27 °C Budapest

Ecostat konjunktúra-index: bizakodó vállalatok, mérsékelt inflációs várakozások

Pénzcentrum
2004. április 30. 14:40

Az ECOSTAT Gazdaságkutató és Informatikai Intézetének 2004. áprilisi konjunktúra-felmérése szerint mind a nagyvállalatok, mind a kis-és középvállakozások (kkv-k) rövidtávú gazdasági várakozásai kedvezőek. A "TOP-100 konjunktúra index" értéke 57 százalékra emelkedett, míg a kis- és középvállalatok üzleti bizalmi-indexe 50.3 százalékra kúszott fel, amely egy év után újra a pozitív tartományba jelent. Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok rövidtávú (következő 6-12 hónapra vonatkozó, azaz az EU-csatlakozás első félévében) üzleti várakozásai a cégek erősödő optimizmusát jelzik. Viszonylag jelentős eltérés figyelhető meg az éves átlagos inflációra vonatkozó várakozások tekintetében a nagy, illetve a kis-és középvállalatok körében, ugyanakkor kedvező, hogy az inflációs várakozások mértéskelt emelkedést mutatnak.

Az ECOSTAT felmérése szerint a magyarországi nagyvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásait számszerűsítő mutatók értéke négy hónap alatt tíz százalékponttal emelkedett . A bizalomerősödés az élénk konjunktúra fennmaradására utal. Fontos kiemelni, hogy a nagyvállalatoknak igen mértéktartó előrejelzéseik vannak az infláció alakulásáról. A nagyvállalati kör szerint 2004-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése 5.3 százalék lesz, a prognózis jóval alacsonyabb, mint az elemzői várakozások. A decemberre vonatkozó inflációs várakozás reálisabb, 5.5 százalék.

A jelentésből kiderül, hogy a folyamatosan bővülő külpiaci kereslet nyomán a hazai exportáló cégek kilátásai kedvezőek. A külpiaci rendelésállomány felfutása következtében az ipari termelés január-februárban tíz százalékkal növekedett. A fejlődés a leginkább exportképes ágazatokban volt érezhető.

A hazai multinacionális vállalatok rövidtávú előrejelzéseit erősödő optimizmus jellemzi. A derülátó várakozások hátterében Magyarország uniós csatlakozásától remélhető, fejlődést segítő impulzusok állnak. A gazdasági élénkülés, a javuló egyensúlyi helyzet kedvező feltételeket biztosít az új tőkebefektetések és felhalmozások számára.


A TOP-100 vállalkozások összességében pozitívan tekintenek saját gazdasági kilátásaikra. 2004-ben a vállalkozások széles köre, 41 százaléka bízik abban, hogy tevékenységüket javuló feltételekkel tudják folytatni . A pesszimista vállalatok aránya március óta csökkent. A termelésnövelés lehetőségének megítélése némiképp ellentmond az általános várakozásoknak. Áprilisban a vállalatok 47 százaléka bízik tevékenysége bővítésében, ez 2004-ben a legszűkebb vállalati kör.

Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülésével számol a cégek 40 százaléka, változatlanságával 50 százalékuk. A külföldi kereslet bővülését a korábbi 48 százalékkal szemben a cégek 43 százaléka feltételezi. Szinten maradásában 46 százalékuk bizakodik.

Főként az európai konjunktúra szerényebb élénkülésével számolva az exportlehetőségek megítélése visszafogottabb a márciusinál. Az értékesítési lehetőségek javulását feltételező cégek köre 5 százalékponttal szűkült (43%), és a rosszabbodástól tartók köre majdnem ugyanennyivel bővült (15%) egy hónap alatt.

2004 áprilisában a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása kismértékben javult, értéke 58 százalék.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2004 májusa és októbere között a nemzetgazdaság kilátásai a KKV szektor véleménye szerint kedvezőbbek a korábbiaknál. Acégek 46 százalékának várakozása szerint a magyar gazdaság helyzete az uniós tagság első hónapjaiban javulni fog . A korábbi hónapokhoz viszonyítva erősödő optimizmus jellemzi a hazai vállalatok rövidtávú jövőképét is. A következő fél évben vállalkozása helyzetét stabilnak, illetve javulónak ítéli a cégek 84 százaléka. A pesszimista előrejelzések aránya éves mélypontra süllyedt.


A jelentés szerint a KKV szektor derűlátása érződik a tevékenységük bővítését tudakoló kérdésre adott válaszokban is. Áprilisban - tizenkét hónapon belül először - acégek több mint fele rövidtávon fejlődéssel, teljesítményének növekedésével számol. Fél éven belül a piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától a cégek 30 százaléka tart . Működési körzetében új, tőkeerős versenytárs megjelenését a vállalatok 43 százaléka valószínűsíti. Márciushoz viszonyítva 7 százalékponttal, 40 százalékra bővült a beszállítói lehetőségek javulását feltételező cégek aránya.

Áprilisban a hazai vállalatok a korábbinál optimistábban nyilatkoztak a gazdasági környezet kiszámíthatóságáról, a beszerzési feltételekről, a bürokráciáról. A termeléskorlátozó tényezők között az előző hónapokénál kritikusabb minősítést kapott a belföldi kereslet szűkülése, a tőkehiány .
A rövidtávú előrejelzések szerint a vállalatok többsége készletállományának szinten tartásával számol. A belföldi értékesítés megítélése borúlátóbb a márciusinál (vélhetően a jelentősen csökkenő ütemű bérdinamika átgyűrűzése miatt). Javuló lehetőségeket feltételez hazai piacain a cégek egyharmada, változatlan lehetőségekkel számol 40 százalékuk.

Külpiaci értékesítési lehetőségeinek változatlanságával számol a cégek háromnegyede, míg romló adottságoktól tart egytizedük.

Áprilisban akis- és középvállalati szektor beruházási szándéka kismértékben gyengült , értéke 45 százalék. A fejlesztési aktivitás december óta javuló tendenciája kissé fékeződött. A fejlesztések megvalósításához hitelfelvételre szoruló cégek aránya január óta a növekvő támogatások ellenére 14 százalékponttal csökkent.

2004 első négy hónapjában a KKV szektor folyamatosan lefelé korrigálta éves inflációs prognózisát. Az éves átlagos pénzromlás mértékét áprilisban 6.0 százalékban jelezték a vállalkozások. A cégek 2004 decemberre vonatkozó inflációs előrejelzése legutóbb 6.3 százalék volt. KKV-k saját hatáskörű értékesítési áremelési törekvése éves szinten átlagosan 4.6 százalék, ami viszont március óta másfél százalékponttal növekedett.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?