2.3 milliárd forintos osztalék az MKB-tól

Pénzcentrum
2004. április 28. 15:00

A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. április 28-án megtartotta éves rendes Közgyűlését. A Bank Közgyűlés által jóváhagyott MSZSZ szerinti nem konszolidált mérlegfőösszege 2003-ban 18.4%-kal 1,141 Mrd Ft-ra nőtt. A dinamikus üzleti növekedés következtében 2003. év során az MKB a Bank történetében rekordot jelentő 15,607 millió Ft adózás előtti eredményt ért el, amely 35.9%-kal múlta felül a 2002. évben realizált 11,480 millió Ft-os eredményt.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a tárgyidőszakban elért 13,017 millió Ft-os adózás utáni eredmény alapján (2002: 9,971 millió Ft) az MKB Igazgatósága az "A" típusú részvényekre 20%-os osztalék kifizetését javasolta (2,304 millió Ft), melyet a Közgyűlés jóváhagyott. Az osztalékpolitika tehát továbbra is támogatja az MKB üzleti bővülését a számottevő A Bank mérleg szerinti eredményt (9,411 millió Ft) is tartalmazó saját tőkéjének értéke így 2003 végére 13.3%-kal 91.2 milliárd Ft-ra nőtt.

A Bank MSZSZ szerinti konszolidált mérlegfőösszege 1,241 Mrd Ft-ra növekedett a tavalyi évben, melynek organikus bővüléséhez az újonnan megszerzett Konzumbank 105.4 Mrd Ft-os eszközállománnyal járult hozzá. A csoporttagok - elsősorban a gépjármű-finanszírozásban aktív MKB-Euroleasing csoport - teljesítményének köszönhetően a Bank 2003. évi konszolidált adózás előtti eredménye a 2002. évit 45.2%-kal meghaladva 17,435 millió Ft-ra nőtt.

A Közgyűlés az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság előterjesztése alapján megállapította, hogy a részvényesek egyetértenek azzal a szándékkal, hogy az MKB Rt. a Konzumbank Rt-vel egyesüljön oly módon, hogy a Konzumbank Rt. megszűnik és beolvad a jogutód MKB Rt-be, amely változatlan társasági formában működik tovább, valamint a BayernLB és a BAWAG részvényesek szándéknyilatkozatai alapján azt is megállapította, hogy a részvényesek a beolvadást követően is az MKB Rt. részvényesei kívánnak maradni. A Konzumbank az április 29-én tartandó éves rendes Közgyűlésén dönt a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-be történő beolvadás elhatározásáról, illetve a részvényesek csatlakozási szándékának előzetes felméréséről.

Az MKB és a Konzumbank egyesített állományai alapján a Bankcsoport vállalati hitelezésben közel 14%-os, a vállalati betétgyűjtésben pedig mintegy 12%-os piaci részesedést ért el. A 2003-ban is rendkívüli dinamikával bővülő lakossági hitelpiacon (gépjármű-finanszírozás nélkül) 3,5%, a lakossági bankbetétekben pedig közel 6% a Bankcsoport piaci részesedése. A Konzumbank integrációját követően az MKB vállalati ügyfeleinek száma eléri a 25 ezret, lakossági ügyfélköre pedig 124 ezerre bővül.
A Közgyűlés újabb három évre az Igazgatóság tagjává választotta Jochen Bottermann urat, az Österreichische Postsparkasse Igazgatóságának tagját, valamint újabb három évre meghosszabbította Dr. Siegfried Naser úrnak, a Sparkassenverband Bayern ügyvezető elnökének, Dr. Christian M. Büttner úrnak, a Bawag Igazgatóságának tagjának, és Nagy Nórának, az MKB főosztályvezetőjének felügyelő bizottsági mandátumát. A Közgyűlés ezzel egyidejűleg a Felügyelő Bizottság tagjának választotta Kovács Péter urat, az MKB osztályvezetőjét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Közgyűlés a 2004. üzleti évre ismét a KPMG Hungária Könyvvizsgáló, Adó- és Közgazdasági Tanácsadó Kft-t választotta meg a társaság könyvvizsgálójának.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM