BIG4: könyvvizsgálók az anyagi felelőség limitálásáért

Pénzcentrum
2004. április 20. 12:28

Az Enron botrány új időszámítást hozott a könyvvizsgálók életébe. (Javasolt jelölések E.e. 10. Enron előtti 10. évben és E.u. 3. Enron után 3. évben - ez lenne 2004.) A könyvvizsgálók korlátlan anyagi felelőséggel tartoznak az általuk aláírt beszámolókért. Egy-egy multinacionális cégnél felszínre kerülő könyvelési csalások azonban igen könnyen egyet jelenthetnek az adott könyvvizsgáló cég megszűnésével is (lásd Arthur Andersen és az Enron esete). A multinacionális cégek könyvvizsgálatával járó anyagi felelőségre egyszerűen nincsen fedezet - véli a BIG4, melynek egyenes következménye, hogy a jelenlegi szabályozás módosítása nélkül lassan elkövetkezik az idő egyes megbízások visszautasítására. Belegondolt már valaki, hogy milyen érdekesen nézne ki pl. a MOL éves jelentésének hitelesítése a Kaktusz Könyvvizsgáló Kft. által?

Valami hasonló érvrendszerrel kíván operálni a PwC is, mely Angliában kormányzati szintű tárgyalásokat kezdett az anyagi felelőség limitálása érdekében. A javaslat szerint 75 m GBP-ben lenne korlátozva az egy könyvvizsgálathoz tartozó felelőség.
A Financial Times írása szerint a PwC "biztosíthatatlannak, felmérhetetlennek és menedzselhetetlennek" tartja "bizonyos szektorokban" aktív multinacionális cégek könyvvizsgálatához tartozó kockázatot.

A PwC érvrendszere szerint a befektetői bizalom sérüléséhez fog vezetni, ha a BIG4 kilép a "bizonyos szektorok" szereplőinek könyvvizsgálatából.

** ** **

A könyvvizsgálatról:
A folyamat gyakorlatilag soha nem jelenti azt, hogy minden egyes számla lekönyvelését ellenőrzi a könyvvizsgáló. Nem jelenti azt, hogy minden szerződés könyvelésben való megjelenését felülvizsgálja. A gyakorlatban szúrópróba szerű mintavételes ellenőrzés és bizonyos értékhatár felett tételes ellenőrzés történik.

Nézzük a legutóbbi jelentős nemzetközi botrányt a Shell készleteit. A könyvvizsgáló nem megy ki a helyszínre és nem végez saját ellenőrző fúrást, csupán a számítások módszertanát, illetve esetenként a bemenő értékek alapján a számítás helyességét ellenőrzi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben a tételes ellenőrzés minden számlára kiterjedne, úgy a könyvvizsgálat költsége jelentős tényezővé válna a működési ráfordítások között (szélsőséges esetben árképzést befolyásoló tényezővé válhat).

Bár távol áll tőlünk a "végső igazság" kimondása, de meggyőződésünk, hogy hosszú távon életképes megoldást a felelőség felső korlátozása mellett (vagy helyett) a felelőség tevékenységenkénti meghatározása jelentheti, s bizonyos "tévedések" esetén a könyvvizsgáló mulasztása továbbra is korlátlan felelőséget vonhatna maga után.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22