27 °C Budapest

Európa Alapkezelő - CA-IB: közös jövő (a vásárlás részletei)

Pénzcentrum
2004. április 27. 13:24

Az Európa Alapkezelő Rt. megvásárlásáról tartottak ma tájékoztatót a CA IB Befektetési Alapkezelő és az Európa Alapkezelő vezetői. Az Európa Alapkezelő megvásárlását a múlt héten jelentették be vételár megjelölése nélkül. A CA IB jelentős szinergiákat vélt felfedezni a tranzakció megvalósításával, melyek az alapkezelői tapasztalaton túl az értékesítési csatornák kiszélesítéséig tartanak. A CA IB az Európa Alapkezelő tulajdonjogát vásárolta meg (100%), az mint külön jogi szervezet működik tovább.

Az Európa Alapkezelő Rt. egyetlen befektetési alapot, az Európa Ingatlan Alapot kezeli. Az Európa Ingatlan Alap 15 mrd Ft körüli nettó eszközértékkel rendelkezik, ennek kb. 28%-a a logisztikához, , 14%-a az irodapiachoz kapcsolódik, 14%-a telek, közel 10%-a ipari ingatlan, kb. 7% kereskedelmi ingatlan, 6% lakás és valamivel több mint 20% a likvid rész aránya. Az ingatlanvagyon összetételében a következő időszakban lényeges változtatásokat nem terveznek.

A menedzsmenttel külön szerződést a CA IB nem kötött, a vezetők rendes munkaszerződés alapján, hosszított felmondási idővel dolgoznak tovább. Nagygyörgy Tibor (az Európa Befektetési Alapkezelőt tulajdonló kft. legnagyobb tulajdonosa) mint tanácsadó tevékenykedik majd az Alapkezelő életében.

Növekvő ingatlanarány, finanszírozási és ügyfélkapcsolati háttér

A CA IB a megvásárlás után növelni kívánja az ingatlanok arányát a portfólióban, mely a fenti számok alapján közel 80%. A tervek között szerepel bérbe adott irodák, illetve ipari-, logisztikai ingatlanok beszerzése, illetve egyéb ingatlanfejlesztési projektekben való részvétel.

A CA IB úgy gondolja, hogy az ingatlanok beszerzését megkönnyítheti a HVB csoport ingatlan finanszírozási tevékenysége során szerzett tapasztalat, illetve az ehhez kapcsolódó lehetőségek (az ingatlan alapok hitelből is vásárolhatnak elemeket a portfólióba). A HVB Bank saját vállalati ügyfélkörében is képes ipari, logisztikai és kereskedelmi projektek felkutatására. Az Alap együtt tud majd működni a HVB Ingatlan Leasinggel, melyek újabb szinergiák kiaknázására nyújtanak lehetőséget. A potenciális együttműködési lehetőségek között említhető még a HVB Jelzálogbank és annak szolgáltatásai.

A CA IB a fentiek figyelembevételével speciális ingatlan alapok létrehozását tervezi a csoport intézményi ügyfelei számára.

Értékesítési csatornák kiszélesítése

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az értékesítési csatornákat illetően a HVB Bank fiókhálózata illetve private banking részlege jöhet szóba, de igyekeznek a korábbi értékesítési helyeket is megtartani. Az Alap mint CA Európa Befektetési Alap működik tovább.

Az alap jegyeinek vásárlói köre továbbra is az intézményi illetve lakossági ügyfélkörből kerülhet ki. Az intézményi befektetők között külön említést érdemelhetnek a külföldiek, a Capital Invest Alapok Alapja is az Európa jegyeit vásárolja majd, illetve közvetlen intézményi értékesítést is terveznek Ausztriában.

A hazai nyilvános ingatlan alapok piaca jelenleg kb. 65 mrd Ft-ot tesz ki. Méretét tekintve az első két alap az OTP Ingatlanbefektetési illetve a Raiffeisen Ingatlan Alap, melyet az Európa Ingatlan Alap követ. A piac növekedése az elmúlt évben igen intenzív volt, ugyanakkor az elmúlt hónapokban a dinamika lelassult.

A CA IB várakozásai szerint az Európa Ingatlan Alap hozama az idei évben 11.3% körül alakulhat, mely 2010-re a piaci hozamkilátások csökkenésével párhuzamosan 7% közelébe mérséklődhet. Az alap várható hozama így is több mint 3%-kal haladhatja meg a betéti kamatok szintjét. A hozam később 6% közelében stabilizálódhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm