Óriáshitel az EIB-től - először mi írhattuk alá

Pénzcentrum
2004. április 30. 11:12

Ma délelőtt Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Wolfgang Roth, az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank) alelnöke két megállapodást írt alá, melyek hazánk társfinanszírozási képességének javításához járulnak hozzá az Európai Uniótól lehívásra kerülő támogatásokkal összefüggésben. A néhány óra múlva csatlakozó 10 új állam közül először Magyarországgal írta alá a bank képviselője a később valamennyi országgal aláírásra kerülő hitelmegállapodást.

Az egyik megállapodás egy 445 millió euró (mintegy 112 milliárd forint) összegű állami támogatás, amelyet hazánk a 2004-2006 közötti időszakban az unió strukturális alapjaiból érkező támogatások társfinanszírozására fordíthat az önrész 75%-áig. Ez a hitelkeret 1990 óta a legnagyobb, melyet a bank biztosít hazánk számára . A hitel a pénz-és tőkepiacokon elérhető forrásokkal összehasonlítva igen kedvező feltételű (25 éves futamidő, 7-8 éves türelmi idő , rendelkezésre tartási jutalék és kezelési költség nélkül). Draskovics Tibor azonban a hitel kamatáról nem adott felvilágosítást, ugyanakkor kiemelte, hogy a törlesztést csak a beruházási projektetk befejezését követően kell elkezdenünk.

A másik ma aláírt dokumentum alapján a hazánknak nyújtható eddigi évi 300 millió eurós állami hitelkeret évi 500 millió euróra emelkedik, amely a későbbi években felmerülő, a Kohéziós- és a Strukturális Alapokból lehívásra kerülő EU-támogatások növekvő társfinanszírozási igényeihez igazodik.

Hazánk már több mint egy évtizede működik együtt az Európai Beruházási Bankkal és a múlt év végéig összesen 3.43 milliárd eurónak megfelelő összegű kölcsön nyújtásáról írtak alá magállapodást . A pénzből megvalósuló több, mint 60 beruházási projekt közel fele az infrastruktúra fejlesztéséhez (közlekedés, környezetvédelmi beruházások, stb.) kapcsolódott.

A most megemelt állami hitelkeretből a Nemzeti Fejlesztési Terv legkülönbözőbb fejlesztési projektjeire és egyéb programokra használható fel a pénz (Draskovics megemlítette akár Diákhitel-rendszer finanszírozását is). Mind Wolfgang Roth, mind Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy az igen jelentős forrásokat nem csak központilag elhatározott nagyberuházásokra kell felhasználni, hanem az a célszerű, ha a pénzből megvalósuló fejlesztések az egész országra szétterjednek. Ennek a megoldásnak a segítségével csökkenthető - az egyébként valamennyi most csatlakozó államban megfigyelhető - a keleti és nyugati országrész fejlettségében meglévő nagy különbségek.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?