Európa Alapkezelő - CA-IB: közös jövő (a vásárlás részletei)

Pénzcentrum
2004. április 27. 13:24

Az Európa Alapkezelő Rt. megvásárlásáról tartottak ma tájékoztatót a CA IB Befektetési Alapkezelő és az Európa Alapkezelő vezetői. Az Európa Alapkezelő megvásárlását a múlt héten jelentették be vételár megjelölése nélkül. A CA IB jelentős szinergiákat vélt felfedezni a tranzakció megvalósításával, melyek az alapkezelői tapasztalaton túl az értékesítési csatornák kiszélesítéséig tartanak. A CA IB az Európa Alapkezelő tulajdonjogát vásárolta meg (100%), az mint külön jogi szervezet működik tovább.

Az Európa Alapkezelő Rt. egyetlen befektetési alapot, az Európa Ingatlan Alapot kezeli. Az Európa Ingatlan Alap 15 mrd Ft körüli nettó eszközértékkel rendelkezik, ennek kb. 28%-a a logisztikához, , 14%-a az irodapiachoz kapcsolódik, 14%-a telek, közel 10%-a ipari ingatlan, kb. 7% kereskedelmi ingatlan, 6% lakás és valamivel több mint 20% a likvid rész aránya. Az ingatlanvagyon összetételében a következő időszakban lényeges változtatásokat nem terveznek.

A menedzsmenttel külön szerződést a CA IB nem kötött, a vezetők rendes munkaszerződés alapján, hosszított felmondási idővel dolgoznak tovább. Nagygyörgy Tibor (az Európa Befektetési Alapkezelőt tulajdonló kft. legnagyobb tulajdonosa) mint tanácsadó tevékenykedik majd az Alapkezelő életében.

Növekvő ingatlanarány, finanszírozási és ügyfélkapcsolati háttér

A CA IB a megvásárlás után növelni kívánja az ingatlanok arányát a portfólióban, mely a fenti számok alapján közel 80%. A tervek között szerepel bérbe adott irodák, illetve ipari-, logisztikai ingatlanok beszerzése, illetve egyéb ingatlanfejlesztési projektekben való részvétel.

A CA IB úgy gondolja, hogy az ingatlanok beszerzését megkönnyítheti a HVB csoport ingatlan finanszírozási tevékenysége során szerzett tapasztalat, illetve az ehhez kapcsolódó lehetőségek (az ingatlan alapok hitelből is vásárolhatnak elemeket a portfólióba). A HVB Bank saját vállalati ügyfélkörében is képes ipari, logisztikai és kereskedelmi projektek felkutatására. Az Alap együtt tud majd működni a HVB Ingatlan Leasinggel, melyek újabb szinergiák kiaknázására nyújtanak lehetőséget. A potenciális együttműködési lehetőségek között említhető még a HVB Jelzálogbank és annak szolgáltatásai.

A CA IB a fentiek figyelembevételével speciális ingatlan alapok létrehozását tervezi a csoport intézményi ügyfelei számára.

Értékesítési csatornák kiszélesítése

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az értékesítési csatornákat illetően a HVB Bank fiókhálózata illetve private banking részlege jöhet szóba, de igyekeznek a korábbi értékesítési helyeket is megtartani. Az Alap mint CA Európa Befektetési Alap működik tovább.

Az alap jegyeinek vásárlói köre továbbra is az intézményi illetve lakossági ügyfélkörből kerülhet ki. Az intézményi befektetők között külön említést érdemelhetnek a külföldiek, a Capital Invest Alapok Alapja is az Európa jegyeit vásárolja majd, illetve közvetlen intézményi értékesítést is terveznek Ausztriában.

A hazai nyilvános ingatlan alapok piaca jelenleg kb. 65 mrd Ft-ot tesz ki. Méretét tekintve az első két alap az OTP Ingatlanbefektetési illetve a Raiffeisen Ingatlan Alap, melyet az Európa Ingatlan Alap követ. A piac növekedése az elmúlt évben igen intenzív volt, ugyanakkor az elmúlt hónapokban a dinamika lelassult.

A CA IB várakozásai szerint az Európa Ingatlan Alap hozama az idei évben 11.3% körül alakulhat, mely 2010-re a piaci hozamkilátások csökkenésével párhuzamosan 7% közelébe mérséklődhet. Az alap várható hozama így is több mint 3%-kal haladhatja meg a betéti kamatok szintjét. A hozam később 6% közelében stabilizálódhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem