36 °C Budapest

BIG4: könyvvizsgálók az anyagi felelőség limitálásáért

Pénzcentrum
2004. április 20. 12:28

Az Enron botrány új időszámítást hozott a könyvvizsgálók életébe. (Javasolt jelölések E.e. 10. Enron előtti 10. évben és E.u. 3. Enron után 3. évben - ez lenne 2004.) A könyvvizsgálók korlátlan anyagi felelőséggel tartoznak az általuk aláírt beszámolókért. Egy-egy multinacionális cégnél felszínre kerülő könyvelési csalások azonban igen könnyen egyet jelenthetnek az adott könyvvizsgáló cég megszűnésével is (lásd Arthur Andersen és az Enron esete). A multinacionális cégek könyvvizsgálatával járó anyagi felelőségre egyszerűen nincsen fedezet - véli a BIG4, melynek egyenes következménye, hogy a jelenlegi szabályozás módosítása nélkül lassan elkövetkezik az idő egyes megbízások visszautasítására. Belegondolt már valaki, hogy milyen érdekesen nézne ki pl. a MOL éves jelentésének hitelesítése a Kaktusz Könyvvizsgáló Kft. által?

Valami hasonló érvrendszerrel kíván operálni a PwC is, mely Angliában kormányzati szintű tárgyalásokat kezdett az anyagi felelőség limitálása érdekében. A javaslat szerint 75 m GBP-ben lenne korlátozva az egy könyvvizsgálathoz tartozó felelőség.
A Financial Times írása szerint a PwC "biztosíthatatlannak, felmérhetetlennek és menedzselhetetlennek" tartja "bizonyos szektorokban" aktív multinacionális cégek könyvvizsgálatához tartozó kockázatot.

A PwC érvrendszere szerint a befektetői bizalom sérüléséhez fog vezetni, ha a BIG4 kilép a "bizonyos szektorok" szereplőinek könyvvizsgálatából.

** ** **

A könyvvizsgálatról:
A folyamat gyakorlatilag soha nem jelenti azt, hogy minden egyes számla lekönyvelését ellenőrzi a könyvvizsgáló. Nem jelenti azt, hogy minden szerződés könyvelésben való megjelenését felülvizsgálja. A gyakorlatban szúrópróba szerű mintavételes ellenőrzés és bizonyos értékhatár felett tételes ellenőrzés történik.

Nézzük a legutóbbi jelentős nemzetközi botrányt a Shell készleteit. A könyvvizsgáló nem megy ki a helyszínre és nem végez saját ellenőrző fúrást, csupán a számítások módszertanát, illetve esetenként a bemenő értékek alapján a számítás helyességét ellenőrzi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben a tételes ellenőrzés minden számlára kiterjedne, úgy a könyvvizsgálat költsége jelentős tényezővé válna a működési ráfordítások között (szélsőséges esetben árképzést befolyásoló tényezővé válhat).

Bár távol áll tőlünk a "végső igazság" kimondása, de meggyőződésünk, hogy hosszú távon életképes megoldást a felelőség felső korlátozása mellett (vagy helyett) a felelőség tevékenységenkénti meghatározása jelentheti, s bizonyos "tévedések" esetén a könyvvizsgáló mulasztása továbbra is korlátlan felelőséget vonhatna maga után.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00