16 °C Budapest

Elkészült a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia vitaanyaga

Pénzcentrum
2004. április 26. 14:03

Elkészült a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia vitaanyaga, mely a harmadik évezred kihívásainak megfelelő turizmusfejlesztés meghatározásához szolgál kiindulópontként - áll a GKM közleményében.

A Nemzeti Turizmusstratégia vitaanyagának kidolgozása mindvégig az Országos Idegenforgalmi Bizottság (OIB) felügyelete mellett folyt. A műhelymunka az elmúlt év tavaszán kezdődött. Első állomásként a Turisztikai Hivatal és a Magyar Turizmus Rt. fiatal munkatársaiból álló munkacsoport az OIB felkérésére elkészítette a helyzetelemzéssel foglalkozó fejezet munkaváltozatát. A feladatok előrehaladtával az OIB szakmai állásfoglalását és véleményeit a vitaanyag mindhárom fejezetébe (helyzetelemzés, SWOT-analízis, stratégiai feladatok meghatározása) beépítették.

A helyzetelemzés rész a demográfiai helyzet alakulásától kezdve az időjárás hatásainak bemutatásán keresztül a terrorizmus jelenségeinek leírásáig terjedő széles mozgástér keretében vizsgálja a hazai turizmus helyzetét számos más tényező mellett. A fejezet a turizmus keresleti és kínálati tényezőit elemezve felméri a turizmus működési környezetét a versenytársakhoz viszonyítva.

SWOT-elemzés

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia kidolgozásának következő fázisa, a hazai turizmus erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit, valamint az ágazatot fenyegető veszélyek számbavételét szolgáló részletes SWOT elemzés kidolgozása volt.

Stratégiai feladatok meghatározása

A helyzetelemzésnek a lehetőségekkel és erőségekkel való összevetése alapján készült el az utolsó fejezet. Ez az anyagrész 5 területre bontja az elérni kívánt célokat, amelyek mentén a megfogalmazott víziók megvalósítása érdekében operatív feladatokat sorolnak fel a szerzők az Európai Unió költségvetési ciklusához igazodva.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia fő céljának, az életminőség javításának elérése érdekében, a 2013-ig terjedő tervezési időszak végéig elvégzendő feladatokat az alábbi stratégai célok mentén felfűzve tárgyalja e fejezet:

- Emberközpontú és hosszú távon is jövedelmező fejlődés
- Turistafogadás feltételei
- Attrakciófejlesztés
- Emberi erőforrás fejlesztés
- Működési rendszer

A terveket társadalmi vitára bocsátják. A társadalmi vita befejezése után lesz a munkaanyagból a szakma egésze által iránymutatásul szolgáló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia. A stratégiára a Kormánynak illetve az Országgyűlésnek is áldását kell majd adnia.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?