22 °C Budapest

Óriáshitel az EIB-től - először mi írhattuk alá

Pénzcentrum
2004. április 30. 11:12

Ma délelőtt Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Wolfgang Roth, az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank) alelnöke két megállapodást írt alá, melyek hazánk társfinanszírozási képességének javításához járulnak hozzá az Európai Uniótól lehívásra kerülő támogatásokkal összefüggésben. A néhány óra múlva csatlakozó 10 új állam közül először Magyarországgal írta alá a bank képviselője a később valamennyi országgal aláírásra kerülő hitelmegállapodást.

Az egyik megállapodás egy 445 millió euró (mintegy 112 milliárd forint) összegű állami támogatás, amelyet hazánk a 2004-2006 közötti időszakban az unió strukturális alapjaiból érkező támogatások társfinanszírozására fordíthat az önrész 75%-áig. Ez a hitelkeret 1990 óta a legnagyobb, melyet a bank biztosít hazánk számára . A hitel a pénz-és tőkepiacokon elérhető forrásokkal összehasonlítva igen kedvező feltételű (25 éves futamidő, 7-8 éves türelmi idő , rendelkezésre tartási jutalék és kezelési költség nélkül). Draskovics Tibor azonban a hitel kamatáról nem adott felvilágosítást, ugyanakkor kiemelte, hogy a törlesztést csak a beruházási projektetk befejezését követően kell elkezdenünk.

A másik ma aláírt dokumentum alapján a hazánknak nyújtható eddigi évi 300 millió eurós állami hitelkeret évi 500 millió euróra emelkedik, amely a későbbi években felmerülő, a Kohéziós- és a Strukturális Alapokból lehívásra kerülő EU-támogatások növekvő társfinanszírozási igényeihez igazodik.

Hazánk már több mint egy évtizede működik együtt az Európai Beruházási Bankkal és a múlt év végéig összesen 3.43 milliárd eurónak megfelelő összegű kölcsön nyújtásáról írtak alá magállapodást . A pénzből megvalósuló több, mint 60 beruházási projekt közel fele az infrastruktúra fejlesztéséhez (közlekedés, környezetvédelmi beruházások, stb.) kapcsolódott.

A most megemelt állami hitelkeretből a Nemzeti Fejlesztési Terv legkülönbözőbb fejlesztési projektjeire és egyéb programokra használható fel a pénz (Draskovics megemlítette akár Diákhitel-rendszer finanszírozását is). Mind Wolfgang Roth, mind Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy az igen jelentős forrásokat nem csak központilag elhatározott nagyberuházásokra kell felhasználni, hanem az a célszerű, ha a pénzből megvalósuló fejlesztések az egész országra szétterjednek. Ennek a megoldásnak a segítségével csökkenthető - az egyébként valamennyi most csatlakozó államban megfigyelhető - a keleti és nyugati országrész fejlettségében meglévő nagy különbségek.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?