Pozitív meglepetés a NABI-tól: vártnál kisebb veszteség - új elnök (2.)

Pénzcentrum
2004. május 5. 17:01

Hosszú idő után az első pozitív meglepetést (tényszámok szintjén) ma szolgáltatta a NABI. A relatív alacsony buszértékesítési volumen ellenére az elmúlt 5 negyedév legkisebb veszteségével zárta az első negyedévet a társaság.

A társaság meglepő módon nem a gyorsjelentését, hanem gyorsjelentést megelőző tájékoztatást tett közzé az első negyedévről. Elemzői konszenzus nem készült, ugyanakkor jó eséllyel feltételezhetjük, hogy a szakemberek által feltételezett veszteség a ma közölt értéknél magasabb lehetett.
A korábbi időszakoknál kedvezőbb eredményt a menedzsment az értékesítés szerkezetének kedvező elmozdulásával magyarázza; nagyobb súllyal szerepelt az eladásokban a magasabb átlagárú 60 LFW és a Compobus.

A bejelentés megemlíti, hogy 1 m USD egyszeri költséget tartalmaz az első negyedév számai, mely a hitel restrukturáláshoz kapcsolódik. (A közgyűlésen elhangzottak szerint a hitel restrukturálás teljes költsége 1.5 m USD volt, melynek egy része a hitel futamidejére, 2006-ig elhatárolható.)

Nyitott kérdés azonban, hogy a kedvező eredményhez mennyire járultak hozzá a pénzügyi tételek. Teljes biztonsággal csak akkor lehet pozitívnak tartani a most közzétett adózott eredményt, ha a kedvező elmozdulás üzemi szinten is kimutatható.

A közzétett adózott eredményből egyértelmű, hogy végre nem volt szükség jelentős újabb céltartalék képzésre.
Az eredményeket követően kérdéses, hogy közép távon hogyan reagál a piac. Az intézményi befektetőknek változatlanul az lehet a megítélése, hogy egy jelentősebb reorganizációs programra szükség lesz a profitabilitás helyreállításához, míg a magánbefektetők (már, aki nem égette meg magát a hitelmegállapodás után) megkezdhetik a spekulatív vételeket.
A most közzétett számok ténylegesen pozitív tartalommal bírnak, azonban önmagukban feltehetően nem elegendőek a piaci bizalom helyreállításához. Ehhez további eredmények felmutatása lesz szükséges, mindazonáltal üdvözlendő az első negyedévben elért kedvezőbb teljesítmény.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A társaság elnökének Martin Adams-t nevezte ki az igazgatóság. Martin Adams a legutóbbi közgyűlésen a főtulajdonos, Első Magyar Alap delegálása után került az igazgatóságba. A szakember jelentős gyakorlattal rendelkezik reorganizációkban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?