23 °C Budapest

Óriáshitel az EIB-től - először mi írhattuk alá

Pénzcentrum
2004. április 30. 11:12

Ma délelőtt Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Wolfgang Roth, az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank) alelnöke két megállapodást írt alá, melyek hazánk társfinanszírozási képességének javításához járulnak hozzá az Európai Uniótól lehívásra kerülő támogatásokkal összefüggésben. A néhány óra múlva csatlakozó 10 új állam közül először Magyarországgal írta alá a bank képviselője a később valamennyi országgal aláírásra kerülő hitelmegállapodást.

Az egyik megállapodás egy 445 millió euró (mintegy 112 milliárd forint) összegű állami támogatás, amelyet hazánk a 2004-2006 közötti időszakban az unió strukturális alapjaiból érkező támogatások társfinanszírozására fordíthat az önrész 75%-áig. Ez a hitelkeret 1990 óta a legnagyobb, melyet a bank biztosít hazánk számára . A hitel a pénz-és tőkepiacokon elérhető forrásokkal összehasonlítva igen kedvező feltételű (25 éves futamidő, 7-8 éves türelmi idő , rendelkezésre tartási jutalék és kezelési költség nélkül). Draskovics Tibor azonban a hitel kamatáról nem adott felvilágosítást, ugyanakkor kiemelte, hogy a törlesztést csak a beruházási projektetk befejezését követően kell elkezdenünk.

A másik ma aláírt dokumentum alapján a hazánknak nyújtható eddigi évi 300 millió eurós állami hitelkeret évi 500 millió euróra emelkedik, amely a későbbi években felmerülő, a Kohéziós- és a Strukturális Alapokból lehívásra kerülő EU-támogatások növekvő társfinanszírozási igényeihez igazodik.

Hazánk már több mint egy évtizede működik együtt az Európai Beruházási Bankkal és a múlt év végéig összesen 3.43 milliárd eurónak megfelelő összegű kölcsön nyújtásáról írtak alá magállapodást . A pénzből megvalósuló több, mint 60 beruházási projekt közel fele az infrastruktúra fejlesztéséhez (közlekedés, környezetvédelmi beruházások, stb.) kapcsolódott.

A most megemelt állami hitelkeretből a Nemzeti Fejlesztési Terv legkülönbözőbb fejlesztési projektjeire és egyéb programokra használható fel a pénz (Draskovics megemlítette akár Diákhitel-rendszer finanszírozását is). Mind Wolfgang Roth, mind Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy az igen jelentős forrásokat nem csak központilag elhatározott nagyberuházásokra kell felhasználni, hanem az a célszerű, ha a pénzből megvalósuló fejlesztések az egész országra szétterjednek. Ennek a megoldásnak a segítségével csökkenthető - az egyébként valamennyi most csatlakozó államban megfigyelhető - a keleti és nyugati országrész fejlettségében meglévő nagy különbségek.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM