogy megszakadnak a szállítások.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a drágulást a világ ipari gazdaságai közül leginkább az euró-övezet fogja megsínyleni. A szervezet négy év óta először próbálta meg elemezni az olajár világgazdasági hatásait és arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a hordónkénti kőolajár 35 dolláros szinten mozog, úgy a magas árak első két esztendejében a GDP növekedés átlagosan 0.4%-kal maradhat el az OECD tagállamaiban a potenciálishoz képest.


Claude Mandil, az IEA igazgatója a Reutersnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy az OPEC-nak (amely a kitermelés kb. 40%-át adja) növelni kell a felszínre hozott olaj mennyiségét, mert a jelenlegi alacsony tartalékszintek mellett nem lehet egy krízishelyzetet biztonsággal kivédeni.

A helyzet komolyságát az adja, hogy a napokban az OPEC elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz olajipari miniszter azt mondta: szerinte a jelenleg még hivatalosan kívánatosnak tartott 22-28 dolláros ársávot meg kell emelni(megállapodás szerint ha egy speciális olajkosár ára több mint 20 egymást követő kereskedési napon kilép ebből a sávból, úgy a kitermelés automatikusan a megfelelő irányban változik 500,000 hordóval - eddig ezt nem tartotta be a kartell). Mandillal ellentétben a miniszter egy tegnapi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy szerinte bőven van olaj a piacon, és az OPEC szavatolni képes az ellátást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos kiemelni, hogy a szervezet április elsejétől az érvényben lévő napi 24.95 millió hordós kitermelési limitet mintegy 4%-kal 23.5 millió hordóra csökkentette, bár a tényleges kitermelés ennél kb. egy millió hordóval több lehet. Az olajkartell elnöke nyilatkozatában utalt arra is, hogy nem valószínű kvótaemelés a szervezet júniusi miniszteri értekezletén csupán a magas árak miatt.

Az OPEC-en kívüli termelők napi teljesítménye a bővülő kereslet álalt gerjesztett magas olajárak láttán jelentősen emelkedett. Oroszország olajtermelése például újabb rekordra nőtt a Szovjetunió felbomlása óta áprilisban, napi 9,01 millió hordóval a márciusi 8.95 millióról - közölték az orosz energiaügyi minisztériumban szerdán.

A feketearany két referenciatípusának (északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta) jegyzésára eközben szép csendesen a 40 dolláros csúcs felé halad...


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?