12 °C Budapest

Európa Alapkezelő - CA-IB: közös jövő (a vásárlás részletei)

Pénzcentrum
2004. április 27. 13:24

Az Európa Alapkezelő Rt. megvásárlásáról tartottak ma tájékoztatót a CA IB Befektetési Alapkezelő és az Európa Alapkezelő vezetői. Az Európa Alapkezelő megvásárlását a múlt héten jelentették be vételár megjelölése nélkül. A CA IB jelentős szinergiákat vélt felfedezni a tranzakció megvalósításával, melyek az alapkezelői tapasztalaton túl az értékesítési csatornák kiszélesítéséig tartanak. A CA IB az Európa Alapkezelő tulajdonjogát vásárolta meg (100%), az mint külön jogi szervezet működik tovább.

Az Európa Alapkezelő Rt. egyetlen befektetési alapot, az Európa Ingatlan Alapot kezeli. Az Európa Ingatlan Alap 15 mrd Ft körüli nettó eszközértékkel rendelkezik, ennek kb. 28%-a a logisztikához, , 14%-a az irodapiachoz kapcsolódik, 14%-a telek, közel 10%-a ipari ingatlan, kb. 7% kereskedelmi ingatlan, 6% lakás és valamivel több mint 20% a likvid rész aránya. Az ingatlanvagyon összetételében a következő időszakban lényeges változtatásokat nem terveznek.

A menedzsmenttel külön szerződést a CA IB nem kötött, a vezetők rendes munkaszerződés alapján, hosszított felmondási idővel dolgoznak tovább. Nagygyörgy Tibor (az Európa Befektetési Alapkezelőt tulajdonló kft. legnagyobb tulajdonosa) mint tanácsadó tevékenykedik majd az Alapkezelő életében.

Növekvő ingatlanarány, finanszírozási és ügyfélkapcsolati háttér

A CA IB a megvásárlás után növelni kívánja az ingatlanok arányát a portfólióban, mely a fenti számok alapján közel 80%. A tervek között szerepel bérbe adott irodák, illetve ipari-, logisztikai ingatlanok beszerzése, illetve egyéb ingatlanfejlesztési projektekben való részvétel.

A CA IB úgy gondolja, hogy az ingatlanok beszerzését megkönnyítheti a HVB csoport ingatlan finanszírozási tevékenysége során szerzett tapasztalat, illetve az ehhez kapcsolódó lehetőségek (az ingatlan alapok hitelből is vásárolhatnak elemeket a portfólióba). A HVB Bank saját vállalati ügyfélkörében is képes ipari, logisztikai és kereskedelmi projektek felkutatására. Az Alap együtt tud majd működni a HVB Ingatlan Leasinggel, melyek újabb szinergiák kiaknázására nyújtanak lehetőséget. A potenciális együttműködési lehetőségek között említhető még a HVB Jelzálogbank és annak szolgáltatásai.

A CA IB a fentiek figyelembevételével speciális ingatlan alapok létrehozását tervezi a csoport intézményi ügyfelei számára.

Értékesítési csatornák kiszélesítése

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az értékesítési csatornákat illetően a HVB Bank fiókhálózata illetve private banking részlege jöhet szóba, de igyekeznek a korábbi értékesítési helyeket is megtartani. Az Alap mint CA Európa Befektetési Alap működik tovább.

Az alap jegyeinek vásárlói köre továbbra is az intézményi illetve lakossági ügyfélkörből kerülhet ki. Az intézményi befektetők között külön említést érdemelhetnek a külföldiek, a Capital Invest Alapok Alapja is az Európa jegyeit vásárolja majd, illetve közvetlen intézményi értékesítést is terveznek Ausztriában.

A hazai nyilvános ingatlan alapok piaca jelenleg kb. 65 mrd Ft-ot tesz ki. Méretét tekintve az első két alap az OTP Ingatlanbefektetési illetve a Raiffeisen Ingatlan Alap, melyet az Európa Ingatlan Alap követ. A piac növekedése az elmúlt évben igen intenzív volt, ugyanakkor az elmúlt hónapokban a dinamika lelassult.

A CA IB várakozásai szerint az Európa Ingatlan Alap hozama az idei évben 11.3% körül alakulhat, mely 2010-re a piaci hozamkilátások csökkenésével párhuzamosan 7% közelébe mérséklődhet. Az alap várható hozama így is több mint 3%-kal haladhatja meg a betéti kamatok szintjét. A hozam később 6% közelében stabilizálódhat.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?