Európa Alapkezelő - CA-IB: közös jövő (a vásárlás részletei)

Pénzcentrum
2004. április 27. 13:24

Az Európa Alapkezelő Rt. megvásárlásáról tartottak ma tájékoztatót a CA IB Befektetési Alapkezelő és az Európa Alapkezelő vezetői. Az Európa Alapkezelő megvásárlását a múlt héten jelentették be vételár megjelölése nélkül. A CA IB jelentős szinergiákat vélt felfedezni a tranzakció megvalósításával, melyek az alapkezelői tapasztalaton túl az értékesítési csatornák kiszélesítéséig tartanak. A CA IB az Európa Alapkezelő tulajdonjogát vásárolta meg (100%), az mint külön jogi szervezet működik tovább.

Az Európa Alapkezelő Rt. egyetlen befektetési alapot, az Európa Ingatlan Alapot kezeli. Az Európa Ingatlan Alap 15 mrd Ft körüli nettó eszközértékkel rendelkezik, ennek kb. 28%-a a logisztikához, , 14%-a az irodapiachoz kapcsolódik, 14%-a telek, közel 10%-a ipari ingatlan, kb. 7% kereskedelmi ingatlan, 6% lakás és valamivel több mint 20% a likvid rész aránya. Az ingatlanvagyon összetételében a következő időszakban lényeges változtatásokat nem terveznek.

A menedzsmenttel külön szerződést a CA IB nem kötött, a vezetők rendes munkaszerződés alapján, hosszított felmondási idővel dolgoznak tovább. Nagygyörgy Tibor (az Európa Befektetési Alapkezelőt tulajdonló kft. legnagyobb tulajdonosa) mint tanácsadó tevékenykedik majd az Alapkezelő életében.

Növekvő ingatlanarány, finanszírozási és ügyfélkapcsolati háttér

A CA IB a megvásárlás után növelni kívánja az ingatlanok arányát a portfólióban, mely a fenti számok alapján közel 80%. A tervek között szerepel bérbe adott irodák, illetve ipari-, logisztikai ingatlanok beszerzése, illetve egyéb ingatlanfejlesztési projektekben való részvétel.

A CA IB úgy gondolja, hogy az ingatlanok beszerzését megkönnyítheti a HVB csoport ingatlan finanszírozási tevékenysége során szerzett tapasztalat, illetve az ehhez kapcsolódó lehetőségek (az ingatlan alapok hitelből is vásárolhatnak elemeket a portfólióba). A HVB Bank saját vállalati ügyfélkörében is képes ipari, logisztikai és kereskedelmi projektek felkutatására. Az Alap együtt tud majd működni a HVB Ingatlan Leasinggel, melyek újabb szinergiák kiaknázására nyújtanak lehetőséget. A potenciális együttműködési lehetőségek között említhető még a HVB Jelzálogbank és annak szolgáltatásai.

A CA IB a fentiek figyelembevételével speciális ingatlan alapok létrehozását tervezi a csoport intézményi ügyfelei számára.

Értékesítési csatornák kiszélesítése

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az értékesítési csatornákat illetően a HVB Bank fiókhálózata illetve private banking részlege jöhet szóba, de igyekeznek a korábbi értékesítési helyeket is megtartani. Az Alap mint CA Európa Befektetési Alap működik tovább.

Az alap jegyeinek vásárlói köre továbbra is az intézményi illetve lakossági ügyfélkörből kerülhet ki. Az intézményi befektetők között külön említést érdemelhetnek a külföldiek, a Capital Invest Alapok Alapja is az Európa jegyeit vásárolja majd, illetve közvetlen intézményi értékesítést is terveznek Ausztriában.

A hazai nyilvános ingatlan alapok piaca jelenleg kb. 65 mrd Ft-ot tesz ki. Méretét tekintve az első két alap az OTP Ingatlanbefektetési illetve a Raiffeisen Ingatlan Alap, melyet az Európa Ingatlan Alap követ. A piac növekedése az elmúlt évben igen intenzív volt, ugyanakkor az elmúlt hónapokban a dinamika lelassult.

A CA IB várakozásai szerint az Európa Ingatlan Alap hozama az idei évben 11.3% körül alakulhat, mely 2010-re a piaci hozamkilátások csökkenésével párhuzamosan 7% közelébe mérséklődhet. Az alap várható hozama így is több mint 3%-kal haladhatja meg a betéti kamatok szintjét. A hozam később 6% közelében stabilizálódhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?