29 °C Budapest

Ecostat konjunktúra-index: bizakodó vállalatok, mérsékelt inflációs várakozások

Pénzcentrum
2004. április 30. 14:40

Az ECOSTAT Gazdaságkutató és Informatikai Intézetének 2004. áprilisi konjunktúra-felmérése szerint mind a nagyvállalatok, mind a kis-és középvállakozások (kkv-k) rövidtávú gazdasági várakozásai kedvezőek. A "TOP-100 konjunktúra index" értéke 57 százalékra emelkedett, míg a kis- és középvállalatok üzleti bizalmi-indexe 50.3 százalékra kúszott fel, amely egy év után újra a pozitív tartományba jelent. Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok rövidtávú (következő 6-12 hónapra vonatkozó, azaz az EU-csatlakozás első félévében) üzleti várakozásai a cégek erősödő optimizmusát jelzik. Viszonylag jelentős eltérés figyelhető meg az éves átlagos inflációra vonatkozó várakozások tekintetében a nagy, illetve a kis-és középvállalatok körében, ugyanakkor kedvező, hogy az inflációs várakozások mértéskelt emelkedést mutatnak.

Az ECOSTAT felmérése szerint a magyarországi nagyvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásait számszerűsítő mutatók értéke négy hónap alatt tíz százalékponttal emelkedett . A bizalomerősödés az élénk konjunktúra fennmaradására utal. Fontos kiemelni, hogy a nagyvállalatoknak igen mértéktartó előrejelzéseik vannak az infláció alakulásáról. A nagyvállalati kör szerint 2004-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése 5.3 százalék lesz, a prognózis jóval alacsonyabb, mint az elemzői várakozások. A decemberre vonatkozó inflációs várakozás reálisabb, 5.5 százalék.

A jelentésből kiderül, hogy a folyamatosan bővülő külpiaci kereslet nyomán a hazai exportáló cégek kilátásai kedvezőek. A külpiaci rendelésállomány felfutása következtében az ipari termelés január-februárban tíz százalékkal növekedett. A fejlődés a leginkább exportképes ágazatokban volt érezhető.

A hazai multinacionális vállalatok rövidtávú előrejelzéseit erősödő optimizmus jellemzi. A derülátó várakozások hátterében Magyarország uniós csatlakozásától remélhető, fejlődést segítő impulzusok állnak. A gazdasági élénkülés, a javuló egyensúlyi helyzet kedvező feltételeket biztosít az új tőkebefektetések és felhalmozások számára.


A TOP-100 vállalkozások összességében pozitívan tekintenek saját gazdasági kilátásaikra. 2004-ben a vállalkozások széles köre, 41 százaléka bízik abban, hogy tevékenységüket javuló feltételekkel tudják folytatni . A pesszimista vállalatok aránya március óta csökkent. A termelésnövelés lehetőségének megítélése némiképp ellentmond az általános várakozásoknak. Áprilisban a vállalatok 47 százaléka bízik tevékenysége bővítésében, ez 2004-ben a legszűkebb vállalati kör.

Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülésével számol a cégek 40 százaléka, változatlanságával 50 százalékuk. A külföldi kereslet bővülését a korábbi 48 százalékkal szemben a cégek 43 százaléka feltételezi. Szinten maradásában 46 százalékuk bizakodik.

Főként az európai konjunktúra szerényebb élénkülésével számolva az exportlehetőségek megítélése visszafogottabb a márciusinál. Az értékesítési lehetőségek javulását feltételező cégek köre 5 százalékponttal szűkült (43%), és a rosszabbodástól tartók köre majdnem ugyanennyivel bővült (15%) egy hónap alatt.

2004 áprilisában a TOP-100 nagyvállalati kör beruházási aktivitása kismértékben javult, értéke 58 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2004 májusa és októbere között a nemzetgazdaság kilátásai a KKV szektor véleménye szerint kedvezőbbek a korábbiaknál. Acégek 46 százalékának várakozása szerint a magyar gazdaság helyzete az uniós tagság első hónapjaiban javulni fog . A korábbi hónapokhoz viszonyítva erősödő optimizmus jellemzi a hazai vállalatok rövidtávú jövőképét is. A következő fél évben vállalkozása helyzetét stabilnak, illetve javulónak ítéli a cégek 84 százaléka. A pesszimista előrejelzések aránya éves mélypontra süllyedt.


A jelentés szerint a KKV szektor derűlátása érződik a tevékenységük bővítését tudakoló kérdésre adott válaszokban is. Áprilisban - tizenkét hónapon belül először - acégek több mint fele rövidtávon fejlődéssel, teljesítményének növekedésével számol. Fél éven belül a piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától a cégek 30 százaléka tart . Működési körzetében új, tőkeerős versenytárs megjelenését a vállalatok 43 százaléka valószínűsíti. Márciushoz viszonyítva 7 százalékponttal, 40 százalékra bővült a beszállítói lehetőségek javulását feltételező cégek aránya.

Áprilisban a hazai vállalatok a korábbinál optimistábban nyilatkoztak a gazdasági környezet kiszámíthatóságáról, a beszerzési feltételekről, a bürokráciáról. A termeléskorlátozó tényezők között az előző hónapokénál kritikusabb minősítést kapott a belföldi kereslet szűkülése, a tőkehiány .
A rövidtávú előrejelzések szerint a vállalatok többsége készletállományának szinten tartásával számol. A belföldi értékesítés megítélése borúlátóbb a márciusinál (vélhetően a jelentősen csökkenő ütemű bérdinamika átgyűrűzése miatt). Javuló lehetőségeket feltételez hazai piacain a cégek egyharmada, változatlan lehetőségekkel számol 40 százalékuk.

Külpiaci értékesítési lehetőségeinek változatlanságával számol a cégek háromnegyede, míg romló adottságoktól tart egytizedük.

Áprilisban akis- és középvállalati szektor beruházási szándéka kismértékben gyengült , értéke 45 százalék. A fejlesztési aktivitás december óta javuló tendenciája kissé fékeződött. A fejlesztések megvalósításához hitelfelvételre szoruló cégek aránya január óta a növekvő támogatások ellenére 14 százalékponttal csökkent.

2004 első négy hónapjában a KKV szektor folyamatosan lefelé korrigálta éves inflációs prognózisát. Az éves átlagos pénzromlás mértékét áprilisban 6.0 százalékban jelezték a vállalkozások. A cégek 2004 decemberre vonatkozó inflációs előrejelzése legutóbb 6.3 százalék volt. KKV-k saját hatáskörű értékesítési áremelési törekvése éves szinten átlagosan 4.6 százalék, ami viszont március óta másfél százalékponttal növekedett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem