Ecostat konjunktúra-index: bizakodó vállalatok, mérsékelt inflációs várakozások

Pénzcentrum
2004. április 30. 14:40

Az ECOSTAT Gazdaságkutató és Informatikai Intézetének 2004. áprilisi konjunktúra-felmérése szerint mind a nagyvállalatok, mind a kis-és középvállakozások (kkv-k) rövidtávú gazdasági várakozásai kedvezőek. A "TOP-100 konjunktúra index" értéke 57 százalékra emelkedett, míg a kis- és középvállalatok üzleti bizalmi-indexe 50.3 százalékra kúszott fel, amely egy év után újra a pozitív tartományba jelent. Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok rövidtávú (következő 6-12 hónapra vonatkozó, azaz az EU-csatlakozás első félévében) üzleti várakozásai a cégek erősödő optimizmusát jelzik. Viszonylag jelentős eltérés figyelhető meg az éves átlagos inflációra vonatkozó várakozások tekintetében a nagy, illetve a kis-és középvállalatok körében, ugyanakkor kedvező, hogy az inflációs várakozások mértéskelt emelkedést mutatnak.

Az ECOSTAT felmérése szerint a magyarországi nagyvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásait számszerűsítő mutatók értéke négy hónap alatt tíz százalékponttal emelkedett . A bizalomerősödés az élénk konjunktúra fennmaradására utal. Fontos kiemelni, hogy a nagyvállalatoknak igen mértéktartó előrejelzéseik vannak az infláció alakulásáról. A nagyvállalati kör szerint 2004-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése 5.3 százalék lesz, a prognózis jóval alacsonyabb, mint az elemzői várakozások. A decemberre vonatkozó inflációs várakozás reálisabb, 5.5 százalék.

A jelentésből kiderül, hogy a folyamatosan bővülő külpiaci kereslet nyomán a hazai exportáló cégek kilátásai kedvezőek. A külpiaci rendelésállomány felfutása következtében az ipari termelés január-februárban tíz százalékkal növekedett. A fejlődés a leginkább exportképes ágazatokban volt érezhető.

A hazai multinacionális vállalatok rövidtávú előrejelzéseit erősödő optimizmus jellemzi. A derülátó várakozások hátterében Magyarország uniós csatlakozásától remélhető, fejlődést segítő impulzusok állnak. A gazdasági élénkülés, a javuló egyensúlyi helyzet kedvező feltételeket biztosít az új tőkebefektetések és felhalmozások számára.


A TOP-100 vállalkozások összességében pozitívan tekintenek saját gazdasági kilátásaikra. 2004-ben a vállalkozások széles köre, 41 százaléka bízik abban, hogy tevékenységüket javuló feltételekkel tudják folytatni . A pesszimista vállalatok aránya március óta csökkent. A termelésnövelés lehetőségének megítélése némiképp ellentmond az általános várakozásoknak. Áprilisban a vállalatok 47 százaléka bízik tevékenysége bővítésében, ez 2004-ben a legszűkebb vállalati kör.

Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülésével számol a cégek 40 százaléka, változatlanságával 50 százalékuk. A külföldi kereslet bővülését a korábbi 48 százalékkal szemben a cégek 43 százaléka feltételezi. Szinten maradásában 46 százalékuk bizakodik.

Főként az európai konjunktúra szerényebb élénkülésével számolva az exportlehetőségek megítélése visszafogottabb a márciusinál. Az értékesítési lehetőségek javulását feltételező cégek köre 5 százalékponttal szűkült (43%), és a rosszabbodástól tartók köre majdnem ugyanennyivel bővült (15%) egy hónap alatt.

2004 áprilisában a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása kismértékben javult, értéke 58 százalék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2004 májusa és októbere között a nemzetgazdaság kilátásai a KKV szektor véleménye szerint kedvezőbbek a korábbiaknál. Acégek 46 százalékának várakozása szerint a magyar gazdaság helyzete az uniós tagság első hónapjaiban javulni fog . A korábbi hónapokhoz viszonyítva erősödő optimizmus jellemzi a hazai vállalatok rövidtávú jövőképét is. A következő fél évben vállalkozása helyzetét stabilnak, illetve javulónak ítéli a cégek 84 százaléka. A pesszimista előrejelzések aránya éves mélypontra süllyedt.


A jelentés szerint a KKV szektor derűlátása érződik a tevékenységük bővítését tudakoló kérdésre adott válaszokban is. Áprilisban - tizenkét hónapon belül először - acégek több mint fele rövidtávon fejlődéssel, teljesítményének növekedésével számol. Fél éven belül a piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától a cégek 30 százaléka tart . Működési körzetében új, tőkeerős versenytárs megjelenését a vállalatok 43 százaléka valószínűsíti. Márciushoz viszonyítva 7 százalékponttal, 40 százalékra bővült a beszállítói lehetőségek javulását feltételező cégek aránya.

Áprilisban a hazai vállalatok a korábbinál optimistábban nyilatkoztak a gazdasági környezet kiszámíthatóságáról, a beszerzési feltételekről, a bürokráciáról. A termeléskorlátozó tényezők között az előző hónapokénál kritikusabb minősítést kapott a belföldi kereslet szűkülése, a tőkehiány .
A rövidtávú előrejelzések szerint a vállalatok többsége készletállományának szinten tartásával számol. A belföldi értékesítés megítélése borúlátóbb a márciusinál (vélhetően a jelentősen csökkenő ütemű bérdinamika átgyűrűzése miatt). Javuló lehetőségeket feltételez hazai piacain a cégek egyharmada, változatlan lehetőségekkel számol 40 százalékuk.

Külpiaci értékesítési lehetőségeinek változatlanságával számol a cégek háromnegyede, míg romló adottságoktól tart egytizedük.

Áprilisban akis- és középvállalati szektor beruházási szándéka kismértékben gyengült , értéke 45 százalék. A fejlesztési aktivitás december óta javuló tendenciája kissé fékeződött. A fejlesztések megvalósításához hitelfelvételre szoruló cégek aránya január óta a növekvő támogatások ellenére 14 százalékponttal csökkent.

2004 első négy hónapjában a KKV szektor folyamatosan lefelé korrigálta éves inflációs prognózisát. Az éves átlagos pénzromlás mértékét áprilisban 6.0 százalékban jelezték a vállalkozások. A cégek 2004 decemberre vonatkozó inflációs előrejelzése legutóbb 6.3 százalék volt. KKV-k saját hatáskörű értékesítési áremelési törekvése éves szinten átlagosan 4.6 százalék, ami viszont március óta másfél százalékponttal növekedett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem