36 °C Budapest

Ecostat: horgony szerepe van a céldátumnak, gond lehet a bérfelzárkózással

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:33

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban az Ecostat álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Belyó Pál az Ecostat részéről hangsúlyozta, hogy az euró bevezetését megelőző szakaszban a nagyobb veszteségek elkerülése, illetve minimalizálása kell, hogy hangsúlyos legyen. Szerinte fontos a céldátum megjelölése, mert annak egyfajta horgony szerepe van a következő időszak gazdasági folyamatai szempontjából.

A vezető kiemelte, hogy mind az ERM-II-csatlakozáskor, mind az EMU-ba való belépéskor versenyképes árfolyamot kell választani és megfelelő kamatszinttel kell rendelkezni, amely segíthet mérsékelni a gyakran emlegetett hátrányokat és negatívumokat (pl. erőteljes nominális felértékelődés, spekulációs támadások).

Belyó szerint nem annyira biztos, hogy csoportos belépés lesz az euró-zónába, ennél sokkal fontosabb, hogy változhat a maastrichti keretrendszer, ezért elképzelhető, hogy felesleges most annyira ezeknek a számoknak a teljesítésére koncentrálni. Az Ecostat a tanulmányában azzal számol, hogy teljesíthetők lesznek a jelenlegi keretrendszerben ismert kritériumok, ugyanakkor az egész konvergencia-folyamat szempontjából az egyik legnagyobb kockázatnak nevezte a bérfelzárkózási ütemet az EU-átlaghoz.

A kutatóintézet szintén két lehetséges dátummal számol , amelyek közül a 2009-es bevezetést gyorsabb, míg a 2010-es bevezetést lassabb változatnak értékeli, azaz szerinte lényegesebb az eltérés a két pálya között, mint azt a GKI jelezte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Belyó kitért a reálkonvergencia (egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson) időszak feltételezett hosszúságára is, mely szerinte több évtizedet fog igénybe venni a nagyon lassú bérfelzárkózási dinamika miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?