32 °C Budapest

Ecostat: horgony szerepe van a céldátumnak, gond lehet a bérfelzárkózással

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:33

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban az Ecostat álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Belyó Pál az Ecostat részéről hangsúlyozta, hogy az euró bevezetését megelőző szakaszban a nagyobb veszteségek elkerülése, illetve minimalizálása kell, hogy hangsúlyos legyen. Szerinte fontos a céldátum megjelölése, mert annak egyfajta horgony szerepe van a következő időszak gazdasági folyamatai szempontjából.

A vezető kiemelte, hogy mind az ERM-II-csatlakozáskor, mind az EMU-ba való belépéskor versenyképes árfolyamot kell választani és megfelelő kamatszinttel kell rendelkezni, amely segíthet mérsékelni a gyakran emlegetett hátrányokat és negatívumokat (pl. erőteljes nominális felértékelődés, spekulációs támadások).

Belyó szerint nem annyira biztos, hogy csoportos belépés lesz az euró-zónába, ennél sokkal fontosabb, hogy változhat a maastrichti keretrendszer, ezért elképzelhető, hogy felesleges most annyira ezeknek a számoknak a teljesítésére koncentrálni. Az Ecostat a tanulmányában azzal számol, hogy teljesíthetők lesznek a jelenlegi keretrendszerben ismert kritériumok, ugyanakkor az egész konvergencia-folyamat szempontjából az egyik legnagyobb kockázatnak nevezte a bérfelzárkózási ütemet az EU-átlaghoz.

A kutatóintézet szintén két lehetséges dátummal számol , amelyek közül a 2009-es bevezetést gyorsabb, míg a 2010-es bevezetést lassabb változatnak értékeli, azaz szerinte lényegesebb az eltérés a két pálya között, mint azt a GKI jelezte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Belyó kitért a reálkonvergencia (egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson) időszak feltételezett hosszúságára is, mely szerinte több évtizedet fog igénybe venni a nagyon lassú bérfelzárkózási dinamika miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?