Pozitív meglepetés a NABI-tól: vártnál kisebb veszteség - új elnök (2.)

Pénzcentrum
2004. május 5. 17:01

Hosszú idő után az első pozitív meglepetést (tényszámok szintjén) ma szolgáltatta a NABI. A relatív alacsony buszértékesítési volumen ellenére az elmúlt 5 negyedév legkisebb veszteségével zárta az első negyedévet a társaság.

A társaság meglepő módon nem a gyorsjelentését, hanem gyorsjelentést megelőző tájékoztatást tett közzé az első negyedévről. Elemzői konszenzus nem készült, ugyanakkor jó eséllyel feltételezhetjük, hogy a szakemberek által feltételezett veszteség a ma közölt értéknél magasabb lehetett.
A korábbi időszakoknál kedvezőbb eredményt a menedzsment az értékesítés szerkezetének kedvező elmozdulásával magyarázza; nagyobb súllyal szerepelt az eladásokban a magasabb átlagárú 60 LFW és a Compobus.

A bejelentés megemlíti, hogy 1 m USD egyszeri költséget tartalmaz az első negyedév számai, mely a hitel restrukturáláshoz kapcsolódik. (A közgyűlésen elhangzottak szerint a hitel restrukturálás teljes költsége 1.5 m USD volt, melynek egy része a hitel futamidejére, 2006-ig elhatárolható.)

Nyitott kérdés azonban, hogy a kedvező eredményhez mennyire járultak hozzá a pénzügyi tételek. Teljes biztonsággal csak akkor lehet pozitívnak tartani a most közzétett adózott eredményt, ha a kedvező elmozdulás üzemi szinten is kimutatható.

A közzétett adózott eredményből egyértelmű, hogy végre nem volt szükség jelentős újabb céltartalék képzésre.
Az eredményeket követően kérdéses, hogy közép távon hogyan reagál a piac. Az intézményi befektetőknek változatlanul az lehet a megítélése, hogy egy jelentősebb reorganizációs programra szükség lesz a profitabilitás helyreállításához, míg a magánbefektetők (már, aki nem égette meg magát a hitelmegállapodás után) megkezdhetik a spekulatív vételeket.
A most közzétett számok ténylegesen pozitív tartalommal bírnak, azonban önmagukban feltehetően nem elegendőek a piaci bizalom helyreállításához. Ehhez további eredmények felmutatása lesz szükséges, mindazonáltal üdvözlendő az első negyedévben elért kedvezőbb teljesítmény.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A társaság elnökének Martin Adams-t nevezte ki az igazgatóság. Martin Adams a legutóbbi közgyűlésen a főtulajdonos, Első Magyar Alap delegálása után került az igazgatóságba. A szakember jelentős gyakorlattal rendelkezik reorganizációkban.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?