21 °C Budapest

Ecostat: horgony szerepe van a céldátumnak, gond lehet a bérfelzárkózással

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:33

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban az Ecostat álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Belyó Pál az Ecostat részéről hangsúlyozta, hogy az euró bevezetését megelőző szakaszban a nagyobb veszteségek elkerülése, illetve minimalizálása kell, hogy hangsúlyos legyen. Szerinte fontos a céldátum megjelölése, mert annak egyfajta horgony szerepe van a következő időszak gazdasági folyamatai szempontjából.

A vezető kiemelte, hogy mind az ERM-II-csatlakozáskor, mind az EMU-ba való belépéskor versenyképes árfolyamot kell választani és megfelelő kamatszinttel kell rendelkezni, amely segíthet mérsékelni a gyakran emlegetett hátrányokat és negatívumokat (pl. erőteljes nominális felértékelődés, spekulációs támadások).

Belyó szerint nem annyira biztos, hogy csoportos belépés lesz az euró-zónába, ennél sokkal fontosabb, hogy változhat a maastrichti keretrendszer, ezért elképzelhető, hogy felesleges most annyira ezeknek a számoknak a teljesítésére koncentrálni. Az Ecostat a tanulmányában azzal számol, hogy teljesíthetők lesznek a jelenlegi keretrendszerben ismert kritériumok, ugyanakkor az egész konvergencia-folyamat szempontjából az egyik legnagyobb kockázatnak nevezte a bérfelzárkózási ütemet az EU-átlaghoz.

A kutatóintézet szintén két lehetséges dátummal számol , amelyek közül a 2009-es bevezetést gyorsabb, míg a 2010-es bevezetést lassabb változatnak értékeli, azaz szerinte lényegesebb az eltérés a két pálya között, mint azt a GKI jelezte.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Belyó kitért a reálkonvergencia (egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson) időszak feltételezett hosszúságára is, mely szerinte több évtizedet fog igénybe venni a nagyon lassú bérfelzárkózási dinamika miatt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM