6 °C Budapest

Továbbra is magas olajár várható - az euró-övezet sínyli meg a legjobban

Pénzcentrum
2004. május 5. 10:13

Az elmúlt időszak jelentős kőolajpiaci áremelkedéseire reagálva mától hat forinttal emelkedett a benzin literenkénti ára. A Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette első elemzését a kőolajár világgazdasági hatásairól. A szervezet gazdasági visszaeséstől tart, amely szerinte leginkább az euró-övezetet sújthatja majd. A mától érvényes jelentős üzemanyag-áremelések tovább folytatódhatnak,

Az elmúlt időszak jelentős kőolajpiaci áremelkedéseire reagálva mától hat forinttal emelkedett a benzin literenkénti ára. A Nemzetközi Energiaügynökség elkészítette első elemzését a kőolajár világgazdasági hatásairól. A szervezet gazdasági visszaeséstől tart, amely szerinte leginkább az euró-övezetet sújthatja majd.

A mától érvényes jelentős üzemanyag-áremelések tovább folytatódhatnak, mivel az Egyesült Államok stratégiai és kereskedelmi készletei a kívánatosnál lényegesen alacsonyabbak, ezzel párhuzamosan a Kína által támasztott kereslet is jelentősen bővül, míg termelésnövelés nem várható.

A nemzetközi piacokon már egy jó ideje a 35 dolláros szint közelében mozognak a jegyzések, amit többek között a közel-keleti feszültségekről érkező hírek csak tovább táplálhatnak. Szakértők emlékeztetnek, hogy az 1990-es Öböl-háborús csúcstól már csak alig egy dollárra van a Brent típusú kőolaj hordónkénti (159 liter) ára. Londonban tegnap 35.32 dollárra ugrott a jegyzésár, miután egy szaúd-arábiai terrorakció nyomán aggályok merültek fel, hogy megszakadnak a szállítások.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a drágulást a világ ipari gazdaságai közül leginkább az euró-övezet fogja megsínyleni. A szervezet négy év óta először próbálta meg elemezni az olajár világgazdasági hatásait és arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben a hordónkénti kőolajár 35 dolláros szinten mozog, úgy a magas árak első két esztendejében a GDP növekedés átlagosan 0.4%-kal maradhat el az OECD tagállamaiban a potenciálishoz képest.


Claude Mandil, az IEA igazgatója a Reutersnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy az OPEC-nak (amely a kitermelés kb. 40%-át adja) növelni kell a felszínre hozott olaj mennyiségét, mert a jelenlegi alacsony tartalékszintek mellett nem lehet egy krízishelyzetet biztonsággal kivédeni.

A helyzet komolyságát az adja, hogy a napokban az OPEC elnöke, Purnomo Yusgiantoro indonéz olajipari miniszter azt mondta: szerinte a jelenleg még hivatalosan kívánatosnak tartott 22-28 dolláros ársávot meg kell emelni(megállapodás szerint ha egy speciális olajkosár ára több mint 20 egymást követő kereskedési napon kilép ebből a sávból, úgy a kitermelés automatikusan a megfelelő irányban változik 500,000 hordóval - eddig ezt nem tartotta be a kartell). Mandillal ellentétben a miniszter egy tegnapi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy szerinte bőven van olaj a piacon, és az OPEC szavatolni képes az ellátást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos kiemelni, hogy a szervezet április elsejétől az érvényben lévő napi 24.95 millió hordós kitermelési limitet mintegy 4%-kal 23.5 millió hordóra csökkentette, bár a tényleges kitermelés ennél kb. egy millió hordóval több lehet. Az olajkartell elnöke nyilatkozatában utalt arra is, hogy nem valószínű kvótaemelés a szervezet júniusi miniszteri értekezletén csupán a magas árak miatt.

Az OPEC-en kívüli termelők napi teljesítménye a bővülő kereslet álalt gerjesztett magas olajárak láttán jelentősen emelkedett. Oroszország olajtermelése például újabb rekordra nőtt a Szovjetunió felbomlása óta áprilisban, napi 9,01 millió hordóval a márciusi 8.95 millióról - közölték az orosz energiaügyi minisztériumban szerdán.

A feketearany két referenciatípusának (északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta) jegyzésára eközben szép csendesen a 40 dolláros csúcs felé halad...


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem