BIG4: könyvvizsgálók az anyagi felelőség limitálásáért

Pénzcentrum
2004. április 20. 12:28

Az Enron botrány új időszámítást hozott a könyvvizsgálók életébe. (Javasolt jelölések E.e. 10. Enron előtti 10. évben és E.u. 3. Enron után 3. évben - ez lenne 2004.) A könyvvizsgálók korlátlan anyagi felelőséggel tartoznak az általuk aláírt beszámolókért. Egy-egy multinacionális cégnél felszínre kerülő könyvelési csalások azonban igen könnyen egyet jelenthetnek az adott könyvvizsgáló cég megszűnésével is (lásd Arthur Andersen és az Enron esete). A multinacionális cégek könyvvizsgálatával járó anyagi felelőségre egyszerűen nincsen fedezet - véli a BIG4, melynek egyenes következménye, hogy a jelenlegi szabályozás módosítása nélkül lassan elkövetkezik az idő egyes megbízások visszautasítására. Belegondolt már valaki, hogy milyen érdekesen nézne ki pl. a MOL éves jelentésének hitelesítése a Kaktusz Könyvvizsgáló Kft. által?

Valami hasonló érvrendszerrel kíván operálni a PwC is, mely Angliában kormányzati szintű tárgyalásokat kezdett az anyagi felelőség limitálása érdekében. A javaslat szerint 75 m GBP-ben lenne korlátozva az egy könyvvizsgálathoz tartozó felelőség.
A Financial Times írása szerint a PwC "biztosíthatatlannak, felmérhetetlennek és menedzselhetetlennek" tartja "bizonyos szektorokban" aktív multinacionális cégek könyvvizsgálatához tartozó kockázatot.

A PwC érvrendszere szerint a befektetői bizalom sérüléséhez fog vezetni, ha a BIG4 kilép a "bizonyos szektorok" szereplőinek könyvvizsgálatából.

** ** **

A könyvvizsgálatról:
A folyamat gyakorlatilag soha nem jelenti azt, hogy minden egyes számla lekönyvelését ellenőrzi a könyvvizsgáló. Nem jelenti azt, hogy minden szerződés könyvelésben való megjelenését felülvizsgálja. A gyakorlatban szúrópróba szerű mintavételes ellenőrzés és bizonyos értékhatár felett tételes ellenőrzés történik.

Nézzük a legutóbbi jelentős nemzetközi botrányt a Shell készleteit. A könyvvizsgáló nem megy ki a helyszínre és nem végez saját ellenőrző fúrást, csupán a számítások módszertanát, illetve esetenként a bemenő értékek alapján a számítás helyességét ellenőrzi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben a tételes ellenőrzés minden számlára kiterjedne, úgy a könyvvizsgálat költsége jelentős tényezővé válna a működési ráfordítások között (szélsőséges esetben árképzést befolyásoló tényezővé válhat).

Bár távol áll tőlünk a "végső igazság" kimondása, de meggyőződésünk, hogy hosszú távon életképes megoldást a felelőség felső korlátozása mellett (vagy helyett) a felelőség tevékenységenkénti meghatározása jelentheti, s bizonyos "tévedések" esetén a könyvvizsgáló mulasztása továbbra is korlátlan felelőséget vonhatna maga után.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem